Με κλειστά τα χαρτιά

Σε παρτίδα σκληρού πόκερ εξελίσσεται η μάχη για την υπερνομαρχία Αττικής καθώς το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται να δώσει εκεί την κεντρική πολιτική μάχη των δημοτικών εκλογών.

Κ. Λαλιώτης. Επεξεργάζεται τα σενάρια για την επιλογή υποψηφίου υπερνομάρχη Αθηνών-Πειραιώς
Η πρώτη κίνηση με την ανακοίνωση υποψηφίου έγινε από την Ν.Δ. και όπως φαίνεται από τη θύελλα που έχει προκαλέσει στη Ρηγίλλης ήταν βιαστική και λαθεμένη. Τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ απέφυγαν να ακολουθήσουν και περιμένουν μέσα στο Αύγουστο να εισπράξει η Ν.Δ. το τίμημα της άστοχης επιλογής της. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ εμφανώς «παγώνει» κάθε διαδικασία ανεύρεσης υποψηφίου. Με τη βοήθεια των δημοσκοπήσεων θα παρακολουθούν σε ποιες κατηγορίες ψηφοφόρων χάνει και σε ποιες κερδίζει ο Γ. Τζαννετάκος και αναλόγως θα επιλέξουν υποψήφιο που να μπορεί να κερδίσει αυτή τη μάχη. Για παράδειγμα, όπως χαρακτηριστικά λέει κυβερνητικό στέλεχος, αν το μεγαλύτερο πρόβλημα του υποψηφίου της Ν.Δ. είναι η αδυναμία του να διεισδύσει στα κόμματα της Αριστεράς και να υποστηριχθεί στο β΄ γύρο, τότε ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να καλύπτει αυτό το κενό. Αντιστοίχως, αν τελικά ο κ. Γ. Τζαννετάκος δεν καταφέρει να καταλαγιάσει την οργή που διακατέχει την Εκκλησία για την επιλογή του, ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει συγκρουστεί με τον Αρχιεπίσκοπο και την Ιεραρχία κ.ο.κ.

Έτσι λοιπόν από τώρα μέχρι και τις 20 Αυγούστου ο κ. Κ. Λαλιώτης και αρκετά ακόμη κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα φροντίσουν να έχουν έτοιμα τουλάχιστον δύο ή τρία εναλλακτικά σενάρια ώστε την κατάλληλη στιγμή ο Πρωθυπουργός να ανακοινώσει το πρόσωπο που θα συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Γ. Τζαννετάκος. Η υποψηφιότητά του αυξάνει μέρα με την ημέρα τις αντιδράσεις στη βάση της Ν.Δ.
Σε κάθε περίπτωση η υπερνομαρχία Αττικής ουσιαστικά μετατρέπεται σε κεντρικό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Και αυτό γιατί στο ΠΑΣΟΚ, ύστερα από μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας και απογοήτευσης που είχε σαν αποτέλεσμα να κατεβάζουν χαμηλά τον πήχυ των δημοτικών εκλογών, εκτιμούν τώρα ότι η συγκυρία είναι καλύτερη από κάθε άλλη φορά και πως η Αττική κερδίζεται αν σ’ αυτή τη μάχη στρατευθεί το κόμμα με όλες του τις δυνάμεις.

Αντιστρόφως ανάλογα είναι τα πράγματα στην Ν.Δ. Στη Ρηγίλλης, λόγω της μεγάλης σιγουριάς που είχαν αποκτήσει οι επιτελείς του κ. Κ. Καραμανλή την προηγούμενη περίοδο, είχαν σηκώσει ψηλά τον πήχυ φθάνοντας να μιλούν για νίκη σε 30 με 35 νομαρχίες και σίγουρη νίκη με περίπατο στην υπερνομαρχία Αττικής. Τώρα διαπιστώνουν ότι ο περίπατος της Αττικής γίνεται σε δύσκολη ανηφόρα. Οι κ.κ. Ε. Μεϊμαράκης και Γ. Σουφλιάς προσπαθούν να αλλάξουν το κλίμα όμως κάθε μέρα που περνά – τουλάχιστον όσον αφορά τη βάση του κόμματος – τα πράγματα χειροτερεύουν. Και όπως όλα δείχνουν και αυτό το θέμα στο τέλος θα αναγκαστεί να το χειριστεί μόνος ο πρόεδρος του κόμματος μετά την επιστροφή από τις σύντομες διακοπές που άρχισαν από χθες στο Μαγγανάρι της Ίου. Όπως εξηγούν στη Ν.Δ., αυτό σημαίνει πως αν μέχρι τότε ο κ. Γ. Τζαννετάκος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα τότε ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επιχειρήσει να πολιτικοποιήσει την αναμέτρηση και θα βγει εκείνος μπροστά να αντιπαρατεθεί με το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να συσπειρώσει την κομματική βάση.

Τα προβλήματα της Ν.Δ. όμως δεν σταματούν εδώ. Η δυσφορία πολλών βουλευτών και στελεχών για τα λάθη των πρώτων ημερών στο θέμα της τρομοκρατίας συνεχίζεται μολονότι ο κ. Κ. Καραμανλής την περασμένη εβδομάδα καθόρισε την νέα γραμμή του κόμματος. Οι βουλευτές μιλούν για σημαντικές βλάβες που υπέστη το κόμμα από τις λαθεμένες εκτιμήσεις και τις άστοχες δηλώσεις των αξιωματούχων της Ρηγίλλης. Ενδεικτικές είναι οι απόψεις του κ. Λιάπη, ο οποίος σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του κάνει λόγο για ανεξήγητη και ένοχη σιωπή της Ν.Δ. καθώς και αποϊδεολογικοποίηση του θέματος της τρομοκρατίας. «Αποφεύγουμε να κάνουμε σημαία της πολιτικής μας τα θύματα που είχε η παράταξή μας από την τρομοκρατία, ενώ φοβόμαστε να πούμε ότι οι τρομοκράτες, άσχετα από την πορεία που πήραν, προέρχονται από τον ιδεολογικό χώρο της Αριστεράς. «Αυτό βεβαίως – εξηγεί ο βουλευτής – δεν σημαίνει ότι είχαν οποιαδήποτε σχέση με το ΠΑΣΟΚ ή τα κόμματα της Αριστεράς».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “