Έτοιμοι για βέτο στην Κοπεγχάγη

Ο κ. Σημίτης και ο κ. Παπανδρέου έχουν πει με τον πλέον σαφή τρόπο ότι θα ασκήσουν βέτο στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν κάποιοι εμποδίσουν την ένταξη της Κύπρου.

Κι όμως, κάποιοι εταίροι μας – με την επίνευση των Βρετανών – κυκλοφορούν ήδη έγγραφα εν όψει Κοπεγχάγης, σύμφωνα με τα οποία η Κύπρος δεν γίνεται δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά μόνο μετά τον Απρίλιο του 2003 και εφόσον έχει λυθεί το πολιτικό ζήτημα στο νησί. Η Αθήνα είχε χαρακτηρίσει πρόσφατα το σενάριο αυτό «επιστημονικής φαντασίας», ωστόσο είναι εμφανές ότι κάποιοι στην Ευρώπη δεν παίρνουν τις ιδέες τους για την Κύπρο από τα βιβλία τού… Άρθουρ Κλαρκ.

Και ενώ ο Δεκέμβριος προβλέπεται ως ο πιο κρίσιμος μήνας των τελευταίων ετών για τα εθνικά θέματα, στη Χαριλάου Τρικούπη πνέει άνεμος αισιοδοξίας. Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις δημοτικές εκλογές και τις εξελίξεις στο Κυπριακό που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα δείχνει να κλείνει η ψαλίδα της σημαντικής διαφοράς που υπήρχε ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα. Κατι που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ελπίζει σε καλύτερες μέρες. Ακόμη και σε νέα νίκη στις εκλογές του 2004.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει εντός του Δεκεμβρίου νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών. Η Ν.Δ. ωστόσο με ανακοίνωση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να κωλυσιεργήσει την κατάθεση του νομοσχεδίου, προκαλώντας αντιδράσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Κατά τα άλλα, σε… καλή τιμή θα νοικιάσει το σπίτι του όποιος αποφασίσει την περίοδο της Ολυμπιάδας να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα ή έστω να φιλοξενηθεί από τους γονείς ή τους φίλους του. Οι τιμές πάντως για όσους σκέφτονται σοβαρά κάτι τέτοιο είναι ελκυστικές. Από 100 έως 600 ευρώ την ημέρα – ανάλογα με το ακίνητο και τη θέση που βρίσκεται – θα κυμανθεί, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η καθαρή αμοιβή.

Κρανίου τόπος. Ό,τι απέμεινε από το ξενοδοχείο… «Παράδεισος» στην Κένυα μετά τη βομβιστική επίθεση ακραίων ισλαμιστών. Στο μεταξύ, οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν κατά του ισραηλινού επιβατηγού αεροπλάνου προκαλούν φρενίτιδα στους ταξιδιώτες ανά τον κόσμο…

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “