Μετά το γκάλοπ τούς ξήλωσε

Σε ανασχηματισμό της σκιώδους κυβέρνησής του προχώρησε χθες ο κ. Κ. Καραμανλής μετά την ήττα των αξιωματούχων της Ν.Δ. στη σύγκριση με τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, στο γκάλοπ που έγινε από την V. PRC για τα «ΝΕΑ».

Σε… ανασχηματισμό προχώρησε χθες ο Κ. Καραμανλής κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μετά την ήττα που υπέστησαν οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Ρηγίλλης στη σύγκριση με τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, στη δημοσκόπηση που έγινε από την V.PRC
Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από το βήμα της Γερουσίας, άφησε στα κρύα του λουτρού τούς «υπουργούς» του λίγο πριν φύγουν στα κοσμικά θέρετρα για τα μπάνια τους και, κυρίως, πάνω στην ώρα που έκαναν όνειρα, επέλεγαν συνεργάτες και διόριζαν τους φίλους τους σε θέσεις-κλειδιά: «Διαμορφώσαμε έναν κανονισμό λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα ισχύει για όσο χρονικό διάστημα θα είμαστε στη θέση της αντιπολίτευσης. Οι όποιες δομές και όποιοι ρόλοι προέκυψαν από αυτήν τη διαδικασία αφορούν την περίοδο έως τις εκλογές. Δεν προδικάζουν τίποτα και δεν μοιράζουν καρέκλες», είπε με έμφαση ο πρόεδρος της Ν.Δ., προκαλώντας θλίψη και μεγάλη απογοήτευση σε όσους έραβαν τα κοστούμια της ορκωμοσίας, αλλά και χαρά σε όλους τους υπόλοιπους, οι οποίοι άρχισαν και πάλι να ελπίζουν…

Αναταραχή

Ο κ. Κ. Καραμανλής αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση ύστερα από την αναταραχή που προκάλεσαν στην κορυφή και τη βάση του κόμματος τα απογοητευτικά για τη Ν.Δ. αποτελέσματα της δημοσκόπησης. Η αναταραχή έχει δύο όψεις. Η πρώτη είναι η εικόνα που δημιουργήθηκε στην κοινωνία ότι οι εν δυνάμει υπουργοί της Ν.Δ. θεωρούνται λιγότερο κατάλληλοι από τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ για να κυβερνήσουν και τη χώρα. Η δεύτερη όψη είναι καθαρά εσωκομματική. Οι βουλευτές, οι οποίοι δεν κατέχουν σήμερα χαρτοφυλάκια, εξέφρασαν προς την Ρηγίλλης πικρία και αγανάκτηση επειδή στις περιφέρειές τους αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό από τους σκιώδεις, οι οποίοι συμπεριφέρονται ως αυριανοί υπουργοί. «Πάμε στα χωριά και οι ψηφοφόροι μάς βλέπουν για παρακατιανούς, γιατί νωρίτερα είχαν περάσει οι σκιώδεις μοιράζοντας υποσχέσεις», λέει βουλευτής που έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι δεν είναι μεταξύ των νέων εκλεκτών της ηγεσίας. Ωστόσο, παλαιοί βουλευτές εκτιμούν ότι με την χθεσινή παρέμβαση ο κ. Κ. Καραμανλής όχι μόνο δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, αλλά πρόσθεσε και καινούργια. Και εξηγούν: «Πρώτον, δεν άλλαξε τις δυσμενείς εντυπώσεις που υπάρχουν για τα στελέχη μας στην κοινή γνώμη, διότι ο κόσμος είναι λογικό να αναρωτιέται το εξής: “Αφού δεν κάνει υπουργούς τους σημερινούς σκιώδεις, ποιους θα κάνει;”. Και δεύτερον, τώρα ο κ. Καραμανλής θα έχει στο εξής να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια των συντονιστών και τομεαρχών τους οποίους αφήνει εκτεθειμένους στα μάτια των ψηφοφόρων, μολονότι έχουν εκλεγεί πανηγυρικά από τους συναδέλφους τους».

«Επίθεση»

Ο κ. Κ. Καραμανλής στη χθεσινή του ομιλία άγγιξε ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει αυτή την ώρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μάλιστα σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας. Επετέθη με ιδιαίτερα αυστηρό ύφος σε όσους επιδεικνύουν αλαζονεία λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Τάσεις αποστασιοποίησης από την κοινωνία, τάσεις αλαζονείας και αυταρέσκειας θα αποκρουσθούν πριν προλάβουν να εκφρασθούν».

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., σχολιάζοντας την αυστηρή προειδοποίηση του κ. Κ. Καραμανλή προς τους αλαζόνες, επεσήμαιναν: «Πρωτίστως προειδοποιεί ορισμένους επιτελείς της Ρηγίλλης, οι οποίοι έχουν χάσει το μέτρο και εμφανίζονται οι ίδιοι και το περιβάλλον τους ως οι προνομιακοί συνομιλητές του προέδρου. Και μάλιστα στο όνομα του κ. Κ. Καραμανλή παραγοντίζουν, μοιράζουν θέσεις και αξιώματα, ενώ συμπεριφέρονται με υπεροψία ακόμη και στους βουλευτές. Αποτέλεσμα: να έχουν δημιουργήσει στον ίδιο τον κ. Κ. Καραμανλή σοβαρά προβλήματα πολλά από τα οποία τα πληροφορήθηκε με καθυστέρηση». Ο κ. Καραμανλής δεν αναφερόταν όμως μόνο σε αυτούς, αλλά και σε μεσαία κομματικά στελέχη τα οποία, όπως χαρακτηριστικά λέει παλιός βουλευτής, εκθέτουν καθημερινά το κόμμα σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικό είναι αυτό που συνέβη πριν από λίγες ημέρες στη Βόρεια Ελλάδα και εξόργισε τον πρόεδρο της Ν.Δ. Εκεί λοιπόν μαζεύτηκαν τα στελέχη και μοίρασαν όλες τις θέσεις, πλην του υπουργείου Βορείου Ελλάδος. Αυτό το άφησαν… στην επιλογή τού προέδρου. Και δεν είναι μόνο ότι μοίρασαν τις θέσεις, αλλά εν συνεχεία προσφωνούσαν στις κοινωνικές εκδηλώσεις ο ένας τον άλλον με τον μελλοντικό του τίτλο. Δηλαδή, «γεια σας κ. πρόεδρε», «πώς είστε κ. γενικέ» κ.λπ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “