Ανέβασε τους τόνους και κάλυψε τις φωνές

Πέρασε τον σκόπελο της Κεντρικής Επιτροπής ο πρόεδρος της Ν.Δ. Με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν και τους δικούς του ρητορικούς ελιγμούς κατάφερε να δώσει άλλοθι τους βουλευτές τής λεγόμενης «πατριωτικής λαϊκής Δεξιάς», ώστε να αποφύγουν την ανοιχτή διαφωνία με την επίσημη γραμμή του κόμματος στο Κυπριακό.
Η τακτική που ακολούθησε, ήταν απλή. Ανέβασε τους τόνους στο μείζον εθνικό ζήτημα, σε μια προσπάθεια να πείσει το κομματικό ακροατήριό του ότι η Ν.Δ. δεν βρίσκεται σε κοινή γραμμή με την κυβέρνηση, αλλά είναι σαφώς διαφοροποιημένη. Κι αυτό, παρότι στο διά ταύτα που είναι η συμφωνία για έναρξη διαπραγματεύσεων με βάση το σχέδιο Ανάν, έχει την ίδια άποψη με την κυβέρνηση. Ο ελιγμός αυτός έπιασε τόπο όπως φάνηκε από τη δήλωση του κ. Π. Παναγιωτόπουλου, με την οποία δόθηκε και το σύνθημα στους βουλευτές και τα στελέχη που είναι στο ίδιο κλίμα. «Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος», είπε, «από τη σημερινή τοποθέτηση του προέδρου της Ν.Δ. για το Κυπριακό, που δίνει αποστομωτική απάντηση σε όσους ισχυρίζονται τον τελευταίο καιρό ότι οι θέσεις της Ν.Δ. ταυτίζονται περίπου με τις θέσεις του κ. Σημίτη». Αλλά και ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης, γνωστός για τις σκληρές απόψεις του, μιλώντας με δημοσιογράφους είπε ότι η ομιλία του προέδρου τον κάλυψε στο 8Ο%.

Με την ίδια ευκολία ο κ. Κ. Καραμανλής περιόρισε και την κριτική των στελεχών για τα λάθη του κόμματος στις δημοτικές εκλογές. Οι όποιες επικρίσεις ακούστηκαν ήταν σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η παρέμβαση του βουλευτή κ. Π. Αδραχτά, ο οποίος αμφισβήτησε τη βεβαιότητα που διακατέχει τα επιτελικά στελέχη της Ν.Δ. ότι το κόμμα τους θα είναι ο νικητής των εκλογών, ενώ μίλησε για αδυναμία παραγωγής πολιτικής, για ανεπιτυχείς επικοινωνιακές κινήσεις, αλλά και για οργανωτικές αδυναμίες. Στο ενωτικό κλίμα που τελικά επικράτησε στη συνεδρίαση, συνέβαλε – όπως έλεγαν στην Ρηγίλλης – η ομιλία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία στήριξε ανοιχτά τον κ. Κ. Καραμανλή, ενώ τόνισε με έμφαση ότι θα είναι παρούσα σε όλες τις μάχες του κόμματος. Ενώ κάνοντας απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος επεσήμανε τις αδυναμίες του κόμματος λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι η Ρηγίλλης δεν κατάφερε να καθορίσει την ατζέντα των θεμάτων που αναδείχθηκαν στην αναμέτρηση.

Όπως λένε οι επιτελείς της Ρηγίλλης, ο πρόεδρος του κόμματος, στις 20 ημέρες που απομένουν ουσιαστικά μέχρι την εορταστική περίοδο, σχεδιάζει να μεταφέρει το πεδίο της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση στα εσωτερικά θέματα. Αιχμή του δόρατος θα είναι η κατάσταση της οικονομίας, ενώ θα δώσει έμφαση και στη διαφάνεια των προμηθειών του Δημοσίου.

Η αρχή έγινε την Παρασκευή, με την επίθεση προς το υπουργείο Άμυνας για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “