Αγκάθια για τη Ν.Δ. Θεσσαλονίκη και Πειραιάς

«Θεσσαλονίκη, δεύτερη στον κόσμο δεν υπάρχει» είχε πει γελώντας στους δημοσιογράφους κατά την πρώτη μετά την εκλογή του επίσκεψη στη συμπρωτεύουσα ο κ. Κ. Καραμανλής. Σίγουρα δεν είχε φαντασθεί τότε ότι η εκλογική του περιφέρεια, που τον ανέδειξε πρώτο βουλευτή, θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά του στις δημοτικές εκλογές.

Το ενδεχόμενο να χάσει τον δήμο το κόμμα του στη Θεσσαλονίκη του προκαλεί τεράστιο άγχος αφού θα θεωρηθεί προσωπική του ήττα στην πρώτη αναμέτρησή του με το ΠΑΣΟΚ.

Το πρόβλημα ακούει στο όνομα Ντίνος Κοσμόπουλος. Ο σημερινός δήμαρχος το τελευταίο διάστημα ­ όπως υποστηρίζουν στελέχη της Ρηγίλλης ­ δεν έχει την απήχηση και τη δημοτικότητα που είχε τα πρώτα δύο χρόνια της δημαρχίας του και εάν είναι εκ νέου υποψήφιος κινδυνεύει να υποστεί σοβαρή ήττα. Η δημόσια εικόνα του ­ προσθέτουν ­ χειροτέρευσε μετά τις καταγγελίες για ατασθαλίες στον Οργανισμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στον οποίο προεδρεύει.

Κεφάλας – Αγραπίδης. «Νόμιμος» και «αντάρτης» υποψήφιος συνεχίζουν με την ίδια ένταση την κόντρα τους στον Πειραιά και δείχνουν και οι δύο πως θέλουν να δοκιμάσουν πάλι την τύχη τους στις δημοτικές

Οι συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή ανησυχούν για τα αποτελέσματα της εισαγγελικής έρευνας που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη και εκτιμούν πως είτε αποδοθούν ευθύνες είτε όχι στον κ. Ντ. Κοσμόπουλο, η πολιτική ζημιά που θα έχει υποστεί θα είναι μεγάλη.

Τα ίδια στελέχη πιστεύουν ότι μόνο ο ίδιος ο δήμαρχος μπορεί να λύσει το πρόβλημα εάν αποφασίσει να μη θέσει πάλι υποψηφιότητα και να αποδεσμεύσει εγκαίρως το κόμμα για να αναζητήσει άλλον υποψήφιο. Μέχρι τώρα όμως δεν έχει εκδηλώσει τέτοια πρόθεση, με αποτελέσματα να είναι δεμένα τα χέρια του κ. Κ. Καραμανλή στην αναζήτηση νέας λύσης. Η νέα λύση πάντως ­ ξεκαθαρίζουν κορυφαία στελέχη ­ εάν τελικά υπάρξει, δεν θα είναι ο βουλευτής κ. Π. Ψωμιάδης, ο οποίος επιθυμεί να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος.

Σοβαρές δυσκολίες αντιμετωπίζει η Ν.Δ. και στον Πειραιά. Η σκληρή κόντρα των προηγούμενων εκλογών ανάμεσα στους δύο υποψηφίους της παράταξης, τον «νόμιμο» κ. Χ. Κεφάλα και τον «αντάρτη» κ. Χρ. Αγραπιδη, συνεχίζεται με την ίδια ένταση καθώς και οι δύο θέλουν να δοκιμάσουν και πάλι την τύχη τους, ενώ ως τρίτη λύση προβάλλει ο βουλευτής κ. Π. Μελάς.

Καμία από τις τρεις υποψηφιότητες όμως δεν ικανοποιεί τη Ρηγίλλης. Ο κ. Κ. Καραμανλής βλέπει θετικά την επιστροφή Ανδριανόπουλου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ακόμη και ως ανεξάρτητου υποψηφίου αλλά ο πρώην υπουργός δεν δέχεται ούτε καν να συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Παλιό κοινοβουλευτικό στέλεχος της Ν.Δ. εξέφραζε χθες την απαισιοδοξία του για την άρση του αδιεξόδου στη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά και έλεγε με νόημα: «Όπως πάνε τα πράγματα θα στηρίξουμε όλες μας τις ελπίδες στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος μάλιστα θα είναι και ανεξάρτητος υποψήφιος».

Η Ν.Δ. ρίχνει τώρα το βάρος στην επαρχία. Μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές οι αρμόδιοι επιτελείς άρχισαν για πρώτη φορά να εργάζονται συστηματικά για τις δημοτικές εκλογές. Βγάζουν «ακτινογραφίες» των στελεχών του ευρύτερου «κεντροδεξιού χώρου» που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τους δήμους και τις νομαρχίες ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Έκπληκτοι διαπιστώνουν ότι σε αρκετά πρόσωπα συμπίπτουν με το ΠΑΣΟΚ. Και αυτό είναι μάλλον αναμενόμενο ­ λένε στη Ρηγίλλης ­ αφού και τα δύο κόμματα ψαρεύουν στην ίδια δεξαμενή των προσώπων τα οποία έχουν κοινωνική δράση αλλά δεν έχουν ταυτισθεί με τα κόμματα. Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί όταν έρθει η στιγμή της τελικής επιλογής.

Στελέχη της Ρηγίλλης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο σε ορισμένες περιοχές της χώρας εάν οι υποψήφιοι είναι πράγματι ανεξάρτητοι και δεν κρύβεται πίσω τους ­ όπως λένε ­ το κυβερνών κόμμα να στηρίξει και η Ν.Δ. την υποψηφιότητά τους. Οι συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή ωστόσο σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς να μιλάμε για υποψηφιότητες και αυτή την ώρα ο κομματικός μηχανισμός περιορίζεται στη λεπτομερή καταγραφή και αξιολόγηση των προσώπων σε όλη τη χώρα. Η επιλογή των υποψηφίων εκτιμάται ότι θα αρχίσει μετά τα Χριστούγεννα οπότε θα έχει οριστικοποιήσει και τις προθέσεις του το ΠΑΣΟΚ. Πάντως το σύνθημα στη Ρηγίλλης αυτή την ώρα είναι: «Εάν σ’ αυτή την πρώτη μάχη δεν κερδίσουμε, τουλάχιστον να μη χάσουμε».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “