Και εισιτήρια για όλα τα βαλάντια το 2004

Το πιστόλι στον κρόταφο βάζει ο Κόφι Ανάν στους κ.κ. Κληρίδη και Ντενκτάς. Τους καλεί μέσα στα δύο επόμενα 24ωρα να στείλουν τις παρατηρήσεις τους στο σχέδιο για επίλυση του Κυπριακού.

Και προαναγγέλλει μέσω του απεσταλμένου του κ. Ντε Σότο ότι μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, στις 12 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να υπάρξει κατ’ αρχήν συμφωνία και να «πέσουν» οι πρώτες υπογραφές. Η εκβιαστική τακτική του κ. Ανάν έχει ως στόχο να επιβάλει ουσιαστικά λύση χωρίς διαπραγμάτευση στο Κυπριακό. Το αντάλλαγμα για την ελληνική-ελληνοκυπριακή πλευρά θα είναι η ένταξη της Κύπρου στην Ένωση και για την τουρκική-τουρκοκυπριακή πλευρά η εξασφάλιση στην Κοπεγχάγη ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων. Ενδεχόμενη άρνηση μάλιστα των δύο πλευρών είναι σαφές ότι θα έχει άμεσες και έμμεσες συνέπειες για όλους.

Την ίδια στιγμή σε καθεστώς στενής παρακολούθησης όλων των δημοσιονομικών μεγεθών των χωρών της ζώνης του ευρώ φιλοδοξεί να μετατρέψει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα παρακολουθεί δηλαδή ­ πέρα από τα ελλείμματα ­ και το δημόσιο χρέος. Γεγονός που κάνει την Ελλάδα (και την Ιταλία) να ανησυχούν αφού το χρέος τους είναι πάνω από το 100% του ΑΕΠ και απέχει πολύ από το όριο του 60% που θέλει η Κομισιόν. Απουσία συμμόρφωσης μπορεί να επισύρει μάλιστα σοβαρά πρόστιμα για τις χώρες – παραβάτες.

Οι «αθάνατοι» ενέκριναν τις τιμές των εισιτηρίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 όπως εισηγήθηκε η ελληνική επιτροπή. Και είναι τιμές για όλα τα βαλάντια. Αρχίζουν από 10 ευρώ και φτάνουν τα 300 για τα πιο δημοφιλή αθλήματα. Εκεί που οι τιμές θα είναι αλμυρές είναι στις τελετές έναρξης και λήξης, καθώς φθάνουν τα 950 ευρώ. Αλλά ακόμη και αυτοί που είναι διατεθειμένοι να δώσουν αυτό το ποσό δεν είναι σίγουρο ότι θα βρουν εύκολα εισιτήρια. Και προβλέπεται κλήρωση αν η ζήτηση ξεπεράσει την προσφορά.

Καλά νέα αναμένει σήμερα η κυβέρνηση. Οι πληροφορίες που φθάνουν από το Στρασβούργο αναφέρουν ότι το ποσό που θα εκδικάσει το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα είναι μικρότερο απ’ αυτό που αρχικά όλοι ανέμεναν και σίγουρα πολύ μικρότερο από τις διεκδικήσεις του τέως. Και το καλύτερο: πληρώνουμε τον λογαριασμό και τελειώνουμε μια για πάντα με τον τέως…

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “