Πυρά εναντίον Παπαντωνίου στην Κεντρική Επιτροπή

ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ κατά του Γιάννου Παπαντωνίου, η συμφωνία γνωστών στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης με την εισήγηση της Βάσως Παπανδρέου και ο κατευναστικός – διδακτικός τόνος της δευτερολογίας του Πρωθυπουργού χαρακτήρισαν την προχθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Δέκα λεπτά πριν τελειώσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το απόγευμα του Σαββάτου και ενώ έκλεινε τις εργασίες της από το βήμα ο Κώστας Σκανδαλίδης, μπήκε στην αίθουσα ο Πρωθυπουργός.

Πήρε τον λόγο μετά τον γραμματέα και ενώ όλοι περίμεναν να αναφερθεί στις επιθέσεις που είχε δεχθεί νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, εκείνος προτίμησε να ξεκινήσει τη δευτερολογία του με ένα «πολιτιστικό διάλειμμα», όπως το αποκάλεσε ο ίδιος.

ΧΑΜΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ

Μετέφερε στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τον ενθουσιασμό του για την έκθεση των θησαυρών του Αγίου Όρους, την οποία είχε επισκεφθεί λίγες ώρες νωρίτερα στη συμπρωτεύουσα, και προέτρεψε τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να μη χάσουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα εκθέματα.

Αλλά και στη συνέχεια, στην ομιλία του, κράτησε χαμηλούς τόνους.

Απέφυγε να πάρει θέση στις επικρίσεις που ακούστηκαν και περιορίστηκε να μιλήσει με παραδείγματα για την αλλαγή νοοτροπίας που είναι αναγκαία ώστε να εκσυγχρονιστεί η Δημόσια Διοίκηση αλλά και οι επιχειρήσεις.

«Επισκέφθηκα ­ είπε ­ πρόσφατα ένα υπουργείο και εκεί ένας διοικητής δημόσιου οργανισμού ­ σύντροφος και φίλος ­ μου είπε “ο δικός μου οργανισμός δεν έχει ελλείμματα”.

Νόμισα ότι με έπιασε αδιάβαστο μέχρι που είπε ότι ο οργανισμός αυτός έχει υπογράψει σύμβαση με το Δημόσιο να καλύπτει τα ελλείμματά του».

Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως οι κ.κ. Γ. Αρσένης, Α. Πεπονής και Χρ. Παπουτσής συμφώνησαν με αρκετά σημεία της εισήγησης της κ. Β. Παπανδρέου, ενώ σφοδρές επιθέσεις δέχθηκε ο κ. Γ. Παπαντωνίου για τα όσα είχε πει την περασμένη Πέμπτη.

Μιλώντας σε συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ σε μια αποστροφή του λόγου είχε τονίσει ότι κάποιοι σοσιαλιστές στην Ευρώπη θεωρούν «τις φιλελεύθερες δεξιές εντός εισαγωγικών θέσεις ως προοδευτικές, γιατί εξασφαλίζουν περισσότερες θέσεις εργασίας».

Περισσότερο επικριτικός με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας ήταν ο κ. Γ. Καψής, ο οποίος διερωτηθη μήπως θα έπρεπε να παραιτηθεί ο κ. Γ. Παπαντωνίου εάν τελικά περάσει από την Κεντρική Επιτροπή η εισήγηση της κ. Β. Παπανδρέου, η οποία, κατά την εκτίμησή του, βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και ο κ. Γ. Σουλαδάκης, ο οποίος τόνισε ότι «η απώλεια του Γιώργου Γεννηματά στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ήταν μεγάλη γιατί δεν αντικαταστάθηκε από κάποιον ισοδύναμο πολιτικά και ανθρώπινα».

Αλλά και ο πρόεδρος των εφοριακών κ. Α. Μακρυπίδης τόνισε ότι ο «προϋπολογισμός θα έχει απόκλιση» και πρόσθεσε ότι «εγκαταλείφθηκε η πολιτική Γεννηματά η οποία στόχευε στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης».

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας πέρασε στην αντεπίθεση, λέγοντας ότι το κοινωνικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ είναι αδιαπραγμάτευτο και τόνισε ότι η πολιτική που ξεκίνησε το 1993 με τον Ανδρέα Παπανδρέου αποδίδει καρπούς. «Αναρωτιέμαι, είπε, γιατί χρειάζεται να εξηγήσω τα αυτονόητα.

Απορώ γιατί επώνυμα στελέχη μιλούν για την ανάπτυξη, λες και ξεκινάμε από το μηδέν.

Πετύχαμε ένα μικρό οικονομικό θαύμα. Η οικονομική πολιτική που εφαρμόζουμε αποδίδει καρπούς.

Με τίμησαν και με επέλεξαν γι’ αυτή τη θέση δυο πρωθυπουργοί. Ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “