Ο άσος των συμβόλων

ΜΠΟΡΕΙ ο καθένας να πιστεύει ότι θέλει για τις αποτυχίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το τρίτο μνημόνιο και τις αλλεπάλληλες κωλοτούμπες του. Ο,τι και να πιστεύει θα έχει δίκιο. Ένα πράγμα μόνο δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς.

ΟΤΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ Τσίπρας είναι ο άσος στη διαχείριση των συμβολισμών. Προφανώς και δεν υπηρέτησε καμία από τις πολιτικές που εξήγγειλε. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και το παράλληλο πρόγραμμα, κατάντησαν ανέκδοτα. Διαχειρίστηκε όμως με ακρίβεια και μαεστρία όλα τα σύμβολα της ρητορικής του προκειμένου να διατηρήσει ζεστό τον σκληρό πυρήνα του κόμματος. Να κρατήσει δηλαδή δίπλα του, συσπειρωμένους, εκείνους με τους οποίους ξεκίνησε και να μπορεί να διακηρύσσει στα κομματικά ακροατήρια, ακόμα και όταν φύγει από την εξουσία ότι παρά τα όσα τράβηξε,παρέμεινε στην αριστερή όχθη του ποταμού. Σε αυτή τακτική,δεν έκανε ούτε ένα λάθος. Από την πρώτη στιγμή της ορκωμοσίας του έστησε τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Πήγε στην Καισαριανή στο σκοπευτήριο, για να τιμήσει τους ήρωες της εθνικής αντίστασης. Αυτή ήταν η πρώτη κίνηση του ως πρωθυπουργός. Και η πρώτη πρωτοβουλία της κυβέρνησης του και ενώ βρίσκονταν σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης με τους δανειστές, ήταν να προσλάβει τις καθαρίστριες οι οποίες ήταν η σημαία του προεκλογικού του αγώνα. Ο τρίτος συμβολισμός ήταν να ξανανοίξει την ΕΡΤ σε πλήρη ανάπτυξη αλλά παλιά. Και αυτή την δόξα δεν την δώρισε σε κανέναν. Πήγε ο ίδιος έξω από το ραδιομέγαρο και εξήγγειλε την επαναλειτουργία του γιγαντιαίου κρατικού φορέα, όπως ακριβώς το είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Ψήφισε την απλή αναλογική ,γιατί πιστεύει οτι τον βολεύει στο μέλλον. Ήταν όμως ένα διαχρονικό σύνθημα της αριστεράς.

ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ με κάθε τρόπο να υπηρετήσει έναν ακόμη συμβολισμό. Επεδίωξε να συγκρουστεί επιλεγμένα ,με εκπροσώπους της λεγόμενης διαπλοκής. Αυτό το στοίχημα δεν του βγήκε ακριβώς, έχει όμως επιχειρήματα στο προεκλογικό του οπλοστάσιο ότι προσπάθησε.

ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟΙ συμβολισμοί του ήταν ακόμη πιο ηχηροί. Εμφανίστηκε στην Αβάνα στην μεγάλη εκδήλωση για τον αποχαιρετισμό του Φιντέλ ως πρωταγωνιστής. Κόντρα στην άποψη των δυτικών ηγετών στους οποίους ανήκει ,εκφώνησε συναισθηματικό και πολιτικό λόγο με θέρμη ιδεολογικού συγγενούς. Το «αντίο κομαντάντε»,εξόργισε πολλούς εντός και εκτός της χώρας του ανακούφισε όμως τους απογοητευμένους και πικραμένους από την πολιτική της σκληρής λιτότητας αριστερούς οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ από την Αβάνα πήγε στην Ιερουσαλήμ και ενώ τα έχει μια χαρά με τους ισραηλινούς ελέω Αμερικής, ζήτησε μέσα στην έδρα τους την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Μια πάγια θέση της αριστεράς.

ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΠΙΑ γύρισε στην Αθήνα αιφνιδίασε τους πάντες. Ενώ η αξιολόγηση ακόμη δεν έχει κλείσει, ενώ ο κόφτης κρέμεται πάνω από τα κεφάλια εκατομμυρίων συνταξιούχων σήκωσε ένα ακόμη προεκλογικό λάβαρο του κόμματος του. Από το μέγαρο Μαξίμου,εξήγγειλε ότι δίνει την 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους. Ακόμη κι αν αυτό το επίδομα στους ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη δεν δοθεί ποτέ ξανα,ο συμβολισμός για την προεκλογική του φαρέτρα υπηρετήθηκε.

ΘΑ ΠΕΙΤΕ, μα με το συμβολισμούς πρόκειται να κερδίσει ξανά τις εκλογές; Όχι. Οι εκλογές θα χαθούν για τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί χάθηκε η ελπίδα .Όλες οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τη διαφορά να έχει ξεφύγει τις 10 μονάδες. Όσο λάθος και να κάνουν οι δημοσκόποι ,είναι απίθανο αυτή η ψαλίδα να κλείσει και να περάσει πάλι μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το ξέρει καλά ο ίδιος και όλοι γύρω του στο Μαξίμου. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι 42 ετών. Δεν θα πάει σπίτι του. Κανείς πρωθυπουργός στα χρόνια της χρεοκοπίας δεν ξεπέρασε τα τρία χρόνια παραμονής στην εξουσία. Την ίδια τύχη θα έχει κι εκείνος λίγους μήνες πιο πριν , λίγους μήνες πιο μετά,δεν κάνουν την διαφορά. Προετοιμάζει με σύστημα και επιμέλεια την παραμονή του στην πολιτική σκηνή ,για την επομένη των εκλογών. Ο στόχος του είναι να ηγηθεί της κεντροαριστεράς ,μία τάση της οποίας θα είναι η ριζοσπαστική αριστερά, η μήτρα δηλαδή η οποία γέννησε το κόμμα του. Θα κάνει τα πάντα για να ηγηθεί αυτού του χώρου και να παραμείνει στη πρώτη γραμμή ως ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης . Και το αφήγημα του μετά την ήττα -να μου το θυμηθείτε- θα είναι το εξής: αναγκάστηκα να κάνω πολλούς συμβιβασμούς ,για να κρατήσω τη χώρα όρθια. Δεν πούλησα όμως ποτέ την ψυχή μας και σήκωσα όρθια τα λάβαρα της αριστεράς .Τότε η συμβολισμοί που σήμερα υπηρετεί με συνέπεια ,θα έχουν για το ακροατήριο του αξία και περιεχόμενο.

To άρθρο του Γ. Πολίτη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Realnews την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2016.