Με σεβασμό στους πρώην...

Είκοσι ημέρες μετά την εκλογή του ο κ. Κ. Καραμανλής αντιμετώπισε το πρώτο δίλημμα για τη στάση που πρέπει να τηρήσει απέναντι στον κ. Κ. Μητσοτάκη. Οι συνεργάτες του τον ενημέρωσαν έντρομοι ότι στην εφορευτική επιτροπή για την εκλογή του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πρέπει να προεδρεύσει ο πρώην πρωθυπουργός ως ο αρχαιότερος βουλευτής.Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Ν.Δ. δεν συμμερίστηκε την ανησυχία των συνεργατών του οι οποίοι εξέφραζαν φόβους ότι ο κ. Κ. Μητσοτάκης το πιθανότερο είναι να μην προσέλθει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο κ. Κ. Καραμανλής είχε άλλη γνώμη. Σήκωσε το τηλέφωνο και κάλεσε τον κ. Κ. Μητσοτάκη: «Κύριε πρόεδρε, είμαι στην αμήχανη θέση να σας ενημερώσω ότι προεδρεύετε αύριο στην εφορευτική επιτροπή. Θα σας παρακαλούσα εάν μπορείτε να προσέλθετε». Έκπληκτος άκουσε από την άλλη άκρη του σύρματος τον πρώην πρωθυπουργό να του λέει: «Βεβαίως θα είμαι παρών για να το συμβολίσομε κιόλας».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μετά τη συνομιλία του ήταν πεισμένος για την τακτική που θα ακολουθήσει στο μέλλον. Μια τακτική αντίθετη με εκείνη του κ. Μ. Έβερτ. Δηλαδή θα επικοινωνεί απευθείας με τον κ. Κ. Μητσοτάκη, θα του συμπεριφέρεται με απόλυτο σεβασμό και θα ζητεί τη γνώμη του σ’ όλα τα κρίσιμα θέματα. Το ίδιο θα πράττει και με τον κ. Μ. Έβερτ τον οποίο, όπως ο ίδιος λέει, «τον αγαπά και τον σέβεται» και δεν επιθυμεί να υπάρχουν στο μέλλον σκιές στη σχέση τους.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Με τους πρώην προέδρους ενδεχομένως ο κ. Κ. Καραμανλής να βρει ένα πεδίο συνεννόησης. Δεν είναι όμως βέβαιο ότι θα τα καταφέρει το ίδιο καλά και με τους βαρόνους που στήριξαν την εκλογή του. Οι κ.κ. Γ. Βαρβιτσιώτης, Γ. Κεφαλογιάννης και Αχ. Καραμανλής επιζητούν να έχουν την πρώτη θέση στο πλευρό του προέδρου και να επηρεάζουν στο μέτρο του δυνατού τις αποφάσεις του.

Μέχρι τώρα ο κ. Κ. Καραμανλής αποφεύγει το σκόπελο να επιλέξει «επιτελάρχη» με τη μέθοδο των συσκέψεων. Τους καλεί όλους μαζί και συζητούν. Φίλοι του βουλευτές όμως προβλέπουν ότι η σύγκρουση δεν θα αργήσει αφού κάποτε θα έρθει η ώρα να επιλέξει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Προς το παρόν πάντως ο κ. Κ. Καραμανλής σκοπεύει να θέσει στο ράφι τα εσωκομματικά προβλήματα και σχεδιάζει τη δυναμική αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση. Οι αρχικές σκέψεις του είναι να ακολουθήσει τη στρατηγική τού «πάω αργά γιατί βιάζομαι». Εκτιμά ότι οι πιέσεις που δέχεται να πάρει θέση τώρα σε όλα τα μεγάλα προβλήματα είναι «μπλόφα» της κυβέρνησης για να δεσμευθεί ώστε να μην έχει ευελιξία να αντιμετωπίσει τα προβλήματα την ώρα που θα προκύψουν. «Αφήστε τους να πιέζουν, ξέρω εγώ ποτέ θα μιλήσω. Ο κόσμος έχει βαρεθεί την καθημερινή αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Θέλει ο πολιτικός να μιλάει όταν πράγματι έχει να πει κάτι καινούργιο και αποτελεσματικό» λέει στους συνεργάτες του.

Η πρώτη αρχή του είναι να κάνει λακωνικές δηλώσεις και αυτές μόνο στα σοβαρά θέματα και ποτέ να μη μιλάει μπροστά στις κάμερες έξω από την είσοδο της Ρηγίλλης.

Η δεύτερη, να προσέρχεται στη Βουλή και να παίρνει το λόγο μόνο όταν πρόκειται να αντιπαρατεθεί με τον Πρωθυπουργό. Σε υπουργούς και υφυπουργούς δεν θα απευθύνεται ποτέ.

ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ

Όσο για τις θέσεις που θα διατυπώσει στα κρίσιμα εθνικά θέματα και την οικονομία, ο κ. Κ. Καραμανλής αποφεύγει να τις αποκαλύψει ακόμη και στους πιο στενούς του συνεργάτες. Προς το παρόν συμβουλεύεται τους παλαιότερους, ακούει του νεώτερους, αλλά δεν ανοίγει τα χαρτιά του. Και όταν ρωτούν, απαντά «κάντε υπομονή, σε λίγες ημέρες θα μιλήσω με τον Πρωθυπουργό στη Βουλή για την Οικονομία».

Αμέσως μετά το Πάσχα θα αρχίσει να εργάζεται πυρετωδώς για τις δημοτικές εκλογές. Στόχος του είναι η Ν.Δ. να κερδίσει τους περισσότερους μεγάλους δήμους, ενώ δεν έχει καταλήξει εάν στους μικρούς δήμους θα ορίσει η Ρηγίλλης υποψηφίους ή θα αφήσει να λάβουν τις αποφάσεις οι τοπικές κοινωνίες χωρίς κομματικές παρεμβάσεις. Για τους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης πάντως δεν θα χρειαστεί ούτε συζήτηση ούτε σκέψη. Εφόσον οι κ.κ. Δ. Αβραμόπουλος και Ντ. Κοσμόπουλος επιθυμούν να είναι εκ νέου υποψήφιοι ­ που είναι και το πιθανότερο ­ ο κ. Κ. Καραμανλής θα είναι απόλυτα σύμφωνος με την απόφασή τους.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “