«Ηρώδης» για πέντε στη Ν.Δ.

Η Ν.Δ. απέκτησε τον… Ηρώδη της. Παραμονές Χριστουγέννων ο Απόστολος Κράτσας με εντολή της ηγεσίας συνεκάλεσε το πειθαρχικό όργανο του κόμματος, γνωστό ως Επιτροπή Δεοντολογίας, και «πήρε τα κεφάλια» πέντε κομματικών στελεχών, τα οποία στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είχαν αγνοήσει τις αποφάσεις της Ρηγίλλης.

Ο Απ. Κράτσας (δεξιά) «αποκεφάλισε» αντάρτες (ανάμεσά τους ο βουλευτής Εύβοιας Ελ. Παπαγεωργόπουλος) ενώ ο Δ. Σιούφας κατάργησε τον αναπληρωτή του!
Οι δύο απ’ αυτούς ήταν αντάρτες υποψήφιοι. Οι άλλοι δύο ήταν εν ενεργεία νομάρχες και στήριξαν τους αντάρτες. Και ο πέμπτος, υποψήφιος νομάρχης, λόγω της «εριστικής και προσβλητικής του συμπεριφοράς» δεν κατάφερε να εκλεγεί…, «με αποτέλεσμα να εξαχθούν αρνητικά συμπεράσματα για τη Ν.Δ. στον νομό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ποινολόγιο.

Και σαν να μην έφθαναν οι διαγραφές, είχαμε και ξήλωμα των γαλονιών ενός αξιωματούχου βουλευτή. Ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Δ. Σιούφας κάλεσε στο γραφείο του τον αναπληρωτή του, βουλευτή Ευβοίας, κ. Ελ. Παπαγεωργόπουλο και τον καθαίρεσε. Η κατηγορία που τον βαρύνει είναι ότι η συμπεριφορά που επέδειξε είχε δυσμενείς επιπτώσεις για τους υποψηφίους του κόμματος στον νομό. Περισσότερη επιείκεια επέδειξε η Ρηγίλλης στον έτερο βουλευτή του νομού κ. Αν. Λιάσκο. Ο εν λόγω βουλευτής εκλήθη στο γραφείο του κ. Δ. Σιούφα και δέχθηκε μόνο επίπληξη επειδή η στήριξή του στους εκλεκτούς του κόμματος δεν ήταν αποτελεσματική.

Και διαφωνία Ντόρας

Η πρόταση για διαγραφές είχε πέσει στο τραπέζι από αρκετούς θεματοφύλακες της νομιμότητας από την επομένη των εκλογών. Ωστόσο αρκετά στελέχη και βουλευτές με πρώτη την Ντόρα Μπακογιαννη είχαν διαφωνήσει ανοιχτά με αυτό το ενδεχόμενο. «Σ’ αυτή την φάση που το κόμμα οδεύει προς την εξουσία απαιτείται ψυχική ενότητα. Τους χρειαζόμαστε όλους. Δεν έχουμε την πολυτέλεια των διαγραφών» είχε πει η νέα δήμαρχος και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Και ενώ πολλοί πίστευαν ότι οι απειλές της ηγετικής ομάδας για διαγραφές θα παραμείνουν απειλές, ξαφνικά δύο μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, η ηγετική ομάδα της Ρηγίλλης αποφάσισε να κάνει επίδειξη ισχύος. Και όταν ηγετικά στελέχη ερωτώνται γιατί επέλεξαν αυτή την ημερομηνία, απαντούν για «να περάσει το θέμα στα ψιλά των εφημερίδων λόγω των εορτών».

Σύμφωνα με την επίσημη κομματική ανακοίνωση, η Κεντρική Επιτροπή Δεοντολογίας υπό την προεδρία του κ. Απ. Κράτσα επέβαλε τις ακόλουθες πειθαρχικές ποινές: Την ποινή της 12μηνης διαγραφής από την ιδιότητα του κομματικού μέλους στον υποψήφιο νομάρχη Πρέβεζας κ. Ευστράτιο Ιωάννου και στον υποψήφιο νομάρχη Χαλκιδικής κ. Αστέριο Ζωγράφου. Την ποινή της εξάμηνης διαγραφής στους απερχόμενους νομάρχες Πρέβεζας κ. Δημήτριο Τσουμάνη, Χαλκιδικής κ. Βασίλειο Βασιλάκη και Ευβοίας κ. Νικόλαο Παπανδρέου. Την ποινή της έγγραφης επίπληξης στον κ. Γεώργιο Βακουφτσή, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. και υποψήφιο βουλευτή Γρεβενών.

Σκωπτικά σχόλια

Πάντως, οι περισσότεροι βουλευτές της Ν.Δ. διαφωνούν με τις διαγραφές και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις διατυπώνουν σκωπτικά σχόλια. Μάλιστα, κορυφαίο στέλεχος υποστήριζε ότι «η ηγετική ομάδα που διέπραξε τα μεγαλύτερα λάθη με πρώτο την επιλογή Τζαννετάκου, αντί κάνει αυτοκριτική, διαγράφει τώρα στελέχη του κόμματος».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “