...και σωσίβιο οι φοροελαφρύνσεις

Ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις και τα φαινόμενα κερδοσκοπίας έστειλαν χθες οι καταναλωτές με την πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα συμμετοχή τους στο μποϊκοτάζ κατά της ακρίβειας.

Οι καταστηματάρχες μιλούν για μείωση του τζίρου κατά 40% ενώ, σύμφωνα με τις καταναλωτικές οργανώσεις, η μείωση του τζίρου στις λαϊκές αγορές έφθασε έως 83% και έως 72% στα σούπερ μάρκετ. Όπως και να έχει το πράγμα, το σημαντικό είναι ότι οι πολίτες ανταποκρίθηκαν και ουδείς αμφιβάλλει πως μπήκαν οι βάσεις γα τη δημιουργία ενός ισχυρού καταναλωτικού κινήματος.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τη λεγόμενη «κοινωνική αντεπίθεση» με όπλο το πακέτο των νέων φορολογικών ρυθμίσεων, από τις οποίες ωφελούνται τα ασθενέστερα στρώματα του πληθυσμού. Μόνο που, όπως φαίνεται, αυτό το «όπλο» δεν ικανοποιεί αρκετά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη. Ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης δέχθηκε χθες στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής επικρίσεις από συνάδελφους του επειδή, όπως χαρακτηριστικά είπαν, οι φορολογικές ρυθμίσεις δεν έχουν πολιτικό στίγμα ενώ δεν έχει γίνει σαφές ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν. Πάντως, ο Πρωθυπουργός στήριξε τον υπουργό Οικονομίας, ενώ έκανε και… ενέσεις αυτοπεποίθησης στους υπουργούς. Σχολιάζοντας μια αιχμή του Τάσου Γιαννίτση περί 17Ν, είπε με έμφαση: «Η κατάσταση της οικονομίας δεν είναι σε άσχημη κατάσταση για να μας σώσει η 17Ν».

Ενέσεις αυτοπεποίθησης όμως επιχειρεί να κάνει και ο κ. Κ. Καραμανλής σε στελέχη του, τα οποία δεν κρύβουν την ανησυχία τους για ενδεχόμενη ήττα στην Υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς, αλλά και σε άλλες νομαρχίες όπου υπάρχουν αντάρτικα ψηφοδέλτια. Μάλιστα προχώρησε και σε μια συμβολική κίνηση ισχύος διαγράφοντας τον νυν νομάρχη Πρέβεζας κ. Δ. Τζουμάνη, ο οποίος, παρότι είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, στηρίζει τον αντάρτη και όχι τον νόμιμο υποψήφιο του κόμματος για τη νομαρχία.

Κατά τα άλλα, με μια ξαφνική νεροποντή πλημμύρισε πάλι η Αθήνα. Και το χειρότερο; Φούσκωσε ξανά ο Κηφισός με τα γνωστά προβλήματα για τους κατοίκους των περιοχών που διασχίζει το ποτάμι. Και ακόμη δεν έχει μπει χειμώνας…

Σε αποτυχία οδήγησαν τα νέα μέτρα για τον Κηφισό. Μια αποτυχία που… έπνιξε τον γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Δ. Παπανικολάου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “