Παράδοση με βούλα και... δάκρυα

Με βολές εναντίον των «νέων φίλων» του Πρωθυπουργού, υπουργών και συνεργατών του, αναφορές στον Θουκυδίδη, παραινέσεις στην νέα ηγεσία, αλλά και… δάκρυα, παρέδωσε το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών ο κ. Χ. Καστανίδης στον νέο υπουργό κ. Τ. Μαντέλη.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, με συνεχείς αναφορές στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού ο κ. Χ. Καστανίδης ξεκαθάρισε ότι η φίλια του με τον κ. Σημίτη θα παραμείνει ακλόνητη και ότι ο ίδιος δεν ευθύνεται για την παραίτησή του.

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Μεταφορών έγινε μέσα σε κλίμα συγκίνησης. Ο παραιτηθείς υπουργός δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του ένα λεπτό προτού να τελειώσει την ομιλία του. «Όταν ήρθα στο υπουργείο είπα μια κουβέντα. Με ενδιαφέρει να με θυμούνται όχι τώρα που ήρθα αλλά τη στιγμή που θα φύγω» είπε με φωνή που έτρεμε. Στη συνέχεια σταμάτησε για περισσότερο από ένα λεπτό και τα μάτια του βούρκωσαν.

ΕΠΕΜΕΙΝΕ

Ο κ. Χ. Καστανίδης επέμεινε στους λόγους της παραίτησής του, επισημαίνοντας ότι είναι αυτοί που αναγράφονται στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό. Απέφυγε όμως να πει ποιοι θεωρούσαν «την παρουσία του στο υπουργείο Μεταφορών ως εμπόδιο στην ελεύθερη άσκηση των παιγνίων τους» όπως ανάφερε χαρακτηριστικά στην επιστολή παραίτησης.

Έσπευσε μόνο να ξεκαθαρίσει ότι οι λόγοι της παραίτησής του «δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με το πρόσωπο του Πρωθυπουργού». Στο σημείο αυτό μάλιστα άφησε αιχμές εναντίον μελών της κυβέρνησης που βρίσκονται κοντά στον κ. Κ. Σημίτη, αλλά και συνεργατών του Πρωθυπουργού.

«Η φιλία μου και η συνεργασία μου με τον Πρωθυπουργό και η αγάπη μεταξύ μας έρχεται από πολύ παλιά, πριν συντροφιές των “4” ή των “204” τον ανακαλύψουν. Είναι μια παραδοσιακή φίλια συνεργασίας, αμοιβαίας εκτίμησης και μεγάλης αγάπης. Και αυτή θα παραμείνει ακλόνητη όχι μόνο στο παρόν αλλά και στο μέλλον».

Πρόσθεσε επίσης ότι ο κ. Σημίτης όφειλε να «ενεργήσει όπως ενήργησε. Ένας πρωθυπουργός κανοναρχεί, ασκεί τα εκ του αξιώματος απορρέοντα καθήκοντά του με τρόπο κυριαρχικό και αλίμονο αν δεν τα ασκήσει έτσι. Διότι δεν θα ήτο αλλιώς πρωθυπουργός».

Ο… ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ

Στην αρχή της ομιλίας του δανείστηκε δύο φράσεις από τον Θουκυδίδη για να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτηση. «Πριν από πολλά χρόνια ο Θουκυδίδης είπε με μεγάλη ευκρίνεια ότι την Ιστορία τη γράφουν τα πάθη των ανθρώπων. Και είμαι σίγουρος ότι την Ιστορία δεν τη γράφει η ψυχρή λογική αλλά όσοι δοκιμάζουν τις ανθρώπινες αντοχές τους, όσοι δεν υποτάσσουν τα όνειρά τους και όσοι εξακολουθούν με πάθος να υπηρετούν συγκεκριμένες αρχές».

Ο κ. Χ. Καστανίδης απάντησε και στις επικρίσεις που δέχθηκε από τον Πρωθυπουργό για την κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών ­ στην επιστολή με την οποία έκανε δεκτή την παραίτησή του ­ λέγοντας: «Σε λίγες ημέρες ο κ. Τ. Μαντέλης και οι συνεργάτες του θα έχουν την τιμή να υπερασπισθούν τη ριζική μεταβολή στις αστικές συγκοινωνίες. Βεβαίως, εκ συμπτώσεως, επί πολλά χρόνια τα λεωφορεία της Αθήνας δεν είχαν ένα “αιρκοντίσιον”. Εμείς επειδή προσέχουμε την καθημερινότητα, εκ συμπτώσεως, το τελευταίο καλοκαίρι 300 λεωφορεία είχαν “αιρκοντίσιον”. Το κρίσιμο όμως ήταν να ετοιμασθεί η δραστική επέμβαση καθολικά στο σύστημα αστικών συγκοινωνιών και την ετοιμάσαμε».

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Ο κ. Χ. Καστανίδης μίλησε για περισσότερο από 50 λεπτά. Ήταν πρώτη φορά που απερχόμενος υπουργός έκανε τόσο λεπτομερή απολογισμό του έργου που επιτέλεσε στη 19μηνη θητεία του. Μίλησε για τον ΟΤΕ, τα ΕΛΤΑ, την Ολυμπιακή, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες και τον ΟΣΕ.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη θεσμοθέτηση της δικομματικής επιτροπής ελέγχου των προμηθειών του Δημοσίου. Και κάλεσε τον νέο υπουργό να επιμείνει προς αυτή την κατεύθυνση γιατί, όπως είπε, «έχει σημασία να κρατήσουμε αλώβητες τις διαδικασίες που ανοίγουν τους δρόμους για μια άλλη πολιτική και ηθική στη δημόσια ζωή».

«ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ»

Ο κ. Τ. Μαντέλης, από την πλευρά του, υποσχέθηκε στον κ. Χ. Καστανίδη ότι θα συνεχίσει το έργο του τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα σε αντικαταστήσω Χάρη. Θα προσπαθήσω να συνεχίσω έναν αγώνα για να ολοκληρώσουμε τους κοινούς μας στόχους, τα κοινά οράματα, η πατρίδα μας να πάει μπροστά και να αναπτυχθεί ο τόπος μας».

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Η παραίτηση Καστανίδη προκάλεσε και χθες νέο κύκλο αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. από την Ήπειρο όπου περιόδευε κάλεσε τον Πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις. «Γιατί απομακρύνθηκε ενώ εθεωρείτο ένα από τα καλύτερα στελέχη του κυβερνητικού χώρου; Μήπως κρύβεται κάτι σοβαρότερο, αφού το υπουργείο αυτό εποπτεύει οργανισμούς με μεγάλα σε οικονομικό αντίκρυσμα αντικείμενα;».

Παράλληλα, στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του κόμματος ζήτησε εμμέσως εισαγγελική παρέμβαση τονίζοντας: «Αν ο κ. Καστανίδης έλεγε αυτά που είπε περί παιγνίων, όχι ως υπουργός αλλά ως διευθυντής υποκαταστήματος Τραπέζης και ο κ. Σημίτης αντιδρούσε κωφεύοντας στις καταγγελίες, όχι ως Πρωθυπουργός αλλά ως ο διοικητής της Τραπέζης αυτής, θα είχε οπωσδήποτε επέμβει ο εισαγγελέας αυτεπάγγελτα».

Κατά την παράδοση ο κ. Χ. Καστανίδης είχε επικρίνει τον κ. Κ. Καραμανλή για τη στάση του κόμματος τονίζοντας: «Είχα χαρεί όταν εξελέγη πρόεδρος της Ν.Δ. αλλά δεν φανταζόμουν ότι η χαρά μου θα εξανεμίζετο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα χάριν της δικής του μικρότητος».

Ο Συνασπισμός έκανε λόγο για «χοντροκομμένους υπαινιγμούς» που δείχνουν ότι στην κυβέρνηση υπάρχουν προβλήματα τάξεως και διαφάνειας. Ενώ η Πολιτική Άνοιξη επισήμανε ότι δημιουργείται «ηθικό και πολιτικό πρόβλημα».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “