Διπλό... μπούμερανγκ για τη Ν.Δ.

Σε ακόμη μία εκλογική αναμέτρηση η Ν.Δ. δεν κατάφερε να κόψει το νήμα και να μιλήσει για καθαρή νίκη. Για ακόμη μία φορά τα αποτελέσματα δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει στους οπαδούς της η Ρηγίλλης.

Ντόρα Μπακογιάννη. «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα. Ευχαριστώ τις Αθηναίες και τους Αθηναίους για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή τους. Για τη μεγάλη δύναμη, τη μεγάλη διαφορά, το μεγάλο ποσοστό», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη από το εκλογικό της κέντρο και πρόσθεσε: «Είμαστε δυνατοί. Σήμερα έγινε το πρώτο, μεγάλο βήμα για την Αθήνα του αύριο»
Για ακόμη μία φορά οι ψηφοφόροι τοποθέτησαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάτω από τον πήχυ που τα ίδια τα ηγετικά στελέχη της Ν.Δ. είχαν θέσει για τις επιτυχίες του κόμματός τους σε αυτή την αναμέτρηση.

Η μεγάλη επιτυχία του κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, τα υψηλά ποσοστά της κ. Ντόρας Μπακογιάννη στην Αθήνα, του Χρήστου Αγραπίδη στον Πειραιά και του Παναγιώτη Ψωμιάδη στη Θεσσαλονίκη, καθώς και τα υψηλά ποσοστά πολλών υποψηφίων της Ν.Δ. σε όλη τη χώρα, δεν ήταν αρκετά για να αλλάξουν τις δυσμενείς εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από αυτή την αναμέτρηση για τις επιλογές της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ.

Δύο προβλήματα

Οι δυσμενείς εντυπώσεις, που – όπως όλα δείχνουν – θα προκαλέσουν σοβαρούς κλυδωνισμούς στη Ρηγίλλης γίνονται ακόμη μεγαλύτερες καθώς κορυφαία στελέχη και βουλευτές εκτιμούν ότι ο κατακερματισμός της βάσης στη Ν.Δ. δημιούργησε δύο τεράστια προβλήματα: το πρώτο είναι ότι στέρησε τη νίκη από την πρώτη Κυριακή στην κ. Ντόρα Μπακογιάννη και τον κ. Χρ. Αγραπίδη και το δεύτερο ότι ανέδειξε σε πόλο συσπείρωσης δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της Ν.Δ. τον κ. Γ. Καρατζαφέρη.

Στις νίκες από τον α’ γύρο της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και του κ. Αγραπίδη η ηγεσία της Ν.Δ. είχε επενδύσει πολλά, ώστε να μπορεί να μιλήσει για πλήρη αποδοκιμασία του ΠΑΣΟΚ από τους πολίτες των μεγάλων αστικών κέντρων. Δεν κατέστη, όμως, δυνατόν, διότι – όπως παραδέχονται βουλευτές της Ν.Δ. – στην ένταση που υπήρχε στη βάση του κόμματος λόγω της υποψηφιότητας Τζαννετάκου ήρθαν να προστεθούν δύο απανωτά επικοινωνιακά λάθη του επιτελείου της Ρηγίλλης: το κεντρικό σλόγκαν της εκλογικής καμπάνιας, το περίφημο «στείλτε μήνυμα», και το πολωτικό κλίμα που καλλιέργησε η Ρηγίλλης, πέφτοντας ουσιαστικά στην παγίδα της Χαριλάου Τρικούπη. Αυτές οι δύο επιλογές της ηγετικής ομάδας της Ρηγίλλης, όπως εκτιμούν βουλευτές του κόμματος, ουσιαστικά ανέκοψαν τη διαφαινόμενη αρχικά διείσδυση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη και του κ. Χρ. Αγραπίδη σε δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς και τους στέρησαν μια νίκη από τον α’ γύρο. «Αυτά όσο και αν δεν φαίνονται σημαντικά – διότι θα μπορούσε να πει κάποιος τι 48% και τι 51% – βάρυναν το κλίμα καθώς στέρησαν τη δυνατότητα στη βάση και την κορυφή του κόμματος να πανηγυρίσουν από την πρώτη Κυριακή και να μιλήσουν για συντριπτική νίκη στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας», τόνιζε χθες το βράδυ με έμφαση παλαιός βουλευτής.

Χρήστος Παπουτσής. «Η Αθήνα χρειάζεται μια νέα δημιουργική και προοδευτική πλειοψηφία», δήλωσε ο Χρήστος Παπουτσής που επισκέφθηκε μετά τα μεσάνυκτα το εκλογικό κέντρο του συνδυασμού του στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Και πρόσθεσε: «Πιστεύω βαθιά ότι η Αθήνα αξίζει μια καλύτερη διαχείριση από αυτήν που της επιφύλαξε 16 χρόνια η συντηρητική αντίληψη. Από αύριο συνεχίζουμε τον αγώνα μας»
Το δεύτερο και το σημαντικότερο πρόβλημα όμως το δημιούργησε η λαθεμένη επιλογή τού κ. Κ. Καραμανλή και των επιτελών του στην Υπερνομαρχία με την υποψηφιότητα Τζαννετάκου και την αντίδραση που προκάλεσε στη βάση της Ν.Δ. Μία επιλογή που απεγκλώβισε ένα υψηλό ποσοστό της σκληρής Δεξιάς, η οποία εκφράστηκε με διψήφιο ποσοστό μέσα από το ψηφοδέλτιο του κ. Γ. Καρατζαφέρη. Μάταια προσπάθησαν χθες τα ηγετικά στελέχη της Ν.Δ. με πρώτο τον κ. Μ. Έβερτ να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να μιλήσουν για ευκαιριακή ψήφο στον κ. Γ. Καρατζαφέρη. Η πραγματικότητα είναι ότι για πρώτη φορά στη χώρα έκανε την εμφάνισή του ένα ισχυρό υπερσυντηρητικό μέτωπο, το οποίο κανείς δεν μπορεί αυτή την ώρα να διαβλέψει αν θα αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ενός οργανωμένου κόμματος. Αν αυτό συμβεί, πέραν των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν στο πολιτικό σύστημα, θα αποτελέσει και ένα σημαντικό εμπόδιο στη νίκη της Ν.Δ. στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. «Είναι πολύ δύσκολο ό,τι χάσουμε από τα δεξιά μας να τα κερδίσουμε από τα αριστερά, δηλαδή από τον λεγόμενο κεντρώο χώρο», λέει κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ.

Απολογητική δήλωση

Ενδεικτικό του κλίματος αμηχανίας που υπάρχει στην Ρηγίλλης ήταν η απολογητική δήλωση του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού. Ο κ. Γ. Σουφλιάς λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων επιχείρησε να μετακινήσει το κέντρο βάρος από το Λεκανοπέδιο στην υπόλοιπη χώρα και απέδωσε τη σημαντική ήττα του κ. Γ. Τζαννετάκου στη στάση που είχε τηρήσει στο θέμα των ταυτοτήτων.

Έπειτα από αυτές τις εξελίξεις, η ατμόσφαιρα είναι βαριά στην Ρηγίλλης. Με τη γνωστοποίηση των πρώτων κιόλας αποτελεσμάτων, οι πάντες κατάλαβαν ότι ο α’ γύρος των εκλογών δεν αφήνει κανένα περιθώρια για θριαμβολογίες και πανηγυρισμούς.

Τα δύσκολα πάντως για την ηγεσία της Ν.Δ. έπονται, καθώς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα υπάρχει αναταραχή και οι περισσότεροι βουλευτές του κόμματος ετοιμάζονται με τον ένα ή τον άλλον τρόπο να ασκήσουν έντονη κριτική στους επιτελείς τού κ. Καραμανλή, τους οποίους θα κατηγορήσουν πως από έλλειψη πολιτικών ανακλαστικών δεν είναι σε θέση να συμβουλεύουν σωστά τον πρόεδρο, ώστε να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις τις κρίσιμες στιγμές.

Ο Κ. Καραμανλής

Στη μιάμιση τα ξημερώματα και ενώ είχαν μιλήσει όλοι οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμα ο κ. Κ. Καραμανλής. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους, απέφυγε να θριαμβολογήσει ενώ τόνισε με έμφαση ότι νικητής είναι «η Αυτοδιοίκηση και ο λαός».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι το μήνυμα που εστάλη από τους πολίτες «δικαίωσε τις εκτιμήσεις μας, τις επισημάνσεις μας και τις προθέσεις μας για την πορεία του τόπου». Ταυτόχρονα κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό ότι αρνήθηκαν να πάρουν αυτό το μήνυμα. «Και κατέληξε με μια φράση που ερμηνεύτηκε ως άνοιγμα προς τα κόμματα της Αριστεράς για τη δεύτερη Κυριακή αλλά και ως αυτοκριτική για το μήνυμα που εστάλη από τους πολίτες και προς το κόμμα του: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως σε ό,τι μας αφορά εμείς ακούμε, εμπιστευόμαστε και τιμούμε όλους τους πολίτες».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “