Ενώ η κλεψύδρα του χρονοδιαγράμματος αδειάζει

Όποιος πίστεψε ότι ένας νέος ηγέτης στην Τουρκία μπορεί εν μια νυκτί να αλλάξει παγιωμένες αντιλήψεις δεκαετιών έπεσε έξω.

Ο κ. Ερντογάν εμφανίστηκε Ευρωπαίος στην Αθήνα, έτοιμος να κλείσει ένα-ένα τα θέματα που χωρίζουν τη χώρα του από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το πρώτο δείγμα γραφής της νέας αυτής αντίληψης θα δοθεί στην Πράγα με το «ξεπάγωμα» του ευρωστρατού. Λόγια του αέρα. Η Άγκυρα όχι μόνο δεν ξεπάγωσε τον ευρωστρατό, αλλά προσπάθησε να κάνει πακέτο το Κυπριακό, την ένταξη της Κύπρου και την ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ένωση…

Πάντως, παρ’ ότι η κλεψύδρα του χρονοδιαγράμματος που έθεσε ο κ. Ανάν αδειάζει και ο χρόνος περνάει ανεκμετάλλευτος λόγω της καθυστέρησης του κ. Ντενκτάς και της Άγκυρας, οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ με δηλώσεις και παρεμβάσεις τους εξακολουθούν να καλλιεργούν κλίμα αισιοδοξίας ότι το Κυπριακό θα λυθεί τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη. Άλλο αν ο κ. Ερντογάν δήλωσε χθες ότι το νέο χρονοδιάγραμμα για την Κύπρο θα πρέπει να τοποθετηθεί τον Ιούνιο του 2003…

Την ίδια ώρα διευρύνεται η Πατριωτική Κίνηση Πολιτών που διαφωνούν με τη λύση Ανάν. Στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του ΔΗΚΚΙ, προστίθενται τώρα βουλευτές και στελέχη του ΚΚΕ. Τα μέλη της Κίνησης προγραμματίζουν μάλιστα επίσκεψη στην Κύπρο και συναυλία στην Αθήνα. Παράλληλα, μια έκρηξη των πρώην υπουργών Εξωτερικών κ.κ. Θ. Πάγκαλου και Γ. Καψή χθες στη Βουλή ανάγκασε την κυβέρνηση να αναβάλει την ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εξωτερικών με το οποίο επρόκειτο να κυρωθεί η συνολική τεχνική συμφωνία Ελλάδος και ΗΠΑ.

Κι αν τα εξωτερικά δεν φαίνεται να είναι και πολύ ευοίωνα, τα οικονομικά φαίνονται χειρότερα. Ιδιαίτερα για τους μικροκαταθέτες. Οι οποίοι, έχοντας χάσει μεγάλο μέρος των αποταμιεύσεών τους στο Χρηματιστήριο, δεν έχουν τι άλλο να κάνουν με τα χρήματά τους από το να τα καταθέσουν στις τράπεζες. Εκεί, όμως, το εισόδημά τους εξανεμίζεται σταδιακά, καθώς ο πληθωρισμός είναι μεγαλύτερος από τα επιτόκια καταθέσεων. Κι αν απ’ αυτό αφαιρέσει κανείς και τους φόρους, τι μένει;

Εις υγείαν του ΝΑΤΟ. Επτά πρώην κομμου-νιστικές χώρες μπήκαν χθες κάτω από την ομπρέλα του

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “