Πόλωση δύο... ταχυτήτων

Η πόλωση συσπειρώνει αλλά και… τρομάζει. Η απόφαση της Ν.Δ. να πολώσει το πολιτικό κλίμα και να προχωρήσει σε μετωπική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους στην Αττική έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

«Με την πόλωση μάς χαλάτε τις συμμαχίες», διαμηνύουν αρκετοί υποψήφιοι στην ηγεσία της Ν.Δ.
Πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας καλούν την ηγεσία να αλλάξει γραμμή πλεύσης.

Ο λόγος είναι ότι η πολιτική των διαχωριστικών γραμμών μπορεί να συσπειρώνει ένα μικρό μέρος των ψηφοφόρων της Ν.Δ. στο Λεκανοπέδιο, δημιουργεί όμως τεράστια προβλήματα στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Και αυτό γιατί πολλά ψηφοδέλτια σε μικρούς και μεγάλους δήμους έχουν υποψηφίους συμβούλους που προέρχονται από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο. Επίσης αρκετοί υποψήφιοι δήμαρχοι της Ν.Δ. ελπίζουν στον δεύτερο γύρο να προσελκύσουν δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, ενώ έχουν δημιουργήσει συμμαχίες και με υποψηφίους της Αριστεράς. «Με την πόλωση και το “στείλτε μήνυμα” της καμπάνιας μάς χαλάτε τις συμμαχίες και μας γκρεμίζετε ό,τι κτίσαμε με πολύ κόπο», διαμηνύουν αρκετοί υποψήφιοι δήμαρχοι στη Ρηγίλλης.

Χθες, στη συνεδρίαση της Ομάδας Πολιτικής Ανάλυσης υπό τον κ. Κ. Καραμανλή, πολλά στελέχη έθεσαν αυτό το ζήτημα. Ο κ. Γ. Σουφλιάς ωστόσο προκειμένου να εμποδίσει μια ενδεχόμενη ανοιχτή αντιπαράθεση των κορυφαίων στελεχών τις παραμονές των εκλογών πήρε τον λόγο για να πει: «Όχι κριτική αυτή την ώρα, τώρα απαιτείται συστράτευση όλων ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η κριτική είναι για μετά τις εκλογές και αν χρειασθεί πρώτος θα ανοίξω τη συζήτηση εγώ».

Ύστερα από αυτά, η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. στις τέσσερις προεκλογικές ημέρες που απομένουν προσανατολίζεται στην εφαρμογή ενός «μεικτού» συστήματος. Αυτό σημαίνει πως στο Λεκανοπέδιο η πόλωση θα συνεχισθεί, ενώ στην επαρχία τα πράγματα θα είναι πιο χαλαρά. Σημαντικό ρόλο πάντως στον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν τα κορυφαία στελέχη θα παίξουν και τα αποτελέσματα των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων που διενεργούνται για λογαριασμό της Ρηγίλλης και από τις οποίες φαίνεται ο βαθμός συσπείρωσης της κομματικής βάσης της Ν.Δ.

Πάντως, στον αγώνα της στήριξης του κ. Γ. Τζαννετάκου συστρατεύθηκε και ο κ. Δ. Αβραμόπουλος. Με συνέντευξή του στην «Απογευματινή» χαρακτήρισε σωστές τις αυτοδιοικητικές επιλογές του κ. Κ. Καραμανλή και συμπλήρωσε ότι ο κ. Τζαννετάκος είναι μια τολμηρή υποψηφιότητα που απευθύνεται στον μεσαίο χώρο.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “