Πυρά βασιλικών κατά Καραμανλή

Έστρεψαν τα πυρά τους κατά του ιδρυτή της παράταξης οι βασιλικοί βουλευτές της Ν.Δ. για τις αποκαλύψεις του, ότι ο έκπτωτος μονάρχης σχεδίαζε πραξικόπημα το 1975, με στόχο την ανατροπή της πρώτης μεταδικτατορικής κυβέρνησης. Οι φίλοι του Γλύξμπουργκ επικρίνουν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ότι με τα όσα αποκαλύπτει δεν εξυπηρετεί την ενότητα του κόμματος!

ΠΡΩΤΟΣ μπήκε στο χορό ο Γ. Καρατζαφέρης ο οποίος εξέφρασε την απορία του γιατί ο Κ. Καραμανλής δεν αποκάλυψε εκείνη την περίοδο τις κινήσεις του πρώην βασιλιά και τόνισε ότι «αυτές οι αποκαλύψεις κάνουν κακό στη ενότητα της παράταξης σε μια περίοδο που την χρειάζεται ο νεώτερος Καραμανλής». Και προειδοποιεί ότι θα φύγουν από τα κόμμα φιλοβασιλικοί ψηφοφόροι: «Θα υπάρξουν αρκετοί από την πλευρά εκείνων που διάκεινται ευμενώς προς τον θεσμό και αρκετοί από εκείνους που πρόσκεινται προς τους αξιωματικούς που θα ενοχληθούν. Να δούμε, λοιπόν, τώρα πώς θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε αυτές τις φυγόκεντρες δυνάμεις, οι οποίες έχουν ήδη αναπτυχθεί».

Τη σκυτάλη πήρε ο Απόστολος Ανδρεουλάκος, ο οποίος συνήθως εμφανίζεται ως επικεφαλής των «σκληρών δεξιών» και των βασιλοφρόνων, και τόνισε ότι «η εν ζωή προσπάθεια αγιοποιήσεως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται αναλώμασι της ιστορικής αλήθειας της κοινής λογικής και, βεβαίως, εις βάρος επιφανών προσωπικοτήτων προς τις οποίες η τύχη και η ιστορία στάθηκαν φειδωλές και άδικες».

Ο βουλευτής προσθέτει ότι είναι καταφανώς άδικη και πέφτει στο κενό οποιαδήποτε αμφισβήτηση της δημοκρατικότητας του τέως βασιλέως, ενώ αναφερόμενος στον Κ. Καραμανλή επισημαίνει: «Τον αδικεί η εκδοχή ότι μπορούσαν άλλοι να κυβερνούν αντ’ αυτού και εν αγνοία του, αντιστατευόμενοι μάλιστα τη θέλησή του, όσο ψηλά και αν βρίσκονται αυτοί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Απ. Ανδρεουλάκος ήταν ο πρώτος βουλευτής της Ν.Δ. ο οποίος πριν από ένα μήνα επέκρινε με δριμύτητα τον νέο πρόεδρο του κόμματος γιατί δεν αξιοποίησε στα όργανα βουλευτές και στελέχη της ακροδεξιάς τάσης. Στο ίδιο κλίμα ήταν και ο Γ. Τζιτζικώστας, ο οποίος δήλωσε ότι ο πρώην βασιλιάς ποτέ δεν θα έκανε μια κίνηση που θα ήταν αντίθετη στη θέληση του λαού. Αλλά και ο Αλ. Παπαδόγγονας αμφισβήτησε τις αποκαλύψεις του Κ. Καραμανλή και απέδωσε τα όσα αναφέρονται στο αρχείο του σε κύκλους του περιβάλλοντός του.

Οι αντιδράσεις των βουλευτών, φίλων του Στέμματος προκαλούν αμηχανία στη Ρηγίλλης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ­ όπως λένε οι συνεργάτες του ­ σκοπεύει να μην πάρει θέση για να μη ρίξει λάδι στη φωτιά. Εάν όμως τις προσεχείς ημέρες οι αντιδράσεις κλιμακωθούν και υπάρξουν επιθέσεις εναντίον του θείου του και ιδρυτή της παράταξης, τότε πολλοί προβλέπουν ότι θα αναγκασθεί να παρέμβει.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ της Δημοκρατίας, με στρατιωτικό πραξικόπημα, επικαλούμενος «κομμουνιστικό κίνδυνο», σχεδίαζε το φθινόπωρο του 1975 ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος.

Η συνωμοσία του Κωνσταντίνου, λίγους μήνες μετά την κατάρρευση της χούντας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, αποκαλύπτεται από τα «Αρχεία Καραμανλή». Κεντρικό πρόσωπο της συνωμοσίας ο γνωστός Μάκης Αρναούτης, ιδιαίτερος γραμματέας του τέως, ο οποίος προσπάθησε να μυήσει στο σχεδιαζόμενο πραξικόπημα αξιωματικούς του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού.

ΠΩΣ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ

Την κυβέρνηση ενημέρωσε για τις συνωμοτικές κινήσεις ο πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Π. Παναγιωταρέας. «Τον Οκτώβριο του 1975, σημειώνεται στα “Αρχεία”, ο Γ. Ράλλης και Ε. Αβέρωφ ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τη δραστηριότητα του Γ. Αρναούτη, ο οποίος προσπαθούσε να προσεταιριστεί εν ενεργεία αξιωματικούς. Ο συνεργάτης του τέως βασιλέα ισχυριζόταν ότι οργανώνονταν ήδη κίνημα στους κόλπους του Στρατού Ξηράς, καθώς και ότι επανερχόμενος ο Κωνσταντίνος θα σχημάτιζε κυβέρνηση από εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο και θα παραχωρούσε γενική αμνηστία. Για τον σκοπό αυτό ο τέως βασιλέας είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη του Σάχη…».

Αξιωματικοί και των τριών όπλων συνέστησαν στον Αρναούτη να εγκαταλείψει τα σχέδιά του. Στις 4 Νοεμβρίου 1975 ο αρχηγός του Στόλου, αντιναύαρχος Σ. Κονοφάος, επισκέφθηκε τον Κ. Καραμανλή και τον ενημέρωσε ότι ο Αρναούτης είχε επιζητήσει και την υποστήριξη και τεσσάρων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού (Π. Παναγιωταρέα, Σ. Ταπίνη, Α. Τριανταφυλλίδη και Γ. Καραμήτσου).

Ο Π. Παναγιωταρέας, μετά την ενημέρωση του αρχηγού του Στόλου, έλαβε ειδική άδεια και μετέβη στο Λονδίνο για να διακριβώσει επακριβώς τις προθέσεις του τέως.

ο ΚΟΝΟΦΑΟΣ

Σημειώνει στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή ο αρχηγός του Στόλου αντιναύαρχος Σ. Κονοφάος για τη συνάντηση Π. Παναγιωταρέα – τέως: «Η συνάντησις επραγματοποιήθη την Δευτέρα 13-10-1975, κατ’ αυτήν δε ο τέως βασιλεύς επιβεβαίωσεν βασικώς τα λεχθέντα υπό του συνταγματάρχου ε.α. Γ. Αρναούτη. Αι παρατηρηθείσαι ελαφραί αποκλίσεις και αι παρασχεθείσαι πρόσθετοι διευκρινίσεις δύνανται να συνοψισθούν ως ακολούθως:

α Κίνητρον του πραξικοπήματος είναι η διάσωσις της πατρίδος και ουχί η επαναφορά του θεσμού της Βασιλευομένης Δημοκρατίας.

β Το πραξικόπημα προβλέπεται να εκδηλωθεί μετά το πέρας των διαφόρων δικών και προ των ετησίων μεταθέσεων των αξιωματικών.

γ Καίτοι, μετά την παραίτησιν του προέδρου της Κυβερνήσεως, θα ηδύνατο να σχηματίση νέαν Κυβέρνησιν εκ της παρούσης Βουλής, αποκλίνει μάλλον υπέρ της διαλύσεως της Βουλής και του σχηματισμού Οικουμενικής Κυβερνήσεως, υπό πολιτικόν πρόσωπον μη προερχόμενον εκ της Βουλής ταύτης.

δ Ο σχηματισμός της Οικουμενικής Κυβερνήσεως θα συνδυασθή προς την εξαγγελίαν τεραστίου δανείου εξ Ιράν και Σ. Αραβίας της τάξεως των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Προς τον σκοπόν τούτο προτίθεται να επισκεφθή τας δύο χώρας περί τας αρχάς Νοεμβρίου.

ΚΑΙ… ΕΚΛΟΓΕΣ

ε Αι βουλευτικαί εκλογαί θα διενεργηθούν εντός 8 περίπου μηνών με απλήν αναλογικήν, ώστε να διαπιστωθή η πραγματική δύναμις εκάστου πολιτικού κόμματος.

στ Θα χορηγηθή γενική αμνηστία, πλην των καταδικασθέντων διά βασανισμούς, ουδείς όμως εκ των προσφάτως αποστρατευθέντων αξιωματικών θα επανέλθη εις τας τάξεις των Ε.Δ….».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Σε νέα συνάντησή του με τον τέως, με την έγκριση της κυβέρνησης, ο Π. Παναγιωταρέας πληροφόρησε τον Κωνσταντίνο ότι ο Στόλος πρόκειται να αντιδράσει δι’ όλων των μέσων κατά οποιασδήποτε απόπειρας ανατροπής της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας.

Στη δεύτερη αυτή συνάντηση ο τέως «εκμυστηρεύθηκε» στον πλοίαρχο Παναγιωταρέα ότι είχε την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης και την «ευμενή ουδετερότητα» της βρετανικής, καθώς και την οικονομική στήριξη Ιράν και Σαουδικής Αραβίας και μίλησε για δάνειο 2 δισ. δολαρίων.

Τον Ιανουάριο του 1976 η Κυβέρνηση, αφού στο μεταξύ είχε αρκετές πληροφορίες για τη δραστηριότητα του Γ. Αρναούτη, επιφόρτισε τον πρεσβευτή Λ. Παπάγο να μεταβεί στο Λονδίνο και να συστήσει στον Κωνσταντίνο «να παύσει να συνωμοτεί».

Η προειδοποίηση της Κυβέρνησης και η αδυναμία του τέως να εξασφαλίσει υποστήριξη από τις Ένοπλες Δυνάμεις θα αναβάλει τα σχέδια των συνωμοτών.

ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ

Τον Οκτώβριο του 1976 ο Βρετανός πρεσβευτής στην Αθήνα Φράνσις Μπρουκς Ρίτσαρντς, με εντολή του Βρετανού πρωθυπουργού Κάλαχαν, ενημερώνει την ελληνική κυβέρνηση για τις πληροφορίες του Λονδίνου περί σχεδιαζόμενου πραξικοπήματος.

Ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα σερ Φράνσις Μπρουκς Ρίτσαρντς, σημειώνοντας ότι ενεργούσε κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κάλαχαν, ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση ότι στην αντίληψη του Λονδίνου είχε υποπέσει ανάλογη δραστηριότητα οπαδών του τέως βασιλέα.

Σύμφωνα με σημείωμα του Π. Μολυβιάτη, στις 14 Οκτωβρίου ο Βρετανός πρέσβης τού ανέφερε ότι ο Κωνσταντίνος βρισκόταν σε επαφή με συνωμότες στην Ελλάδα: «Την πρωτοβουλίαν της συνωμοσίας δεν έχει ο τέως βασιλεύς, ούτος όμως τηρείται ενήμερος αυτής και ασφαλώς δεν την αποθαρρύνει». Μάλιστα, η βρετανική κυβέρνηση παρουσιάστηκε πρόθυμη να προβεί σε σχετικό διάβημα προς τον τέως βασιλέα.

Μια εβδομάδα αργότερα, ο Βρετανός πρέσβης συνάντησε τον Κ. Καραμανλή και ανέφερε ότι υπήρχαν ενδείξεις για εκδήλωση πραξικοπήματος. Κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών έγινε σαφές ότι για το θέμα είχε ενημερωθεί και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, ο επιτετραμμένος της οποίας Χ. Μιλς διαμήνυσε στον πρωθυπουργό ότι η Ουάσιγκτον καταδίκαζε απόλυτα τις συνωμοτικές δραστηριότητες.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

Αρχές Νοεμβρίου η κυβέρνηση ζητεί από τον Βρετανό πρωθυπουργό να καταστήσει προσεκτικό τον τέως για τις κινήσεις του ως ευρισκόμενο επί βρετανικού εδάφους.

Πριν από το βρετανικό διάβημα μεταβαίνει στο Λονδίνο ως ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης ο κ. Γ. Ράλλης, ο οποίος και διεμήνυσε στον Κωνσταντίνο ότι η κυβέρνηση ήταν ενήμερη των δραστηριοτήτων του και του συνέστησε να απόσχει απ’ αυτές.

Τέλος, στις 18 Νοεμβρίου 1976, ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζ. Κάλαχαν, συναντάται με τον τέως και τον προειδοποιεί να μην αναμιγνύεται σε παρόμοιες δραστηριότητες όσο βρισκόταν επί βρετανικού εδάφους.

Ο τέως, όμως, ενώ πρός στιγμήν παραιτείται αυτών τών δραστηριοτήτων και αρνείται τά αποδιδόμενα σ’ αυτόν, κινήσεις Αρναούτη εντοπίζονται και πάλι τα τέλη του 1978

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “