Εκρηκτική η αντιπαράθεση

Σκληρή κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση και Ν.Δ. ξέσπασε με αφορμή την προσπάθεια στελεχών της Ρηγίλλης να συνδέσουν, άλλοτε έμμεσα και άλλοτε άμεσα, το ΠΑΣΟΚ με την τρομοκρατία.

Τον τόνο από τη Ν.Δ. έδωσε και πάλι ο συντονιστής – «σκιώδης υπερυπουργός» για θέματα Εσωτερικών – Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κ. Β. Πολύδωρας, ο οποίος αυτή τη φορά μίλησε για «ένα αόρατο χέρι που εμποδίζει της έρευνες», ενώ είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ αποτελούσε το πολιτικό κέλυφος για να δρα η τρομοκρατία».
Η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ πέρασαν στην αντεπίθεση και με έντονο τρόπο κάλεσαν τον κ. Καραμανλή να τον επαναφέρει στην τάξη και η Ν.Δ. να ξεκαθαρίσει αν συμφωνεί ή όχι με τις απόψεις του υψηλόβαθμου στελέχους της. Ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας δεν αναφέρθηκε μόνο στον κ. Β. Πολύδωρα, αλλά και στους επισκέπτες των τηλεοπτικών παραθύρων που βρίσκονται στο ίδιο κλίμα με τον κ. Β. Πολύδωρα και μιλούν καθημερινά για διασυνδέσεις υπουργών και συζύγων τους με τρομοκράτες.

«Να του θέσει όριο»

«Τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται κάποιοι περιφερόμενοι “παραμυθάδες”, οι οποίοι γυρίζουν από κανάλι σε κανάλι και προσπαθούν με αστήρικτα επιχειρήματα και διάφορες γραφικές αιτιολογίες να εμπλέξουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση της τρομοκρατίας», είπε ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας, ενώ αναφερόμενος στις δηλώσεις Πολύδωρα τόνισε με έμφαση: «Το κόμμα της Ν.Δ. δεν προσφέρει καλή υπηρεσία στον τόπο με τη συνεχιζόμενη σιωπή του απέναντι σε τέτοιου είδους ενέργειες που οφείλουμε όλοι με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο να τις καταδικάζουμε και όχι να τις αποσιωπούμε ή να τις ανεχόμαστε εμμέσως, επειδή μπορεί κάποιοι να έχουν την αίσθηση ότι δήθεν τους βολεύει ή τους εξυπηρετεί». Στο ίδιο κλίμα και ο κ. Κ. Λαλιώτης, αφού είπε ότι οι δηλώσεις Πολύδωρα είναι εκτός τόπου και χρόνου, τόνισε: «Πιστεύω ότι ο κ. Πολύδωρας κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει αυτές τις παραδοξολογίες. Αν δεν θέλει αυτός να σταματήσει, οφείλει ο κ. Κ. Καραμανλής να του θέσει όριο».

Ικανοποιεί τη σκληρή βάση

Πάντως από τη Ν.Δ. δεν υπήρξε καμία απολύτως αντίδραση, ούτε από τον πρόεδρο ούτε από τα επιτελικά στελέχη του κόμματος, τους κ.κ. Γ. Σουφλιά, Δ. Σιούφα, Ευ. Μεϊμαράκη και Πρ. Παυλόπουλο. Βουλευτές του κόμματος, καλά πληροφορημένοι για όσα συμβαίνουν στη Ρηγίλλης, εκτιμούσαν ότι «επειδή ο κ. Β. Πολύδωρας είναι αρκετά έμπειρος ώστε να μην έρχεται σε σύγκρουση με την ηγεσία του κόμματος, σ’ αυτό το μείζον ζήτημα λέει τα όσα λέει με τις ευλογίες της Ρηγίλλης, ώστε το κόμμα να ικανοποιεί με αυτό τον τρόπο και τη σκληρή βάση του κόμματος που θα ήθελε το ΠΑΣΟΚ να κρύβεται πίσω από τη 17Ν».

Στον κ. Χρ. Πρωτόπαπα απάντησε ο ίδιος ο κ. Β. Πολύδωρας, ο οποίος έδειξε να κάνει ένα βήμα πίσω σε όσα είχε πει λίγες ώρες νωρίτερα στον Antenna. «Δεν ενοχοποιώ κανέναν. Αναγιγνώσκω με καθαρό μάτι τα γινόμενα στην ιστορία των ετών 1975-81 και 1990-93. Ας αφήσει ο κ. Πρωτόπαπας τους αντιπερισπασμούς. Δεν πρόκειται να του δώσω την ευχέρεια να φύγει από τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών, δηλαδή από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, την ανεργία και τα οικονομικά προβλήματα, ενθαρρύνοντας ο ίδιος τη συζήτηση για την τρομοκρατία και την τρομολαγνία».
Άλλα λέει (επίσημα) η Ρηγίλλης και άλλα ο (αρμόδιος) συντονιστής
Από την πρώτη ημέρα που άνοιξε ο φάκελος της 17 Νοέμβρη, ο κ. Β. Πολύδωρας κράτησε διαφορετική γραμμή από εκείνη που τηρούν δημοσίως ο πρόεδρος και τα άλλα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. Πρώτα είπε ότι αυτό που συμβαίνει μοιάζει με «παράδοση υλικού» και όχι με εξάρθρωση της τρομοκρατίας. Ύστερα μίλησε για «στημένες συλλήψεις» και τώρα έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου να πείσει την κοινή γνώμη ότι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το ΠΑΣΟΚ σχετίζεται με την τρομοκρατία. Μερικές από τις νέες δηλώσεις του, τις οποίες μάλιστα έδωσε κωδικοποιημένες στη δημοσιότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι οι εξής: «Το ΠΑΣΟΚ της εποχής εκείνης αποτελούσε κατά κάποιον τρόπο το πολιτικό κέλυφος για να δρα η τρομοκρατία. Δεν σας λέω για διασύνδεση, δεν σας λέω για κάλυψη, σας λέω για αντικειμενικά δεδομένα, τα οποία έδιναν ευχέρεια στους τρομοκράτες. «Υπάρχει ένα αόρατο χέρι που μπλοκάρει τις παραπέρα έρευνες τώρα. Και θα το δείτε. Εύχομαι να διαψευσθώ. Το εννοώ διότι, πρώτον, ένας τους ξέφυγε, ο Κουφοντίνας, και δεν μπορούν να τον πιάσουν και ξεφτιλίζουν λέγοντας 42.000 αστυνόμοι κυνηγάνε τον Κουφοντίνα. Δεύτερον, η λογική των γεγονότων έχει να κάνει με τη διασύνδεση και όλα τα στοιχεία είναι διασυνδεδεμένα σε μια οντότητα περίπου, 17Ν και ΕΛΑ και ο ΕΛΑ παραμένει ασύλληπτος. Είναι γνωστός και μη εξαιρετέος».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “