Θαύμα! Βρέθηκε ο τόμος

Δύο αναφορές για τον Ανδρέα Παπανδρέου και δύο για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που περιλαμβάνονται στον περιβόητο δωδέκατο τόμο μεγαλώνουν την ένταση της τρικυμίας που έχουν προκαλέσει στη συντηρητική παράταξη τα Αρχεία Καραμανλή.

Ο ΠΡΩΗΝ πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επιχειρήσει να μπλοκάρει τον τελευταίο τόμο των αρχείων του προκειμένου να αλλάξει το αρχικό κείμενο. Όμως τον πρόλαβαν οι εξελίξεις, αφού βγήκαν στη δημοσιότητα τα επίμαχα σημεία.

Το θέμα αποκαλύφθηκε χθες από «ΤΑ ΝΕΑ» και επιβεβαιώθηκε ουσιαστικά από τον εκδότη κ. Χρ. Μπαστιά, αλλά και τον πρόεδρο του Ιδρύματος Καραμανλή κ. Κ. Σβολόπουλο. Οι δύο συνεργάτες του κ. Καραμανλή ισχυρίστηκαν σε δηλώσεις τους ότι δεν είναι έτοιμος ο δωδέκατος τόμος και δεν θα παρουσιαστεί μαζί με τους άλλους 11 τόμους την Τετάρτη λόγω πληθώρας ύλης και λόγω τεχνικών προβλημάτων. Υποστήριξαν ακόμα ότι γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Λίγες ώρες αργότερα όμως διαψεύστηκαν, αφού ο τηλεοπτικός σταθμός Τηλε-τώρα παρουσίασε τον τόμο.

ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Τα τηλέφωνα στην Πολιτεία «πήραν φωτιά», ενώ τον κ. Κ. Καραμανλή επισκέφθηκε ο κ. Π. Μολυβιάτης για να αποφασίσουν τη στάση που θα τηρήσουν μετά την αποκάλυψη ότι ο τόμος έχει εκδοθεί. Ύστερα από πολύωρες διαβουλεύσεις ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να είπε: «Ο δωδέκατος τόμος θα δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη μαζί με το υπόλοιπο έργο και εγώ δεν πρόκειται να υποκύψω στους εκβιασμούς κανενός».

Η πρώτη αναφορά τού κ. Κ. Καραμανλή για τον κ. Κ. Μητσοτάκη αφορά τις σχέσεις του με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο τέως πρόεδρος θεωρούσε ότι ήταν ιδιαίτερα οξυμμένες και ότι αυτό ήταν επικίνδυνο για το πολίτευμα, καθώς δημιουργούσε συνθήκες εθνικής κρίσης για τη χώρα, με συνέπεια ο ίδιος να είναι αναγκασμένος να βρίσκεται διαρκώς σε ρόλο διαιτητή.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

Η δεύτερη αναφορά σχετίζεται με την υποψηφιότητά του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, το 1990. Ο κ. Καραμανλής υποστηρίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν αναγκασμένος να τον προτείνει για πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και αυτό γιατί η ισχνή πλειοψηφία των 151 βουλευτών την οποία διέθετε δεν του άφηνε περιθώρια για άλλες επιλογές, οι οποίες μπορούσαν να δημιούργησαν διασπαστικό κλίμα στο κόμμα.

Για τον Ανδρέα Παπανδρέου υποστηρίζει στην πρώτη του αναφορά ότι είχε αναγκασθεί να παρέμβει στη διάρκεια της πρώτης του θητείας για να τον συγκρατήσει στην τριτοκοσμική πολιτική του και στα όσα έλεγε εναντίον της ΕΟΚ και των ΗΠΑ.

Αναλυτική αναφορά κάνει, όμως, στην απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου να μην τον προτείνει το 1985 για πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γράφει χαρακτηριστικά ότι τον επισκέφθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου στην Πολιτεία και τον διαβεβαίωσε ότι θα τον προτείνει εκ νέου για πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μάλιστα φέρεται να του είπε: «Θα ήταν τιμή μας κ. πρόεδρε να αποδεχθείτε». Και ο κ. Κ. Καραμανλής προσθέτει: «Αργότερα όμως ο πρώην πρωθυπουργός άλλαξε γνώμη, καθώς επηρεάστηκε από στενούς του συνεργάτες».

Ο τελευταίος τόμος ήταν έτοιμος από την περασμένη Πέμπτη. Ο εκδότης πήγε το έργο στην Πολιτεία. Ο κ. Κ. Καραμανλής κράτησε μόνο ένα αντίτυπο και έδωσε αυστηρή εντολή να μη δει κανείς το περιεχόμενό του και μη διανεμηθεί στα βιβλιοπωλεία, γιατί σχεδίαζε να αλλάξει τις επίμαχες αναφορές του για τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας οδηγήθηκε σ’ αυτή την απόφαση επειδή είχε δεχθεί μηνύματα από το ΠΑΣΟΚ ότι θα αντιδράσει έντονα εάν υπάρχουν αρνητικές επισημάνσεις για το έργο τού Ανδρέα Παπανδρέου. Αλλά και ο κ. Κ. Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει τους συνεργάτες του ιδρυτή της Ν.Δ. ότι δεν θα σιωπήσει εάν υπάρχουν στα Αρχεία επικρίσεις εναντίον του. Χθες το πρωί, ο εκδότης κ. Χρ. Μπαστιάς και και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Καραμανλή κ. Κ. Σβολόπουλος έσπευσαν να δηλώσουν ότι ο δωδέκατος τόμος δεν είναι ακόμη έτοιμος και γι’ αυτό δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Ο κ. Χρ. Μπαστιάς δήλωσε ότι λόγω πληθώρας ύλης υπάρχει μια καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου, το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα με καθυστέρηση κάποιων ημερών, ενώ ο κ. Κ. Σβολόπουλος τόνισε ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε τεχνικούς λόγους και ο «τόμος βρίσκεται στην τελευταία φάση της προπαρασκευής του».

Το απόγευμα, όμως, προέκυψαν νέα δεδομένα που προκάλεσαν αναταραχή στην Πολιτεία, τη Ρηγίλλης και την «Εκδοτική Αθηνών». Ο εκδότης της εφημερίδας «Ελεύθερη Ώρα» και του καναλιού Τηλε-Τώρα κ. Γρ. Μιχαλόπουλος κατάφερε να εξασφαλίσει τον δωδέκατο τόμο για τον οποίο είχε δώσει εντολή ο κ. Κ. Καραμανλής να μην τον δει κανείς μέχρι να κάνει τις αλλαγές που σχεδίαζε.

ΔΥΟ ΑΠΟΨΕΙΣ

Μετά τη νέα εξέλιξη, στο περιβάλλον του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας υπήρχαν έως αργά δύο απόψεις. Η πρώτη λέει ότι ο τόμος δεν πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα αύριο παρά τη διαρροή.

Άλλοι συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή, όμως, επισήμαιναν ότι όπως ήρθαν τα πράγματα θα είναι μεγαλύτερος ο θόρυβος που θα προκληθεί εάν δεν δοθεί και αυτός ο τόμος στην πανηγυρική παρουσίαση των αρχείων στο Μέγαρο Μουσικής. Με την άποψη αυτή συντάχθηκαν οι κύριοι Π. Μολυβιάτης, Π. Παυλόπουλος και Π. Λαμπρίας. Τελικά, επικράτησε η δεύτερη άποψη και αποφασίστηκε να δοθεί στη δημοσιότητα αύριο ο δωδέκατος τόμος, με τις όποιες συνέπειες.

Την ίδια ώρα, μεγάλη αναστάτωση επικρατούσε στη Ρηγίλλης. Βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. δεν έκρυβαν τη μεγάλη δυσαρέσκειά τους για τη δημοσιοποίηση των αρχείων Καραμανλή αυτή την ώρα και άφηναν να εννοηθεί ότι προκλήθηκε από την υπόθεση αυτή μεγάλη ζημιά στη δημόσια εικόνα του κόμματος. Ενδεικτική είναι η δήλωση του κ. Γ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος είπε ότι «δεν είναι η ώρα να σχολιάσω τα Αρχεία Καραμανλή, τον οποίο σέβομαι και αγαπώ».

Περισσότερο αιχμηρός ήταν ο κ. Α. Παπαληγούρας, ο οποίος είπε ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή να δημοσιοποιηθούν τα Αρχεία Καραμανλή. Ο κ. Απ. Ανδρεουλάκος, ενοχλημένος από τα όσα αναφέρει ο κ. Κ. Καραμανλής για τον έκπτωτο μονάρχη, δήλωσε ότι δεν θα παραστεί στην εκδήλωση. Την ίδια στάση αναμένεται να κρατήσουν και άλλοι φιλοβασιλικοί βουλευτές.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “