Η επόμενη μέρα βρήκε μόνο νικητές

Όρθιος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης χειροκρότησε θερμά τον νέο πρόεδρο της Ν.Δ. μόλις κατέβηκε από το βήμα της Βουλής, το βράδυ της Δευτέρας. Λίγη ώρα αργότερα, ενώ έβγαινε από την αίθουσα, σταμάτησε στα υπουργικά έδρανα και είπε χαμογελώντας στον Ευάγγελο Γιαννόπουλο: «Σας έκανε πολιτικό στριπτίζ ο μικρός, θα τα βρείτε δύσκολα».

ΣΤΟ ΙΔΙΟ κλίμα της πλήρους ικανοποίησης με την πρώτη εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή ήταν και η κ. Ντ. Μπακογιάννη. Για αρκετή ώρα στο καφενείο και το περιστύλιο, προσπαθούσε να πείσει βουλευτές και δημοσιογράφους ότι ο κ. Κ. Καραμανλής νίκησε τον Πρωθυπουργό, ότι εγκατέλειψε τον λαϊκισμό που είχε επιβάλει στο κόμμα ο προκάτοχός του και ότι βρίσκεται στον «σωστό δρόμο».

Η μητσοτακική πτέρυγα της Ν.Δ. ήλπιζε ότι θα βρει έδαφος η νέα τακτική της ­ να στηρίζει στο εξής δημοσίως τον κ. Κ. Καραμανλη ­ στους διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ. Έκανε λάθος όμως γιατί με τη δευτερολογία του ο κ. Σημίτης και τι αναφορές του στο ΠΑΣΟΚ του ’81 ικανοποίησε όλες τις τάσεις στο κόμμα του και εισέπραξε τα θερμά χειροκροτήματα των εσωκομματικών του αντιπάλων. «Καβάλησε το άλογο του Ανδρέα Παπανδρέου στη δευτερολογία του και πέταξε», έλεγε μετά τη συζήτηση ένα από τα πιο γνωστά στελέχη της «κίνησης των 32», το οποίο σπάνια βρίσκει καλά λόγια να πει για τον Πρωθυπουργό.

ΛΑΘΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ

Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και στενοί συνεργάτες του κ. Κ. Σημίτη καταλόγιζαν στον κ. Κ. Καραμανλή απειρία στην κοινοβουλευτική αντιπαράθεση που τον οδήγησε σε λάθη τακτικής. «Στην προσπάθειά του ­ λένε ­ να επικρίνει τον Πρωθυπουργό, τον βοήθησε εσωκομματικά. Τον χαρακτήρισε γνήσιο παιδί της 3ης του Σεπτέμβρη την ώρα που οι αντίπαλοί του στο κόμμα τον κατηγορούν ότι έχει εγκαταλείψει τις βασικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ».

Έτσι, η επόμενη ημέρα της πρώτης μονομαχίας Σημίτη – Καραμανλή στη Βουλή δεν ανέδειξε ηττημένους αλλά μόνο νικητές. Νομιμόφρονες και διαφωνούντες και των δύο κομμάτων δήλωναν ότι ο δικός τους αρχηγός κατάφερε ένα δυνατό χτύπημα στον αντίπαλό του. «Είχα πολύ καιρό να χειροκροτήσω με τόση θέρμη αρχηγό του κόμματος και αυτό σας το λέει κάποιος που δεν ψήφισε Καραμανλή στο συνέδριο», έλεγε στους δημοσιογράφους ο Γιώργος Βουλγαράκης και έσπευδαν να συμφωνήσουν μαζί του βουλευτές όλων των τάσεων.

ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Τα περισσότερα ερωτηματικά στις πολιτικές συζητήσεις προκαλούσε η φανερή στήριξη του κ. Κ. Καραμανλή από τον κ. Κ. Μητσοτάκη, την κ. Ντ. Μπακογιάννη και τους φίλους τους βουλευτές. Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. μιλούσαν για στρατηγική κίνηση του πρώην πρωθυπουργού, η οποία προβλέπει ότι για ένα μεγάλο διάστημα ο κ. Κ. Μητσοτάκης θα βαδίζει τον δρόμο της νομιμότητας ώστε να αλλάξει την εντύπωση που υπάρχει στη βάση του κόμματος από την περίοδο Έβερτ ότι υπονομεύει την ηγεσία. Τα ίδια στελέχη προέβλεπαν ότι θα περάσει στην αντεπίθεση και θα χτυπήσει ξανά με τον δικό του τρόπο εάν το κόμμα ηττηθεί στις ευρωεκλογές. Ενδεικτικό του κλίματος είναι το σχόλιο βουλευτή φίλου του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έλεγε χθες σε πηγαδάκι στη Βουλή ότι «δεν είμαστε εμείς πλέον οι διαφωνούντες αλλά η ομάδα του Έβερτ».

Ο κ. Μ. Έβερτ όμως δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη και εμφανίζεται και εκείνος ευχαριστημένος με τα όσα είπε ο διάδοχός του αφού, όπως εξηγούν οι φίλοι του βουλευτές, στην ουσία συμπεριέλαβε στην ομιλία του τις περισσότερες δικές του θέσεις. Στη Βουλή, ο πρώην πρόεδρος χειροκρότησε τον κ. Κ. Καραμανλή αλλά όχι με τόση θέρμη όση ο κ. Κ. Μητσοτάκης, ενώ περισσότερο ψυχρός ήταν κ. Γ. Σουφλιάς.

ΠΕΡΙ «3ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ»

Όσο για τους φίλους του κ. Κ. Καραμανλή πανηγυρίζουν. Θεωρούν ότι η νίκη του προέδρου της Ν.Δ. στη Βουλή ήταν καταφανής. Έδειξε, όπως επισήμαιναν, τις ικανότητές του στη ρητορική τέχνη και τη γνώση του στα θέματα της Οικονομίας. Στο ερώτημα γιατί προσέφερε βοήθεια στον κ. Κ. Σημιτη στα εσωκομματικά του προβλήματα, αποκαλώντας τον «γνήσιο παιδί του ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη», η απάντηση των συνεργατών του προέδρου της Ν.Δ. ήταν ξεκάθαρη: «Μα τον Καραμανλή ­ λένε ­ δεν τον ενδιαφέρει εάν θα λύσει ή όχι τα προβλήματα στο κόμμα του ο κ. Σημίτης. Εκείνο που θέλει είναι να επιστρέψουν στο κόμμα τους οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. που τον στήριξαν στις πρόσφατες εκλογές και για να γίνει αυτό πρέπει διαρκώς να θυμίζει ότι είναι ιδρυτικό μέλος του κυβερνώντος κόμματος και διετέλεσε υπουργός και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου για πολλά χρόνια υπό την καθοδήγηση του Ανδρέα Παπανδρέου».

Την τακτική αυτή δεν συμμερίζονται όμως όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ. Μάλιστα ένας από τους φίλους του κ. Γ. Σουφλιά έλεγε αμέσως μετά τη συζήτηση ότι «ο κ. Κ. Καραμανλής με την εμφάνισή του ήταν ένα πολύ καλό στέλεχος του Σημίτη».

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΒΕΡΤ

Η κυβέρνηση πάντως θεωρεί ότι οι πανηγυρισμοί των στελεχών της Ν.Δ. είναι αποτέλεσμα της ανακούφισης που αισθάνθηκαν επειδή ο κ. Κ. Καραμανλής ήταν καλύτερος από τον κ. Μ. Έβερτ και όχι επειδή ήταν ο νικητής στην αντιπαράθεσή του με τον Πρωθυπουργό: «Ο κ. Κ. Καραμανλής έκανε μια περιπτωσιολογική αναφορά σε διάφορα επιμέρους θέματα χωρίς να μπει στον κόπο να μιλήσει επί τις ουσίας, να μας παρουσιάσει τις θέσεις της παράταξής του», δήλωσε ο κ. Δ. Ρέππας, προκαλώντας την αντίδραση του εκπροσώπου της Ν.Δ. κ. Α. Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος είπε ότι «δεν έχει σημασία αν ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν αντελήφθησαν τις θέσεις της Ν.Δ. Σημασία έχει ότι τις αντελήφθη ο ελληνικός λαός».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “