Ν.Δ.: Ντόμινο... λαθών έφερε το Βατερλώ

Καζάνι που βράζει είναι από χθες η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Βουλευτές και επιτελείς του κόμματος εκφράζονταν με οργή για την τακτική που ακολούθησε η ηγετική ομάδα της Ρηγίλλης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ήττα στην Υπερνομαρχία αλλά και την αποτυχία σε κορυφαίους δήμους να εκλέξουν τους υποψηφίους τους από τον πρώτο γύρο.

Εξίσου ενοχλημένοι όμως ήταν και για το επικοινωνιακό Βατερλώ τη νύχτα των εκλογών, το οποίο χρεώνουν στην ίδια ομάδα κορυφαίων επιτελών του κ. Καραμανλή, δηλαδή στους κ.κ. Σουφλιά, Μεϊμαράκη, Ρουσόπουλο και Λούλη.
Όπως υποστηρίζουν βουλευτές του κόμματος, η Ν.Δ. δεν κατάφερε να υπερασπισθεί τις επιλογές της ούτε να μεταφέρει το κέντρο βάρους της συζήτησης από την υποψηφιότητα Τζαννετάκου στις νίκες που κατήγαγε το κόμμα σε αρκετές περιοχές της χώρας. Οι επιτελείς του κ. Κ. Καραμανλή τις κρίσιμες ώρες που δινόταν η μάχη των εντυπώσεων «εξαφανίστηκαν», αφήνοντας να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά ο Προκόπης Παυλόπουλος και τρία στελέχη που δεν μετέχουν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Οι κ.κ. Γιώργος Βουλγαρακης, Μιχάλης Λιάπης και Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Αντίθετα, οι κ.κ. Σουφλιάς, Μεϊμαράκης, Ρουσόπουλος και Λούλης προτίμησαν την ασφάλεια της σιωπής αφήνοντας μετέωρες και ανυπαράσπιστες τις επιλογές τους. Τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Κυριακής στη Ρηγίλλης ήλθαν να δικαιώσουν τους βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι με κάθε ευκαιρία λένε ότι η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. είναι ανέτοιμη να διαχειρισθεί πολιτικές κρίσεις και πολύ περισσότερο είναι ανέτοιμη να υπερασπισθεί τις επιλογές του κόμματος.

Οι μοναδικές παρεμβάσεις των κ.κ. Γ. Σουφλιά και Ευ. Μεϊμαράκη στις πολύωρες τηλεοπτικές αναμετρήσεις ήταν δύο λακωνικές δηλώσεις έξω από τα γραφεία του κόμματος. Η δήλωση μάλιστα του κ. Γ. Σουφλιά δεν ικανοποίησε τους υπόλοιπους επιτελείς της Ρηγίλλης, καθώς, όπως έλεγαν, μπορεί να είπε με θάρρος ότι εκείνος αποφάσισε το περίφημο σλόγκαν «στείλτε μήνυμα», ωστόσο, όπως υποστηρίζουν, η δήλωση αυτή δεν έγινε τη σωστή στιγμή. «Ένας στοιχειώδης επικοινωνιακός σχεδιασμός έπρεπε να προβλέπει ότι οι κ.κ. Ευ. Μεϊμαράκης, Π. Παυλόπουλος και Θ. Ρουσόπουλος θα έπρεπε να βρίσκονται αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων στα κεντρικά πάνελ των μεγάλων καναλιών και με επιχειρήματα να προσπαθήσουν να αντιστρέψουν τις δυσμενείς εντυπώσεις», λέει κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ.

Οι βουλευτές μάλιστα προαναγγέλλουν ότι μετά τις εκλογές του β’ γύρου θα ασκήσουν δριμεία κριτική στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. για τους χειρισμούς της σ’ αυτήν την αναμέτρηση. Πάντως, ήδη στην Κοινοβουλετυική Ομάδα επικρατεί αναταραχή και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος «ο κ. Κ. Καραμανλής πρέπει να πάρει και νέες πρωτοβουλίες ώστε να εκτονώσει την ένταση».

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στελέχη της Ν.Δ. ασκούν κριτική και στην εκλογική τακτική που ακολουθήθηκε, καθώς εκτιμούν πως η έντονη πολιτικοποίηση και το λάθος μήνυμα που ζήτησε η Ν.Δ. από τους πολίτες στέρησαν στην Ντόρα Μπακογιάννη και τον Χρ. Αγραπίδη τη νίκη από τον πρώτο γύρο. Κορυφαίο στέλεχος τόνιζε χθες, ότι εγκαίρως είχε επισημανθεί στο επιτελείο τού κ. Κ. Καραμανλή πως αυτή η καμπάνια ήταν σε πλήρη αντίθεση με τους χαμηλούς τόνους και τα ανοίγματα προς τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά, τα οποία επιχειρούσε η κυρία Μπακογιάννη προκειμένου να διαμορφώσει μία μεγάλη πλειοψηφία.

Παρόλα αυτά οι επιτελείς της Ρηγίλλης επιμένουν ότι η καμπάνια της Ν.Δ. με κεντρικό σλόγκαν «στείλτε μήνυμα» θα συνεχισθεί και αυτή την εβδομάδα, καθώς στην ηγεσία της Ν.Δ. θεωρούν πως δεν έχουν πια κανένα περιθώριο να κάνουν πίσω.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος ωστόσο για τη Ρηγίλλης εξακολουθεί να είναι το πολύ υψηλό ποσοστό του Γ. Καρατζαφέρη. Στη Ν.Δ. δηλώνουν με έμφαση ότι δεν πρόκειται να κάνουν καμία διαπραγμάτευση με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ (αν και πολλά στελέχη θα το επιθυμούσαν). Θα προσπαθήσουν, όμως, με κάθε τρόπο να εξευμενίσουν τους ψηφοφόρους που έστρεψαν την πλάτη στον Γ. Τζαννετάκο ελπίζοντας ότι θα τον υπερψηφίσουν τη δεύτερη Κυριακή. Το επιχείρημα που θα χρησιμοποιούν οι βουλευτές του Λεκανοπεδίου τις προσεχείς ημέρες προς αυτούς τους ψηφοφόρους θα είναι: πήραμε το μήνυμα, καταλαβαίνουμε τη διαφωνία σας, αλλά πάνω απ’ όλα πρέπει να βγει το κόμμα ισχυρό σ’ αυτή την αναμέτρηση ώστε να κερδίσουμε και στις εθνικές εκλογές.

Η Ρηγίλλης, πάντως, επιχείρησε χθες να αλλάξει το κλίμα. Με καθυστέρηση πολλών ωρών και ενώ όπως υποστήριζαν στελέχη του κόμματος οι εντυπώσεις είχαν χαθεί για τη Ν.Δ., ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Θ. Ρουσόπουλος με δήλωσή του μίλησε για τις επιτυχίες της Ν.Δ. σε όλη τη χώρα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιχειρεί να κρύψει την ήττα της σε ολόκληρη τη χώρα κάνοντας σημαία της το αποτέλεσμα στην Υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “