Πυκνώνουν τα σύννεφα

Το περασμένο Σάββατο, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ., ένα κορυφαίο στέλεχος ­ από εκείνα που στήριξαν την εκλογή Καραμανλή ­ αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου της Ν.Δ. βγήκε από την αίθουσα και έψαχνε παρέα για καφέ.

«ΠΟΥ ΠΑΣ;», τον ρώτησε ένας συνάδελφός του της μητσοτακικής πτέρυγας. «Βαριέμαι αφάνταστα πια σ’ αυτό το κόμμα. Οι αρχηγοί αλλάζουν και πιο είναι αποτέλεσμα; Μία από τα ίδια. Τώρα βγάλαμε έναν αρχηγό που κάνει καλές ομιλίες, αλλά όπου στήνονται κάλπες το ΠΑΣΟΚ κερδίζει».

Η κουβέντα των δύο στελεχών συνεχίστηκε με καφέ στον ημιώροφο του ξενοδοχείου. Για διαφορετικούς λόγους και οι δύο ήταν δυσαρεστημένοι με την πορεία του κόμματος. Συμφωνούσαν ότι μετά την αισιοδοξία και τους πανηγυρισμούς που συνόδευσαν για δύο μήνες την εκλογή Καραμανλή, η ατμόσφαιρα στη Ρηγίλλης είναι και πάλι βαριά και η ένταση κάθε ημέρα που περνά κλιμακώνεται.

Η ΠΡΩΤΗ ΚΟΝΤΡΑ

Λίγες ώρες αργότερα ξέσπασε η πρώτη δημόσια αντιπαράθεση Έβερτ – Καραμανλή, με αφορμή τα όσα συμφώνησε στη Σόφια ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον άλλοτε στενό φίλο του πρώην προέδρου κ. Γ. Κεφαλογιάννη να δηλώσει «ποιος είναι ο κ. Έβερτ». Ακολούθησε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα ημερήσιας εφημερίδας, το οποίο έφερε τον κ. Μ. Έβερτ να μην στηρίζει πλέον τον νέο πρόεδρο και να βρίσκεται σε συνεννοήσεις με τον κ. Δ. Αβραμόπουλο. Τα όσα γράφηκαν ήταν αρκετά για να ενισχύσουν το κλίμα καχυποψίας που υπήρχε το τελευταίο δεκαήμερο μεταξύ εβερτικών και καραμανλικών. Ο κ. Μ. Έβερτ, φανερά ενοχλημένος, δήλωσε ότι το δημοσίευμα δεν απηχεί τις απόψεις του και διαμαρτυρήθηκε έντονα. Οι φίλοι του προέδρου της Ν.Δ. θεωρούν όμως ότι ύστερα από αυτά το ψυχικό χάσμα Καραμανλή – Έβερτ έχει μεγαλώσει.

«Διερωτώμαι ποιος διοχέτευσε αυτές τις πληροφορίες στην εφημερίδα και γιατί ο… τάδε δημοσιογράφος του ραδιοφώνου επιτίθεται στον Κώστα», είπε στον «Πρωινό καφέ» της Τρίτης ο στενός φίλος του κ. Κ. Καραμανλή και εκπρόσωπος του κόμματος κ. Α. Σπηλιωτόπουλος, αφήνοντας με τον τρόπο του να εννοηθεί ότι ενδεχομένως πίσω από όλα αυτά να κρύβονται οι φίλοι του πρώην προέδρου.

«ΔΕΝ ΘΑ ΣΙΩΠΗΣΩ»

Ο κ. Μ. Έβερτ πάντως ξεκαθαρίζει στους συνομιλητές του και διαμηνύει στον κ. Κ. Καραμανλή ότι εκείνος δεν πρόκειται να κάνει ανταρτοπόλεμο και ούτε του αρμόζει ο ρόλος του επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. «Δεν θα σιωπήσω όμως ­ διευκρινίζει ­ εάν κάνει η Ν.Δ. λαθεμένες κινήσεις στα κρίσιμα εθνικά θέματα», λέει στους βουλευτές που τον επισκέπτονται και αυτοί είναι από όλες τις τάσεις. Ανάμεσά τους και αρκετοί μητσοτακικοί, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν συγκρουστεί μαζί του και τώρα του λένε ότι συμφωνούν με τις απόψεις του σε αρκετά θέματα, ενώ τις τελευταίες ημέρες πηγαίνουν να παραπονεθούν στο γραφείο του και οι υπάλληλοι του κόμματος που απολύονται, προκειμένου να περιοριστούν τα έξοδα.

Την περασμένη εβδομάδα έντρομες οι γραμματείς στη Ρηγίλλης είδαν για πρώτη φορά τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο να χτυπάει οργισμένος την πόρτα πίσω του και να φεύγει από τη σύσκεψη για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ύστερα από μια έντονη διαφωνία του με τον κ. Γ. Βαρβιτσιώτη. Αυτή ήταν η κορυφαία στιγμή μιας αντιπαράθεσης των δύο στελεχών, που υποβόσκει τον τελευταίο μήνα.

Ο κ. Γ. Βαρβιτσιώτης όμως δεν έχει προβλήματα μόνο με τον κ. Π. Παυλόπουλο.

Η ΕΠΑΝΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Πολλά στελέχη, με πρώτο τον κ. Γ. Κεφαλογιάννη, δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την επανεγκατάστασή του στο γραφείο του αντιπρόεδρου του κόμματος, με την ιδιότητα αυτή τη φορά του επικεφαλής της επιτροπής που θα λύσει τα οικονομικά προβλήματα του κόμματος.

Τα σύννεφα στις σχέσεις των κ.κ. Γ. Βαρβιτσιώτη και Γ. Κεφαλογιάννη φάνηκαν από την επομένη της εκλογής Καραμανλή, καθώς και οι δύο ήθελαν να έχουν τον πρώτο λόγο στο κόμμα μετά τον πρόεδρο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Ο κ. Γιώργος Σουφλιάς, από το στρατηγείο του στην οδό Βεντήρη, παρακολουθεί από απόσταση τα δρώμενα στο κόμμα του και όταν ερωτάται εάν διατηρεί τις φιλοδοξίες του λέει με νόημα ότι «την απάντηση θα δώσουν οι ευρωεκλογές». Προς το παρόν επιλέγει τον δρόμο της σιωπής, αλλά μόνο για το καλοκαίρι. Από τον Οκτώβριο θα λέει τις απόψεις του δημοσίως για όλα τα θέματα.

Στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου στεγάζεται πλέον η κ. Ντ. Μπακογιάννη, κόσμος πάει και έρχεται. Βουλευτές και στελέχη απ’ όλη την Ελλάδα επισκέπτονται καθημερινά την πρώην υπουργό, για να να εκφράσουν τις πίκρες και τις διαφωνίες τους με τις κινήσεις της νέας ηγετικής ομάδας. Η κ. Ντ. Μπακογιάννη όμως διανύει περίοδο κομματικής νομιμότητας. Αποφεύγει να πει οτιδήποτε εναντίον του κ. Κ. Καραμανλή και καλεί τους φίλους της να δώσουν πίστωση χρόνου στον νέο αρχηγό. Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. όμως έχουν την άποψη ότι εάν το φθινόπωρο έχει αλλάξει το κλίμα αισιοδοξίας που υπάρχει στη βάση και στη Ρηγίλλης έχουν αρχίσει οι δημόσιες αντιπαραθέσεις, τότε η κ. Ντ. Μπακογιάννη δεν θα παραμείνει σιωπηλή, αφού σταθερή της φιλοδοξία είναι να διεκδικήσει κάποια μέρα την ηγεσία του κόμματος.

ΔΕΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙ

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρακολουθεί με προσοχή τις κινήσεις των εσωκομματικών του αντιπάλων και τη λειτουργία των «χωριστών καφενείων» στο κόμμα, αλλά ­ όπως λένε οι συνεργάτες του ­ δεν ανησυχεί. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του λέει ότι «οι πολιτικοί δεν κρίνονται από τις καλές προθέσεις αλλά εκ του αποτελέσματος» και εννοεί ότι εάν ο ίδιος πάει καλά τους προσεχείς μήνες και στη συνέχεια κερδίσει τις δύο μάχες, των δημοτικών εκλογών και των ευρωεκλογών, τότε δεν υπάρχει έδαφος για κινήσεις των διαφωνούντων.

Οι φίλοι του βουλευτές διαμηνύουν πάντως σε όσους αναμένουν να αποτύχει ο νέος πρόεδρος ότι «θα πρέπει να ξέρουν ότι το κόμμα δεν αντέχει άλλες ήττες».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “