Αντεπίθεση Πάγκαλου

Δριμύτατη επίθεση στους βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική εξαπέλυσε ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, ενώ ο κ. Θεόδωρος Τσουκάτος έκανε λόγο για επαφές βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με τον κ. Αντώνη Σαμαρά.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Εξωτερικών επέκρινε τους διαφωνούντες και ιδιαίτερα όσους είναι και μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, λέγοντας ότι το «Εκτελεστικό είναι καθοδηγητικό όργανο και τα μέλη του πρέπει να καθοδηγούν τα στελέχη για να στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης και όχι κάποιοι να οργανώνουν την εσωκομματική αντιπολίτευση και να θέλουν να εφαρμόσουν δική τους πολιτική», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Εγώ είμαι πολλά χρόνια μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και θεωρώ ότι οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές. Εάν κάποιοι διαφωνούν μ’ αυτό να συνέλθει τότε η Κεντρική Επιτροπή και να εκλέξει νέα μέλη. Να υπάρξει δηλαδή ανασύνθεση του οργάνου».

Την σκυτάλη από τον υπουργό Εξωτερικών παρέλαβε ο κ. Θεόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος κατήγγειλε ότι «υπάρχουν βουλευτές μέλη της κίνησης των “22” που κάνουν επαφές με τον κ. Αντώνη Σαμαρά και αυτό το θέμα πρέπει να χτυπηθεί πολιτικά». Στο ίδιο κλίμα ήταν και ο κ. Μ. Παπαϊωάννου, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να περιορισθεί η στάση των διαφωνούντων γιατί δημιουργεί προβλήματα στην εικόνα της κυβέρνησης.

Από την εσωκομματική αντιπολίτευση πήρε το λόγο μόνο ο κ. Μ. Δασκαλάκης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη Συμφωνία της Μαδρίτης και επεσήμανε ότι τώρα «τίθεται εν αμφιβόλω ο ενιαίος αμυντικός χώρος». Οι κ.κ. Γ. Αρσένης και Π. Οικονόμου δεν πήραν το λόγο. Στην αρχή της συνεδρίασης ο Πρωθυπουργός πρότεινε να γίνει και δεύτερη συνεδρίαση στις 28 Ιουλίου και σε αυτή να μιλήσουν όσοι δεν πρόλαβαν χθες. Ο υπουργός Παιδείας πάντως είναι πιθανό τις προσεχείς ημέρες να στείλει επιστολή στους κ.κ. Κ. Σημίτη και Θ. Πάγκαλο, στην οποία να αναπτύσσει τις θέσεις για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο Πρωθυπουργός στην αρχή της συνεδρίασης μίλησε επί μιάμιση ώρα. Πρώτα ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2000, διαψεύδοντας όσους προεξοφλούν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Στη συνέχεια ενημέρωσε για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και τη Συμφωνία της Μαδρίτης, ενώ αναφέρθηκε στην ανάπτυξη και την πορεία της οικονομίας. Ακόμη μίλησε για τις δημοτικές εκλογές και έδωσε έμφαση στη σύγκλιση με τα κόμματα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

Το μεσημέρι ο κ. Κ. Σημίτης είχε δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον κ. Κ. Σκανδαλίδη και συζήτησαν τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ μετά τη Συμφωνία της Μαδρίτης. Ο γραμματέας του Κινήματος διευκρίνισε μετά τη συνάντηση ότι τα όσα είπε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» περί μαστιγίου δεν αφορούσαν στους 22 βουλευτές, των οποίων όπως είπε «σέβεται τις απόψεις και την ευαισθησία τους». Η αναφορά έγινε ­ τόνισε ­ για την εικόνα που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ στην κοινή γνώμη με τις αντιπαραθέσεις των στελεχών».

Εν τω μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στον κ. Στ. Παπαθεμελή, ο οποίος στη χθεσινή συνέντευξη στα «ΝΕΑ» ρώτησε την κυβέρνηση εάν μετά τη συμφωνία μπορεί να κατασκηνώσει στην Ίμια.: «Όπου υπάρχει ελληνική επικράτεια ­ είπε ο κ. Δ. Ρέππας ­ οι Έλληνες έχουν την ελευθερία να μετακινούνται».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “