Αποφασιστική στάση της Αθήνας

Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα το… παζάρι μένει – για να παραφράσουμε τo γνωστό λαϊκό τραγούδι.

Είναι γνωστό ότι αυτό είναι το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας και το επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά χθες. Οι υποσχέσεις και τα χαμόγελα του Ερντογάν στην Αθήνα για περαιτέρω βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αποδείχτηκαν κενό γράμμα. Πριν προλάβει καλά καλά να φύγει από τη χώρα μας, η Τουρκία αποφάσισε να μπλοκάρει τον ευρωστρατό προβάλλοντας ένα σωρό δικαιολογίες.

Και αυτή είναι μια κίνηση με την οποία το κατεστημένο της Άγκυρας ήθελε να καταστήσει σαφές ότι σκοπεύει να χοντρύνει το παιχνίδι λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Τι ακριβώς επιδιώκει; Να εντάξει σ’ ένα ενιαίο πακέτο όλα τα εκκρεμή θέματα: την επίλυση του Κυπριακού, την απεμπλοκή της υπόθεσης του ευρωστρατού και την απαίτηση για την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως εμφανίζεται αποφασισμένη να μην πάρει μέρος στα ανατολίτικα παζάρια της Άγκυρας. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε χθες με απόλυτο τρόπο ότι – ασχέτως με την επίλυση ή όχι του Κυπριακού – η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, ενώ ο κ. Γ. Παπανδρέου προειδοποίησε πως αν κάποιοι εταίροι μας επιχειρήσουν να βάλουν εμπόδια σ’ αυτήν την προοπτική, θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ελληνικό βέτο.

Στο Κυπριακό παρενέβη και ο Αρχιεπίσκοπος με ανακοίνωσή του, με την οποία επιχείρησε να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές. Και με το περιεχόμενο του σχεδίου Ανάν διαφώνησε και με την έναρξη διαπραγματεύσεων με βάση το σχέδιο του γενικού γραμματέα συμφώνησε.

Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής που θα προκληθεί στις ακτές της Πορτογαλίας και της Ισπανίας (φωτογραφία) από το ναυάγιο του πετρελαιοφόρου «Πρεστίζ», οι δεξαμενές του οποίου περιείχαν 77.000 τόνους πετρελαίου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “