Πρώτο άνοιγμα στον Πειραιά

Πριν από μία εβδομάδα, ένας στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή μπήκε στο γραφείο του να του προτείνει ιδέες για τις δημοτικές εκλογές. «Λοιπόν πρόεδρε, σκέφθηκα ότι το πρόβλημά μας είναι ο Πειραιάς. Στην Αθήνα υποψήφιος, εκτός απροόπτου, θα είναι ο Αβραμόπουλος ­ στη Θεσσαλονίκη, εφόσον το επιθυμεί, ο Κοσμόπουλος. Μήπως στον Πειραιά πρέπει να είναι υποψήφιος ο Ανδριανόπουλος; Εγώ πιστεύω ότι δεν θα βρούμε καλύτερη λύση. Τι λες;». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αιφνιδιάστηκε. Χαμογέλασε και του είπε «είναι νωρίς ακόμη για όλα αυτά». «Να ξέρεις πάντως ­ πρόσθεσε ­ ότι ο Ανδριανόπουλος είναι πολύ ικανό στέλεχος και φίλος μου και όταν επιστρέψει θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο».

Ο συνεργάτης του κ. Κ. Καραμανλή δεν αρκέστηκε στην απάντηση του προέδρου και από τότε, όπου βρεθεί και όπου σταθεί, ρίχνει την ιδέα για δήμαρχο Ανδριανόπουλο με στόχο ­ όπως λέει ­ να αρχίσει η ζύμωση μεταξύ των βουλευτών και των στελεχών. Η άποψή του είναι ότι ο πρώην υπουργός θα κερδίσει με ευκολία τις εκλογές στον Δήμο Πειραιά, ιδιαίτερα μετά τα γνωστά προβλήματα που δημιούργησε η δημαρχία Λογοθέτη εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ. «Πιστεύω ­ λέει ­ ότι αυτός θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για τη σταδιακή επανένταξή του στο κόμμα μέσα από μια πανηγυρική εκλογική του νίκη».

Ο κ. Α. Ανδριανόπουλος πάντως προς το παρόν δεν μελετά ένα τέτοιο ενδεχόμενο ούτε βιάζεται να επιστρέψει στη Ν.Δ. Βρίσκεται σε επικοινωνία με τον νέο πρόεδρο και συμφωνούν ότι η επιστροφή του πρέπει να συνδυαστεί με κάποιο σημαντικό γεγονός ή με μια εκλογική αναμέτρηση για να περιέχει και κάποιον συμβολισμό.

Με τον Αντώνη Σαμαρά τα πράγματα δεν είναι το ίδιο απλά. Η ηγεσία της Ν.Δ. εκτιμά ότι τα τραύματα που έχουν προκληθεί στη βάση του κόμματος από την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν έχουν ακόμη επουλωθεί.

Η εκτίμηση που επικρατεί στη Ρηγίλλης είναι ότι μέχρι τις προσεχείς εκλογές η επανασυγκόλληση θα επιτευχθεί. Τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. θέλουν αυτό να συμβεί όσο πιο αργά γίνεται και χωρίς κανέναν όρο από την πλευρά του προέδρου της «Άνοιξης». Μέχρι τότε οι επιτελείς της Ν.Δ. θα συνεχίσουν το σχέδιο αποψίλωσης των τοπικών στελεχών του κ. Α. Σαμαρά σε όλη την Ελλάδα ώστε η επιστροφή στη Ν.Δ. πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές να αποτελεί μονόδρομο.

Προς το παρόν ο κ. Κ. Καραμανλής θα αναμένει να δει τα αποτελέσματα του συνεδρίου της «Άνοιξης», που θα γίνει στα τέλη Μαΐου, για να καθορίσει τη στάση του. Τα ιστορικά στελέχη της Ν.Δ. ξεκαθαρίζουν πάντως ότι εάν τελικά ο κ. Α. Σαμαράς επιστρέψει, δεν θα δεχθούν σε καμία περίπτωση την τοποθέτησή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. «Να πάει στην Καλαμάτα ή στη Β’ Αθηνών να εκλεγεί με σταυρό» έλεγε χαρακτηριστικά πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή ένας από τους γνωστούς βαρόνους του κόμματος.

Όσο για τον κ. Μ. Παπακωνσταντίνου, ενώ η επιστροφή του έμοιαζε να είναι εύκολη, από τις άλλες στην πράξη αποδεικνύεται η πιο δύσκολη. Ο πρώην υπουργός δεν έχει δείξει μέχρι τώρα ότι καίγεται να επανενταχθεί στη Ν.Δ., ώστε να δώσει τη δυνατότητα στον νέο πρόεδρο να τον προσεγγίσει. Ακόμη εμφανίζεται αμετακίνητος στις θέσεις για τα εθνικά θέματα, οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά στις απόψεις της κυβέρνησης Σημίτη. Ο κ. Καραμανλής δεν θα ήθελε αυτή την ώρα να αποκτήσει έναν ακόμη πονοκέφαλο στο εσωτερικό του κόμματός του πριν η κυβέρνηση κλείσει το θέμα των Σκοπίων και οριστικοποιήσει την πολιτική της στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την Τουρκία.

Όλα δείχνουν λοιπόν ότι η επιστροφή στη Ρηγίλλης των επώνυμων πρώην στελεχών της Ν.Δ. προς το παρόν παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Τόσο η ηγεσία όσο και οι ίδιοι πιστεύουν ότι στην περίπτωσή τους ισχύει απόλυτα το «όποιος βιάζεται σκοντάφτει».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “