Κάθε πέρυσι και καλύτερα στη Ν.Δ.

«Και τώρα τι κάνουμε;». Αυτή την έκφραση επαναλαμβάνουν μέρες τώρα τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., οι στενοί συνεργάτες του προέδρου και οι βουλευτές του κόμματος στις συζητήσεις, αποκαλύπτοντας τη μεγάλη αμηχανία που διαπερνά όλη την πυραμίδα του κόμματος μετά τις δημοτικές εκλογές.

Και αυτό είναι μια πραγματικότητα διότι από τον Ιούλιο, οπότε άρχισε η εξάρθρωση της τρομοκρατίας, το κλίμα για την κυβέρνηση είναι σαφώς καλύτερο. Μετά την τρομοκρατία ήρθε το Κυπριακό, και ακολουθεί το προσεχές διάστημα η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την οποία ουδείς αμφιβάλλει ότι η κυβέρνηση μόνο όφελος μπορεί να αποκομίσει. «Είναι καιρός να καταλάβουμε ότι είτε κερδίσουμε είτε χάσουμε τις επόμενες εκλογές, η καλύτερη χρονιά για τη Ν.Δ. ήταν αυτή που πέρασε και όχι αυτές που έρχονται», έλεγε πριν από λίγες ημέρες σε κοινωνική εκδήλωση κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. και εξηγούσε: «Από το συνέδριο του Απριλίου του 2001, στο οποίο κυριάρχησε η πανηγυρική επιστροφή Σουφλιά, μέχρι και τον Ιούνιο του 2002, η Ν.Δ. πέρασε μια εξαιρετική περίοδο που αντίστοιχή της δεν μπορεί να ξαναβρεί. Το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση αντιμετώπιζαν τεράστια προβλήματα και εμείς διαρκώς κερδίζαμε έδαφος».
Αυτή ακριβώς τη χρονική περίοδο των «παχιών αγελάδων» που περιέγραφε το κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης έγιναν και τα μεγαλύτερα λάθη. Και αυτό γιατί οι πάντες, καθώς έβλεπαν στις δημοσκοπήσεις την ψαλίδα της διαφοράς να μεγαλώνει διαρκώς και να φθάνει μέχρι και σε διψήφιο νούμερο, πίστεψαν ότι η νίκη τους στις επόμενες εθνικές εκλογές είναι δεδομένη σε κάθε περίπτωση. Και αντί να εκμεταλλευτούν αυτή την καλή συγκυρία για να οργανώσουν το κόμμα και να προετοιμαστούν για νέες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα έφερναν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, επαναπαύτηκαν στις δάφνες τους. «Αρκετά επώνυμα στελέχη – συνεργάτες του προέδρου καβάλησαν το καλάμι και τα μόνα ενδιαφέροντά τους ήταν οι δημόσιες σχέσεις, ο παραγοντισμός και οι «αυστηρές προειδοποιήσεις» σε όσους δεν έσπευδαν να αναγνωρίσουν τη μελλοντική τους εξουσία. Και από ουσία μηδέν, καθώς είχαν πιστέψει κάποιοι απ’ αυτούς ότι σε λίγο θα κληθούν να κυβερνήσουν τη χώρα χωρίς να χρειαστεί να κοπιάσουν γι’ αυτό», λέει παλιός βουλευτής και προσθέτει με νόημα: «Στην πολιτική όμως, όπως και στη ζωή, έχει ο καιρός γυρίσματα». Και τα γυρίσματα του καιρού σύντομα, όπως όλα δείχνουν, θα καταγραφούν και στις δημοσκοπήσεις. Οι πληροφορίες που φτάνουν στη Ρηγίλλης από στελέχη εταιρειών δημοσκοπήσεων είναι ότι η ψαλίδα κλείνει διαρκώς και η διαφορά της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ πέφτει κατω από το 5%. Τους θυμίζουν μάλιστα ότι τις προηγούμενες εκλογές τις έχασε η Ν.Δ. ενώ προηγείτο του ΠΑΣΟΚ σχεδόν 4 μονάδες.

Σύμπτωμα της αλαζονικής και ταυτόχρονα αδιάφορης ως προς τις διαθέσεις των ψηφοφόρων συμπεριφοράς της Ρηγίλλης ήταν τα όσα συνόδευσαν την επιλογή Τζαννετάκου. «Και αυτό που έχει ενοχλήσει περισσότερο δεν είναι η επιλογή αυτή καθαυτή. Αλλά ο τρόπος που κινηθήκαμε πολιτικά και επικοινωνιακά με κορυφαίο λάθος το σποτ με το τζιπ.

Ενώ είδαμε τη θύελλα που προκάλεσε, επιμείναμε μέχρι την τελευταία στιγμή να το προβάλουμε. Αν δεν είναι αυτό αλαζονεία και περιφρόνηση του κόσμου τότε τι είναι;», λέει κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. και μ’ αυτή την άποψη συμφωνούν πολλοί βουλευτές που εισπράττουν το βαρύ κλίμα που υπάρχει στη βάση του κόμματος.
Ο Καραμανλής σκληραίνει τη στάση του στο Κυπριακό
Σκληραίνει τη στάση του ο πρόεδρος της Ν.Δ. για το Κυπριακό. Μιλώντας στην πρώτη μετά τις εκλογές συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του αφού επετέθη στον Πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση για τα όσα είπαν περί «ιστορικής ευκαιρίας» τόνισε με έμφαση ότι «το σχέδιο Ανάν δεν εγγυάται μια πραγματικά επανενωμένη Κύπρο. Δεν συνιστά μια ευρωπαϊκή λύση. Δεν διασφαλίζει μια λειτουργική και βιώσιμη λύση. Αγνοείται η δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας και οδηγεί στην καλύτερη περίπτωση σε έναν επώδυνο συμβιβασμό». Ο πρόεδρος στάθηκε στο τεράστιο πρόβλημα που δημιουργούν οι Τούρκοι έποικοι και έδωσε την δική του εκδοχή σε όλα σχεδόν τα σημεία του σχεδίου για να καταλήξει ότι απαιτείται «σκληρή και αποφατική διαπραγμάτευση». Η νέα σκληρή γραμμή του κ. Κ. Καραμανλή υπαγορεύτηκε από δύο λόγους.

Ο πρώτος ήταν να βάλει φρένο στους βουλευτές του «δεξιού πατριωτικού μετώπου» οι οποίοι δεν έχουν ακόμη πει δημοσίως τις θέσεις για το Κυπριακό και η αγωνία είναι διάχυτη μήπως αυτό συμβεί σήμερα, δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. Και ο δεύτερος να διαφοροποιηθεί από την κυβέρνηση στο μείζον αυτό ζήτημα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “