Τα λάθη πληρώνονται

Πριν από έξι μήνες, όταν ο κ. Κ. Καραμανλής προγραμμάτιζε το ταξίδι του στην Πορτογαλία, προκειμένου να εκλεγεί για δεύτερη φορά αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είχε την ελπίδα ότι είναι πιθανόν το ΠΑΣΟΚ, μετά την – διαφαινόμενη τότε – ήττα του στις δημοτικές εκλογές, να καταληφθεί από το «σύνδρομο Γκουτιέρες», όπως χαρακτηριστικά ο ίδιος το αποκαλούσε. Τι είναι αυτό; Πριν από ενάμιση χρόνο, στις δημοτικές εκλογές στην Πορτογαλία, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα έχασε τους δύο μεγαλύτερους δήμους: τη Λισαβώνα και το Πόρτο. Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Γκουτιέρες παραιτήθηκε και τον διαδέχθηκε μετά τις εθνικές εκλογές ο κεντροδεξιός Ντουράν Μπαρόσο. Αυτό ήταν ένα σενάριο το οποίο μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού άρεσε πολύ σε ορισμένους αισιόδοξους επιτελείς της Ρηγίλλης.

Έτσι, σε δύο ομιλίες του εκείνη την περίοδο, ο κ. Κ. Καραμανλής είχε πει για τον κ. Σημίτη ότι «φοβάται το σύνδρομο Γκουτιέρες στις δημοτικές εκλογές».

Μόνο που τα πράγματα εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά για το κόμμα της Ν.Δ. Την ώρα που ο κ. Καραμανλής βρισκόταν στην Πορτογαλία, αντί του ΠΑΣΟΚ κλυδωνιζόταν το δικό του κόμμα από το αποτέλεσμα του α’ γύρου των εκλογών στην Υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς.

Τώρα το σύνδρομο Γκουντιέρες χτυπά το επιτελείο του κ. Κ. Καραμανλή, καθώς οι βουλευτές ζητούν την τιμωρία των… ενόχων.

Βεβαίως, η επιλογή του κ. Γ. Τζαννετάκου δεν είναι έγκλημα. Είναι λάθος. Και τα λάθη στην πολιτική τιμωρούνται.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “