Ίδιο κόμμα, άλλος θεός

Ο ένας, ο βουλευτής της Ν.Δ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, πρωτοστατούσε στις «λαοσυνάξεις» και μαζί με φανατικούς χριστιανούς έκαιγε βιβλία. Ο άλλος, ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζαννετάκος, δήλωνε άθεος και κατηγορούσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι επιδιώκει μερίδιο από την πίτα της πολιτικής.

Οι… αταίριαστοι. Γιάννης Τζαννετάκος – Παναγιώτης Ψωμιάδης. Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτοί οι άνθρωποι πολύ σύντομα θα συναντηθούν για να δώσουν με την ίδια παράταξη κοινή μάχη
Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτοί οι άνθρωποι πολύ σύντομα θα συναντηθούν για να δώσουν με την ίδια παράταξη κοινή μάχη. Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης διεκδικεί τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και ο Γιάννης Τζαννετάκος την Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς.

Οι… αταίριαστοι είναι πιθανό μάλιστα σύντομα να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι προκειμένου να σχεδιάσουν την κοινή τους πλατφόρμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να βρουν επικοινωνιακά τρικ για την προσέγγιση των ψηφοφόρων της Αριστεράς στον β’ γύρο. «Καλό θα ήταν αυτό να το αποφύγουμε, διότι αν οι δύο υποψήφιοι κάνουν κοινή σύσκεψη, μόνοι μας θα φέρουμε στην επικαιρότητα το χάσμα που τους χωρίζει», λέει κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ., το οποίο πολύ συχνά αιφνιδιάζεται και απορεί με τις επιλογές του κόμματός του.

Πάντως η υποψηφιότητα Τζαννετάκου επανέφερε σε πολλούς βουλευτές της Ν.Δ. τον προβληματισμό για την πλήρη έλλειψη ιδεολογικού και πολιτικού προσανατολισμού του κόμματος σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις. «Ακροβατούμε μεταξύ ακραίων καταστάσεων, επειδή ακριβώς δεν είναι ξεκάθαρη η πορεία μας. Έτσι, με την ίδια ευκολία που επιλέγουμε τον κ. Π. Ψωμιάδη επιλέγουμε τον κ. Γιάννη Τζαννετάκο», επισημαίνει βουλευτής της Β’ Αθηνών και προσθέτει με χιούμορ: «Απορώ πώς μέχρι στιγμής κάποιος δημοσιογράφος δεν τους προσκάλεσε μαζί σ’ ένα τηλεοπτικό πάνελ και να ρωτάει τις απόψεις τους για τα ίδια ζητήματα».

Τη φωτιά που έχει ανάψει στο εσωτερικό της Ν.Δ. την υποδαύλισε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αφού χαρακτήρισε τη στάση της Ν.Δ. «παραπλανητική και φαρισαϊκή», προχώρησε και ένα βήμα πιο πέρα. «Η Ν.Δ. επιλέγει τον κ. Τζαννετάκο και τον βαφτίζει ανεξάρτητο. Τέτοιοι ανεξάρτητοι δεν είναι παρά κολλητοί, προσκολλημένα πρόσωπα στο κόμμα της Ν.Δ. Αυτό το παιχνίδι έχει παιχτεί πολλές φορές και οι πολίτες μπορούν να το αξιολογήσουν», τόνισε ο κ. Κ. Λαλιώτης και πρόσθεσε με έμφαση: «Υπάρχει ένα ερώτημα: Αν ο κ. Τζαννετάκος μπορεί να πει ξανά αυτά που έλεγε για τη Ν.Δ., για τον αρχηγό της, τις πολιτικές επιλογές του, για τα πολιτικά στελέχη κάνοντας κριτική και πολεμική. Ή αυτά που έλεγε για τον Αρχιεπίσκοπο. Μπορεί να τα πει τώρα να δούμε πόσο ανεξάρτητος είναι;»

Ακροβασίες

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρηγίλλης ακροβατεί. Σε πολλές επιλογές τα τελευταία χρόνια, την ίδια ώρα που κάνει σημαία τής πολιτικής τα συνεχή ανοίγματα προς την Αριστερά αναζητώντας στελέχη του ΚΚΕ και του ΣΥΝ για τους μοιράσει χρίσματα, ρόλους και αξιώματα, φροντίζει να κρατάει ζεστή τη σχέση με την Ακροδεξιά και τους βασιλόφρονες ώστε να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες δημιουργίας δυναμικού ακροδεξιού πολιτικού φορέα. «Η τακτική μας είναι πολιτικά κοντόφθαλμη. Κάθε φορά κοιτάμε τι εξυπηρετεί το άμεσο συμφέρον για να κερδίσουμε μια νομαρχία, ένα δήμο ή ένα σωματείο», λέει παλαιός βουλευτής της Ν.Δ. και προσθέτει: «Οι αποφάσεις όμως που λαμβάνονται με τέτοια κριτήρια ενδεχομένως στιγμιαία να αποδώσουν, ωστόσο μακροπρόθεσμα ακυρώνουν τον ιδεολογικό προσανατολισμό του κόμματος, αφού δίνουμε την εντύπωση ότι κάθε φορά σηκώνουμε σημαίες ευκαιρίας».

Άλλο στέλεχος της Ν.Δ., το οποίο στο παρελθόν συμμετείχε στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για συνεργασίες με την Αριστερά σε δήμους και νομαρχίες, υποστηρίζει ότι «πλέον η Ν.Δ. με τον τρόπο που χειρίζεται αυτή την υπόθεση έχει απολέσει το προνόμιο του φερέγγυου συνομιλητή με το ΚΚΕ και τον ΣΥΝ, διότι η Ρηγίλλης δίνει την εντύπωση ότι δεν επιδιώκει συνεργασίες αλλά λεηλασίες της Αριστεράς. Εφαρμόζει δηλαδή την τακτική για την οποία επί χρόνια κατηγορούσαμε το ΠΑΣΟΚ». Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος της έντονης αντίδρασης του προέδρου του ΣΥΝ κ. Ν. Κωνσταντόπουλου που η κ. Νίτσα Λουλέ εξέφρασε την επιθυμία να είναι υποψήφια στο ψηφοδέλτιο της κ. Μπακογιάννη. «Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές αυτό θα περνούσε απαρατήρητο, διότι ήταν άλλο το κλίμα», λέει το ίδιο στέλεχος της Ν.Δ.
Αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ.
Η τακτική όμως της… ευκαιριακής σημαίας δεν ενοχλεί πλέον μόνο την Αριστερά αλλά και τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του κόμματος οι οποίοι δεν διστάζουν να πηγαίνουν κόντρα στις κομματικές αποφάσεις, όπως συνέβη στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας. Η Ν.Δ. στήριξε έμμεσα τον υποψήφιο του ΣΥΝ, με αποτέλεσμα να βγει ο Δημήτρης Παξινός που είναι από τον δικό της χώρο και δεν του έδωσε το χρίσμα. Η αντίδραση μοιάζει – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – να είναι το ίδιο έντονη και για υποψηφιότητα Τζαννετάκου. Και αυτό το κλίμα της μεγάλης δυσαρέσκειας αποτυπώνεται και σε εφημερίδες προσκείμενες στη Ν.Δ. Ενδεικτικό είναι το άρθρο του γνωστού αρθρογράφου κ. Χρ. Πασαλάρη στον «Τύπο της Κυριακής», με το οποίο καλεί τον κ. Γ. Τζαννετάκο να αποσύρει την υποψηφιότητά του. «Ο Γιάννης Τζαννετάκος – κατά την προσωπική μου γνώμη – θα προσέφερε ίσως μέγιστη υπηρεσία στην παράταξη που τον ετίμησε -και της οποίας αποτελεί σήμερα μόσχευμα μη συμβατό – αν ζητούσε από τον αρχηγό της να τον απαλλάξει της ευθύνης και να αναθέσει τον ρόλο αυτό σε κάποια προσωπικότητα που τουλάχιστον δεν θα βαρυνόταν από φιλιππικούς εναντίον της», αναφέρει ο κ. Χ. Πασαλάρης και σε άλλο σημείο τονίζει: «Και δεν υπάρχει οδυνηρότερη για τη βάση της παράταξης εκδήλωση από την έμπρακτη παραδοχή της κομματικής ηγεσίας ότι τα δικά της τέκνα είναι όλα ανάξια για τα υψηλά αξιώματα της Αυτοδιοίκησης, άρα πρέπει να προσπέσει σε “ξεφωνημένους” προοδευτικούς, έστω με μηδενικές εμπειρίες στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Την ίδια ώρα τα επιτελικά στελέχη της Ν.Δ., με πρώτο τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη, τρέχουν και δεν φτάνουν να σβήσουν τις φωτιές που έχει ανάψει στις οργανώσεις η υποψηφιότητα Τζαννετάκου. Μέχρι στιγμής πάντως, όπως και οι ίδιοι παραδέχονται, η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “