Ούτε είχα ούτε έχω ούτε θα έχω ομάδα μέσα στο κόμμα

Τα μεσάνυχτα της 21ης Μαρτίου, λίγα λεπτά μετά την πανηγυρική εκλογή του κ. Κ. Καραμανλή, θα ήταν ανέκδοτο εάν κάποιος έγραφε ή έλεγε ότι σε πέντε μήνες η Ντόρα Μπακογιαννη όχι απλώς θα ήταν φίλη του νέου προέδρου και θα τον στήριζε ενεργά, αλλά θα γινόταν και το νούμερο 2 του κόμματος. Και αυτό γιατί επί τρία ολόκληρα χρόνια ήταν ο πόλος συσπείρωσης των διαφωνούντων της Ν.Δ., οι οποίοι αποτελούσαν το λεγόμενο τότε «αντικαραμανλικό και αντιεβερτικό μέτωπο».

Ακόμη και πριν από το συνέδριο, που έκανε ένα βήμα πίσω για να ανοίξει τον δρόμο στον Γιώργο Σουφλιά, πολλοί πίστευαν ότι εκείνη και οι φίλοι της βουλευτές σχεδίαζαν τις επιθέσεις εναντίον του τότε προέδρου κ. Μ. Έβερτ. Τώρα δηλώνει κατηγορηματικά «ούτε είχα ούτε έχω ούτε θα έχω ομάδα στο κόμμα».

Τη συναντήσαμε νωρίς το πρωί στη Βουλή. Το ραντεβού δόθηκε εκεί επειδή αμέσως μετά είχε συνεδρίαση μια κοινοβουλευτική επιτροπή και ήθελε να κερδίσει χρόνο. Ξεκούραστη, ανανεωμένη από τις παρατεταμένες διακοπές της ­ ένα μήνα στα Χανιά, μια εβδομάδα στις Κυκλάδες και μια εβδομάδα στη Ρόδο και το Καρπενήσι ­ γεμάτη αυτοπεποίθηση και έτοιμη να εξηγήσει το πέρασμά της από την εσωκομματική αντιπολίτευση στην εσωκομματική νομιμότητα.

Μιλάει για την καλή σχέση και την καλή συνεργασία της με τον πρόεδρο της Ν.Δ. «Υπερασπίζεται» το νέο ηγετικό σχήμα με τους «επτά τομεάρχες» υπό τύπου σκιώδους κυβέρνησης που όρισε ο κ. Κ. Καραμανλής και σπεύδει να διευκρινίσει ότι δεν είναι το νούμερο 2 του κόμματος ­ όπως πολλοί στη Ρηγίλλης την αποκαλούν με την επισήμανση ότι «στην Ν.Δ. δεν υπάρχουν νούμερα».

Και όταν ερωτάται για τη φιλοδοξία να ηγηθεί στο κόμμα, απαντά «δεν είμαι αρχομανής και δεν αγωνίζομαι για την καρέκλα». Και προσθέτει: «Την ίδια ερώτηση δεχόμουν και όταν παραιτήθηκα από την υποψηφιότητα για την προεδρία, υποστηρίζοντας τον κ. Σουφλιά. Δεν νομίζω ότι το ζητούμενο είναι οι προσωπικές μου φιλοδοξίες. Το σε ποια καρέκλα βρίσκομαι τώρα και σε ποια θα βρεθώ κάποτε, είναι δευτερεύον».

ΕΡ.: Πολλοί είχαν προβλέψει ότι θα ήσασταν το «αντίπαλον δέος» του κ. Καραμανλή, και είστε στενή του συνεργάτιδα. Πώς έγινε αυτή η αλλαγή σε πολύ σύντομο χρόνο;

ΑΠ.: Επειδή πολλά γράφονται και πολλά λέγονται αυτόν τον καιρό, να ξεκαθαρίσω τα πράγματα μια και καλή.

Ούτε είχα ούτε έχω ούτε θα έχω ομάδα μέσα στο κόμμα. Απλώς, μαζί με άλλους συναδέλφους και στελέχη του κόμματος εκφράζουμε μια κοινή αντίληψη, μια τάση για την πορεία της παράταξης.

Οι διαφωνίες μας στο παρελθόν με την πολιτική τού κ. Έβερτ υπήρξαν σε δύο θέματα. Πρώτον, στην πολιτική πρόταση της Ν.Δ. όπου εμείς πιστεύαμε σε μια φιλελεύθερη πολιτική, ενώ η πολιτική πρακτική της προηγούμενης τριετίας έδινε την εντύπωση μιας αντιπολίτευσης από τα αριστερά. Και δεύτερο θέμα ήταν η ανάγκη μιας συλλογικής προσπάθειας που να αξιολογεί όλα τα στελέχη χωρίς αποκλεισμούς.

Ήταν πολιτικές οι διαφορές, όχι προσωπικές. Σ’ αυτά τα δύο θέματα η πολιτική του κ. Καραμανλή τείνει προς την ορθή κατεύθυνση. Θα ήταν, λοιπόν, μικρόψυχο να συντηρεί κανείς ένα κλίμα διαφωνίας όταν τείνουν να εκλείψουν τα αίτια που το προκάλεσαν.

Η ΝΤΟΡΑ Μπακογιάννη πιστεύει ότι οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. που ψήφισαν τον Κώστα Σημίτη στις περσινές εκλογές σιγά σιγά επιστρέφουν στη βάση τους και διαμηνύει στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι κάνουν λάθος εάν πιστεύουν ότι διατηρούν εγκλωβισμένες αυτές τις δυνάμεις: «Οι κυβερνητικές παλινωδίες και η ατολμία του ΠΑΣΟΚ ­ λέει ­ έχουν απογοητεύσει ειδικά αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις που στις τελευταίες εκλογές έφυγαν από τη Ν.Δ.

Η προοπτική των κοινωνικών συμμαχιών, για τις οποίες σας μίλησα, είναι ένα όχημα που μπορεί να προσελκύσει και να επανεντάξει αυτό το δυναμικό ως ενεργές δυνάμεις μέσα στη Ν.Δ.

Αυτή είναι μια πρόκληση για μας και από την ικανότητά μας να κριθούμε απέναντι σε αυτή θα εξαρτηθεί εάν θα γίνουμε πλειοψηφικό ρεύμα της κοινωνίας».

Η πρώην υπουργός δεν διαφωνεί με τη διαπίστωση ότι το κύρος και η δημοτικότητα του Πρωθυπουργού βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, μολονότι βρίσκεται στην εξουσία περισσότερο από ενάμιση χρόνο.

Και στο ερώτημα πώς η Ν.Δ. μπορεί να κερδίσει εκλογές από τον κ. Σημίτη απαντά: «Η Ν.Δ. δεν έχει στόχο να αντιπολιτευθεί τον Πρωθυπουργό, αλλά την πολιτική που ασκεί η κυβέρνησή του.

Μία πολιτική με μεγάλες αδυναμίες και ανεπάρκειες, τις οποίες πληρώνει καθημερινά ο ελληνικός λαός». Και προσθέτει: «Είναι αστείο να λέγεται ότι η Ν.Δ. θα έκανε τα ίδια.

Σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ούτε τα ελάχιστα, τα αυτονόητα, που επιβάλλει η εφαρμογή του Προγράμματος Σύγκλισης».

Η ΝΤΟΡΑ Μπακογιάννη δεν βιάζεται να προεξοφλήσει ότι η Ν.Δ. θα είναι ο νικητής των δημοτικών εκλογών. Δείχνει να γνωρίζει καλά, όπως και όλοι στη Ρηγίλλης, ότι αυτή την ώρα το κόμμα είναι απροετοίμαστο για αυτή τη μάχη και κανείς δεν ξέρει πώς θα διαμορφωθούν τα πράγματα τους προσεχείς μήνες.

Σπεύδει όμως να επιτεθεί στον κ. Σημίτη και να τον κατηγορήσει ότι κατά την πάγια τακτική του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να εκμεταλλευθεί τα κόμματα της Αριστεράς και στην αναμέτρηση: «Κοιτάξτε, σ’ αυτή την ιστορία της Κεντροαριστεράς ­ λέει ­ ο κ. Σημίτης είναι σαν τον Ιανό.

Έχει ένα πρόσωπο του καλού, με τις επιλεκτικές δημόσιες σχέσεις και τις συζητήσεις, με τη φιλολογία για την Κεντροαριστερά που έντεχνα προωθεί. Και προσπαθεί κατά την προσφιλή μεθόδευση του ΠΑΣΟΚ να χρησιμοποιήσει απλώς τα άφθαρτα πρόσωπα του αριστερού χώρου.

Έχει όμως και το κακό πρόσωπο, που εκφράζεται με την αυταρχική νοοτροπία της επιβολής ήδη ειλημμένων αποφάσεων, αγνοώντας τις διαδικασίες διαλόγου. Τέτοια φαινόμενα έχουμε και στον κοινωνικό διάλογο όπου όλο και πιο πολλοί αντιλαμβάνονται ότι είναι μια προκατασκευασμένη διαδικασία.

Πιστεύω ότι οι αριστερές δυνάμεις και κυρίως ο Συνασπισμός δεν θα εγκλωβιστούν σε αυτή τη λογική.

Γι’ αυτό άλλωστε έχουμε και τις τελευταίες ημέρες τις οξύτατες αντιδράσεις στελεχών του».

Όσο για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Ν.Δ. σ’ αυτή την πρώτη της αναμέτρηση υπό τη νέα της ηγεσία, η πρώην υπουργός τονίζει: «Για το κόμμα μας οι δημοτικές εκλογές είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να χτίσουμε καινούργιες συμμαχίες με υγιείς δυνάμεις και να κάνουμε θετικές τομές μέσα στις τοπικές κοινωνίες. Να δώσουμε παράλληλα δυναμική και προοπτική στον ευρύτερο φιλελεύθερο χώρο.

Αυτή θα είναι και η απάντησή μας στην τακτική του κ. Σημίτη να κομματικοποιήσει τις δημοτικές εκλογές και στο βωμό του κομματικού κέρδους να θυσιάσει και τη διοικητική ανασυγκρότηση, μια πρακτική που μόνο πνεύμα εκσυγχρονισμού δεν δείχνει».

ΕΡ.: Συμφωνείτε με την τακτική του κ. Αβραμόπουλου να είναι ανεξάρτητος υποψήφιος και όχι υποψήφιος της Ν.Δ.;

ΑΠ.: Ανεξάρτητος ήταν και στις προηγούμενες εκλογές.

ΕΡ.: Στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη το κόμμα σας έχει πιθανότητες να κερδίσει;

ΑΠ.: Με καινούργιες κοινωνικές συμμαχίες η Ν.Δ. μπορεί στις δημοτικές εκλογές να αναπτύξει μια ισχυρή δυναμική στηριζόμενη στις ευρύτερες δυνάμεις του φιλελεύθερου χώρου.

Αυτό ισχύει και για τον Πειραιά, όπου υπάρχουν οξυμμένα προβλήματα και θέματα χρηστής διαχείρισης, αλλά και για τη Θεσσαλονίκη, όπου η επιρροή των φιλελεύθερων δυνάμεων είναι όχι απλώς σημαντική, αλλά κυρίαρχη.

ΓΙΑ «ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ» και «αμετροέπεια» κατηγορεί την κυβέρνηση η κ. Ντ. Μπακογιάννη, στο θέμα των συνενώσεων των δήμων και κοινοτήτων, χωρίς όμως να διαφωνεί με την αναγκαιότητα της διοικητικής ανασυγκρότησης.

«Είναι μια μεταρρύθμιση ­ λέει ­ που πρέπει να γίνει. Πρέπει όμως να ενταχθεί σε ένα νέο ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό. Οφείλουμε να προβλέψουμε τις ανάγκες του μέλλοντος και να συνειδητοποιήσουμε ότι οι πόροι που διαθέτουμε είναι περιορισμένοι. Αλλά και η ανοχή και οι ευκαιρίες που έχουμε ως πολιτική εξουσία από την κοινωνία είναι μικρές. Δεν μπορεί λοιπόν να θυσιάζουμε τη μοναδική ευκαιρία για την ανανέωση της Αυτοδιοίκησης και για την αναγέννηση της περιφέρειας στο όνομα του πρόσκαιρου κομματικού οφέλους. Γιατί αυτό γίνεται σήμερα. Και η ζημιά δεν είναι ότι πιθανόν θα χαθούν κάποιοι δήμοι, γιατί έτσι λειτουργούν οι σημερινοί κομματικοί συσχετισμοί. Αυτό είναι ένα πρόσκαιρο εκλογικό αποτέλεσμα, μικρό το κακό και άνευ ιδιαίτερης σημασίας. Η μεγάλη ζημιά ­ προσθέτει ­ είναι ότι όσα αποφασίζονται σήμερα, με προχειρότητα και με πίεση, θα βασανίζουν την περιφέρεια για πολλά χρόνια στο μέλλον. Και θα χαθεί μια ακόμα ευκαιρία για να επιβληθεί μια νέα αναπτυξιακή ισορροπία. Σε τελική ανάλυση η προχειρότητα και η κομματική αμετροέπεια του ΠΑΣΟΚ υποθήκευσε τον β’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης πριν από τέσσερα χρόνια. Δεν μπορεί πάλι τώρα να αφήσουμε να υποθηκευτεί και η υπόθεση της διοικητικής ανασυγκρότησης. Όλα αυτά δείχνουν μια πολύ κοντόφθαλμη προσέγγιση και αυτό με εξοργίζει».

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΜΦΑΣΗ δίνει η κ. Ντ. Μπακογιάννη στο κλίμα ευφορίας που υπάρχει στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ μετά την ανάληψη της Ολυμπιάδας. «Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι “τώρα αρχίζουν τα όργανα”, όπως λέμε και στην Ευρυτανία».

ΕΡ.: Τι σημαίνει αυτό;

ΑΠ.: Σημαίνει ότι τα πανηγύρια τελειώσανε και οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Και αυτή την ώρα προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη η αναφορά του Πρωθυπουργού σε «αρπαχτές», την ημέρα κιόλας που πήραμε την Ολυμπιάδα. Ένας Πρωθυπουργός είναι ο υπεύθυνος για να σταματήσει αυτά τα νοσηρά φαινόμενα των αρπαχτών.

Μιλάει καθαρά και ανοικτά, τι εννοεί, ποιους εννοεί και δεν αναζητεί άλλοθι απλώς με το να διαλαλεί τους φόβους του.

Με αυτή τη στάση του κ. Σημίτη εκ των πραγμάτων ανοίγει το μεγάλο ζήτημα της διαφάνειας, της εντιμότητας και της αποτελεσματικότητας στη διαχείριση των πόρων που θα χρειασθούν για την Ολυμπιάδα.

Παράλληλα όμως πρέπει να μην παρασυρθούμε σε μια «Ολυμπιομανία», γιατί ελλοχεύει ο μεγάλος κίνδυνος της ανισόρροπης ανάπτυξης μεταξύ των Αθηνών και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το στοίχημα είναι μεγάλο, οι πόροι είναι λίγοι και δεν υπάρχουν περιθώρια για σπατάλες, παλινωδίες και καθυστερήσεις όπως αυτές που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια στο Μετρό, στο αεροδρόμιο των Σπάτων, στον άξονα Σταυρού – Ελευσίνας, στην Εγνατία και σ’ ένα σωρό άλλα έργα. Έργα τα οποία ξεκίνησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στα οποία αν είχε ακολουθηθεί ο προγραμματισμός μας, τώρα θα ικανοποιούσαν ανάγκες των κατοίκων του Λεκανοπεδίου.

«ΣΙΔΗΡΑ κύρια της Ν.Δ.» «αντι-Βάσω» και «υπαρχηγό» βάφτισαν την κ. Ντ. Μπακογιάννη πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. μόλις ανακοινώθηκε ότι ο τομέας ευθύνης της θα είναι τα υπουργεία Αναπτυξης και Ναυτιλίας.

Οι φίλοι της λένε ότι η επιλογή της να αναλάβει αυτό τον ρόλο δεν ήταν «εσωστρεφής αλλά εξωστρεφής». Και εξηγούν ότι στηρίζει την ηγεσία όχι για να δώσει εξετάσεις νομιμοφροσύνης στη βάση του κόμματος. «Αυτές τις εξετάσεις ­ λέγουν ­ τις έχει δώσει προ πολλού με την πολιτική της παρουσία, αλλά για να βοηθήσει το κόμμα στο νέο του ξεκίνημα».

Όσο για τον τομέα Ανάπτυξης τον οποίο ανέλαβε, υπενθυμίζουν παλαιότερες δηλώσεις της στις οποίες έλεγε ότι την ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα θέματα της Ανάπτυξης.Όσο για την αντιπολιτευτική στάση που θα τηρήσει απέναντι στην κ. Β. Παπανδρέου, ξεκαθαρίζει ότι «θα αντιπολιτευθώ την κ. Παπανδρέου στην πολιτική της στο υπουργείο και όχι την ίδια.

Αυτό σημαίνει ότι στα θέματα που διαφωνώ ή θεωρώ ότι ακολουθείται εσφαλμένη πολιτική θα διαφωνήσω ευθαρσώς, ανοιχτά και δυνατά. Δεν πρόκειται, όμως, να έχω πρόβλημα ή δυσκολία να συμφωνήσω δημοσίως με μέτρα και επιλογές που θεωρώ σωστά».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “