Ακροδεξιά φαντάσματα απειλούν τη Ν.Δ.

Το ακροδεξιό φάντασμα ξύπνησε πάλι και πλανάται απειλητικά πάνω από τη Ρηγίλλης. Ο άστοχος χειρισμός της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ. στο θέμα της Υπερνομαρχίας, με την επιλογή Τζαννετάκου, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και απελευθέρωσε πικρίες, δυσαρέσκειες και κυρίως απωθημένα ετών του σκληρού κομματιού της Ν.Δ., το οποίο ουσιαστικά αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οργανωμένης βάσης της.

Παλαιότερα χαμόγελα και θερμή χειραψία Κ. Καραμανλή – Γ. Καρατζαφέρη. Τώρα η υποψηφιότητα του δεύτερου για την Υπερνομαρχία έφερε πονοκέφαλο στον πρώτο
Και η ραχοκοκαλιά δεν είναι σχήμα λόγου, είναι η πραγματικότητα αφού απ’ όλες τις εσωτερικές δημοσκοπήσεις της Ν.Δ. των τελευταίων ετών προκύπτει ότι το ακραίο κομμάτι της είναι το 35% στο σύνολο των ψηφοφόρων του κόμματος.

Τα τελευταία 24ωρα έχει σημάνει συναγερμός στη Ρηγίλλης καθώς από τη δεύτερη μέσα σε 15 ημέρες τηλεφωνική δημοσκόπηση της «Κάππα Ρισέρτς» προκύπτει ότι ο πρόεδρος του κόμματος ΛΑΟΣ, υποψήφιος για την Υπερνομαρχία, κ. Γ. Καρατζαφέρης, φθάνει στο 9%. Οι επιτελείς του κόμματος αναζητούν τρόπους να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά μέχρι στιγμής, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι, αδυνατούν να πείσουν τους ψηφοφόρους τους να πειθαρχήσουν στην επιλογή του κόμματος.

Υποτίμησαν τις αντιδράσεις. Αυτή τη βασική παράμετρο αγνόησαν οι επιτελείς της Ρηγίλλης όταν πήραν την απόφαση να στηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Γ. Τζαννετάκου. «Υποτιμήσαμε την αντίδραση της βάσης του κόμματος», λέει με εμφανή ενόχληση για την επιλογή του κόμματος βουλευτής της Β’ περιφέρειας Αθηνών, η οποία αποτελεί την κύρια δεξαμενή των ακροδεξιών ψηφοφόρων. «Είναι γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το κόμμα επιλέγει για υποψήφιο ένα πρόσωπο της Κεντροαριστεράς. Μάλιστα, στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές υποψήφιος για την Υπερνομαρχία ήταν ο Θεόδωρος Κατριβάνος, ένα ιστορικό πρόσωπο της Αριστεράς. Και τότε δεν υπήρξε γενικευμένη αντίδραση της βάσης», τονίζει κορυφαίο στέλεχος και προσθέτει:

Για δύο λόγους. «Τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά για δύο λόγους: Πρώτον, ο δικός μας κόσμος αισθάνεται προσβεβλημένος με τη διαρκή αναζήτηση αριστερών για να μπουν στην πρώτη γραμμή, σε μια στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα κερδίσουμε τις εθνικές εκλογές και διερωτάται “καλά εμείς δεν έχουμε ικανά στελέχη και τότε πώς θα κυβερνήσουμε;”. Και, δεύτερον, οι κακές σχέσεις του κ. Τζαννετάκου με την Εκκλησία έχουν ενοχλήσει τη βάση μας, η οποία στο θέμα των ταυτοτήτων ήταν στο πλευρό της Εκκλησίας».

Στη Ρηγίλλης με καθυστέρηση συνειδητοποιούν το μέγεθος του τεράστιου προβλήματος που μόνοι τους δημιούργησαν και αμήχανοι παρακολουθούν καθημερινά τις αυξανόμενες αντιδράσεις της βάσης του κόμματος αλλά και των ενοριών της Εκκλησίας σε Αθήνα και Πειραιά. Οι όποιες προσπάθειες έγιναν μέσα στον Αύγουστο να πεισθούν τα οργανωμένα στελέχη και να ακολουθήσουν την κομματική γραμμή έπεσαν στο κενό.

Να σηκώσει το γάντι. Έτσι η μόνη επιλογή που απομένει τώρα στη Ν.Δ. είναι και αυτό το θέμα να το πάρει πάνω του ο πρόεδρος του κόμματος. Πώς; Να σηκώσει το γάντι της πολιτικής αναμέτρησης στην Υπερνομαρχία που του έριξε το ΠΑΣΟΚ, να αφήσει πίσω τον κ. Γ. Τζαννετάκο και να δώσει ο ίδιος τη μάχη. Και αυτή όμως η στρατηγική, που μοιάζει να είναι μονόδρομος, έχει ένα πολύ μεγάλο κίνδυνο για τον κ. Κ. Καραμανλή. Ο κίνδυνος αυτός είναι, στην περίπτωση που ηττηθεί ο κ. Γ. Τζαννετάκος, να χρεωθεί ο ίδιος ο πρόεδρος την ήττα. Μια ήττα που κανείς στη Ρηγίλλης αυτή την ώρα δεν μπορεί να την αποκλείσει, ενώ οι πιο αισιόδοξοι μιλούν για ντέρμπι.

Απειλούν με λευκό. «Οι ψηφοφόροι μας είναι θυμωμένοι. Μολονότι δίνουν μάχη για τη νίκη όλων των άλλων υποψηφίων του κόμματος και ετοιμάζονται για την τελική αναμέτρηση των εθνικών εκλογών, στην Υπερνομαρχία διαφοροποιούνται. Άλλοι απειλούν με λευκό και άλλη με ψήφο στον Γιώργο Καρατζαφέρη. Δίνουν την εντύπωση ότι δεν τους νοιάζει να χαθεί η Υπερνομαρχία. Αντίθετα, ίσως να το επιθυμούν, επειδή μπορεί να πιστεύουν ότι έτσι θα στείλουν επιτέλους ένα μήνυμα στη Ρηγίλλης που να λέει, “Φτάνει πια με τα αριστερά πειράματα. Εμπιστευτείτε τους δικούς σας ανθρώπους. Έχουμε και εμείς ικανά στελέχη”», λέει βουλευτής της Ν.Δ.

Διχασμένες απόψεις. Μέσα σ’ αυτή τη γενική σύγχυση που επικρατεί στη Ρηγίλλης για τον τρόπο που θα πειστούν οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. να στρατευθούν στο πλευρό του Γιάννη Τζαννετάκου, διχάζονται οι απόψεις των στελεχών για το αν θα ήταν καλύτερο ή χειρότερο για την Υπερνομαρχία η Ντόρα Μπακογιάννη να κερδίσει από την πρώτη Κυριακή τον δήμο. Πριν από 10 ημέρες κυριαρχούσε η άποψη ότι ο δεύτερος γύρος στον δήμο ευνοεί τον κ. Γιάννη Τζαννετάκο διότι, όπως υποστήριζαν, αν κερδίσουν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Χρήστος Αγραπίδης από την πρώτη Κυριακή, οι δεξιοί ψηφοφόροι θα θεωρήσουν ότι εκαναν το κομματικό τους καθήκον και δεν θα προσέλθουν στην κάλπη τη δεύτερη Κυριακή.

Τα τελευταία 24ωρα όμως στο επιτελείο της Ρηγίλλης επικρατεί η εντελώς αντίθετη άποψη. Λένε λοιπόν πως αν κερδηθούν οι Δήμοι Αθήνας και Πειραιά απο την πρώτη Κυριακή, αυτό θα δώσει μεγάλο αέρα στα πανιά του κόμματος, θα πνεύσει άνεμος αισιοδοξίας στη βάση και έτσι τη δεύτερη Κυριακή οι Νεοδημοκράτες θα ξεχάσουν την πίκρα τους και θα προσέλθουν στις κάλπες προκειμένου το κόμμα τους να κερδίσει και την Υπερνομαρχία.
Απρόβλεπτες συνέπειες λέει στέλεχος της Ρηγίλλης
«Με μια ατυχή επιλογή υποψηφίου σε μια κρίσιμη στιγμή δίνουμε οι ίδιοι υπόσταση και αυτόνομη παρουσία στην Ακροδεξιά, με απρόβλεπτες συνέπειες όχι μόνο για τη Ν.Δ. αλλά και για το πολιτικό σύστημα», λέει στα «ΝΕΑ» ένα από τα προβεβλημένα στελέχη της Ν.Δ., το οποίο για λόγους ευνόητους επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του και εξηγεί: «Αν ο κ. Γ. Καρατζαφέρης πάρει ποσοστό πάνω από 5%, αυτό θα δημιουργήσει τεράστια αναταραχή. Ο ίδιος θα χρησιμοποιήσει αυτή τη συγκυριακή επιτυχία στην Αθήνα και τον Πειραιά για να πει ότι αυτό είναι, πανελλαδικά, το ποσοστό της Ακροδεξιάς, την οποία ο ίδιος επιθυμεί να εκφράσει. Και θα έχει ένα πολύ δυνατό επιχείρημα να το υποστηρίξει. Προφανώς θα ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει δυνατότερη δημοσκόπηση για την καταγραφή της δύναμης ενός κόμματος από την κάλπη και μάλιστα σε 2.000.0000 ψηφοφόρους της Αθήνας και του Πειραιά». Το ίδιο στέλεχος υπενθυμίζει ότι μέχρι σήμερα η Ν.Δ. έχει καταφέρει με ελιγμούς όλων των αρχηγών της να κρατήσει ενσωματωμένη στους κόλπους της την Ακροδεξιά λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει οι πάντες να αναγνωρίσουν στη Ν.Δ. ότι κατάφερε να μην επιτρέψει να αναπτυχθεί ακροδεξιά κίνηση στην Ελλάδα, όπως έχει συμβεί σε σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Τώρα όμως υπάρχει κίνδυνος. Μπορεί από ένα καλό ποσοστό του κ. Γ. Καρατζαφέρη να χαθεί ο έλεγχος. Και δεν αποκλείεται να μας συμβεί και το χειρότερο. Κάποιοι στη Ν.Δ. να ζητήσουν τη συνεργασία της με το κόμμα Καρατζαφέρη στις εθνικές εκλογές».

Το κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. επισημαίνει ακόμη μια σημαντική παράμετρο για την πολιτική τακτική που καλείται να ακολουθήσει ο κ. Κ. Καραμανλής από εδώ και στο εξής: «Εγώ είμαι από εκείνους – λέει – που συμφωνούσαν με τα αριστερά ανοίγματα του προέδρου και θεωρούσα πάντα ότι αυτή είναι η σωστή τακτική για να κερδίσουμε τις εκλογές. Όμως τώρα, στην αγωνία μας να συγκρατήσουμε την Ακροδεξιά στους κόλπους μας, υπάρχει κίνδυνος να εγκαταλειφθεί αυτή η πολιτική και να επικρατήσουν συντηρητικές λογικές στο κόμμα. Και αν αυτό συμβεί, κινδυνεύουμε με νέα ήττα».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “