Ν.Δ.: Σκιώδης ... προεδρία

«Προεδρία εσείς; Ε, προεδρία κι εμείς», σκέφτηκαν στη Ρηγίλλης και αποφάσισαν να πρωτοτυπήσουν πανευρωπαϊκά! Ανακοίνωσαν ότι ιδρύουν σκιώδη – παράλληλη δηλαδή – προεδρία.

Στην Κέρκυρα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ (στο κέντρο) και της Πορτογαλίας Χοσέ Ντουάρο Μπαρόσο
Τι θα πει αυτό; Ένα επιτελείο στελεχών της Ρηγίλλης θα εποπτεύει και θα ελέγχει τον τρόπο που θα διαχειριστεί η ελληνική κυβέρνηση την προεδρία. Και αυτό θα γίνει με όλους τους τύπους. Η Ν.Δ. θα έχει το δικό της σήμα αλλά και το δικό της σύνθημα. Έτσι στο επίσημο σήμα της ελληνικής προεδρίας – που είναι ένα χελιδόνι με 6 αστέρια – η Ν.Δ… αντιπαραθέτει ένα πολύχρωμο αστέρι. Ενώ το μήνυμα-σύνθημα της Ν.Δ. θα είναι «Ευρώπη για όλους – Ευημερία – Ασφάλεια». Η ανακοίνωση για την ίδρυση της σκιώδους προεδρίας έγινε στην Κέρκυρα από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος κ. Θ. Ρουσόπουλο. Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η Ν.Δ. προχωρεί σ’ αυτή την κίνηση τόνισε πως το κόμμα του «διαπιστώνει με ανησυχία ότι λίγες μόλις ημέρες πριν από την ανάληψη αυτής της κομβικής σημασίας προεδρίας η κυβέρνηση Σημίτη δείχνει αμήχανη και συμβιβασμένη με το λίγο και το μέτριο. Προετοιμάζεται και προσανατολίζεται για μια προεδρία διαχειριστικού χαρακτήρα».

Η ανακοίνωση της Ν.Δ. προκάλεσε την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης. Για «μοναδικό στα ευρωπαϊκά χρονικά εύρημα» έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Τ. Γιαννίτσης, τονίζοντας: «Η Ν.Δ. πιστεύει ότι μπορεί να μετατρέψει την προεδρία της χώρας σε πολιτικό παιχνίδι για εσωτερική κατανάλωση». Περισσότερο επικριτικός ήταν ο υπουργός Τύπου ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας: «Δεν περιμέναμε βέβαια από τη Ν.Δ. να στηρίξει, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ελληνική προεδρία για μια πετυχημένη ευρωπαϊκή προεδρία. Γι’ αυτούς είναι “ψιλά γράμματα” αυτά. Όμως η πρωτοφανής και απαράδεκτη ενέργεια τής δήθεν παράλληλης προεδρίας θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά αρνητικά σχόλια. Ευτυχώς, η Ν.Δ. κατάφερε και πάλι με τους χειρισμούς της – ως συνηθίζει τελευταία – να μετατρέψει την ατυχή “έμπνευση” σε φαρσοκωμωδία».

Πάντως, ο τρόπος που σκοπεύει να λειτουργήσει ο κ. Κ. Καραμανλής τη σκιώδη προεδρία «δεν είναι ακόμη σαφής και ξεκάθαρος». Το μόνο που μέχρι στιγμής λέει η Ρηγίλλης είναι ότι ήδη υπάρχουν ομάδες εργασίας που προετοιμάζουν τους σχετικούς φακέλους για κάθε Συμβούλιο για όλα τα ζητήματα που θα τεθούν στη διάρκεια της προεδρίας. Τις ομάδες αυτές – σύμφωνα με τον Θ. Ρουσόπουλο – τις συγκροτούν «βουλευτές, ευρωβουλευτές της Ν.Δ., η Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης και πάνω από 100 εμπειρογνώμονες».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “