Οι σεφ των δημοτικών

Δύο κόμματα, δύο πολιτικές ­ ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία εφαρμόζουν διαφορετικές «οργανωτικές διατάξεις» στην πορεία προς τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο κυβερνών κόμμα τα κορυφαία πολιτικά στελέχη έχουν τον πρώτο λόγο, ενώ στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυριαρχούν τα στελέχη που ασχολούνται κομματικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Βέβαια, τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη Νέα Δημοκρατία έχει ξεκαθαριστεί από την αρχή ότι τις σημαντικές αποφάσεις ­ για συνεργασίες με άλλα κόμματα στους «κρίσιμους» δήμους ­ θα τις λάβουν οι αρχηγοί, αν και στο ΠΑΣΟΚ καταλυτικό λόγο θα έχει και το Εκτελεστικό Γραφείο.

Αλ. Παπαδόπουλος
ΒΡΙΘΕΙ… στελεχών που έχουν διατελέσει στο υπουργείο Εσωτερικών η ομάδα του ΠΑΣΟΚ που έχει αναλάβει την κύρια ευθύνη για την προεκλογική τακτική του κόμματος. Οι κ.κ. Α. Τσοχατζόπουλος, Κ. Σκανδαλίδης, Θ. Τσούρας, Μ. Παπαϊωάννου, καθώς και οι σημερινοί κ.κ. Αλ. Παπαδόπουλος και Λ. Παπαδήμας (ο δεύτερος μάλιστα έχει διατελέσει για πολλά χρόνια δήμαρχος της Λαμίας, με σημαντικότατες επιτυχίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση), μαζί με τον κ. Π. Αυγερινό και την κ. Μαρία Αρσένη (υπεύθυνη για την Αυτοδιοίκηση από το Εκτελεστικό Γραφείο), αλλά και τους κ.κ. Θ. Τσουκάτο και Μ. Νεονάκη, αποτελούν τη γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής Νομαρχιακών και Δημοτικών Εκλογών (ΚΕΝΔΕ).

Το «δίδυμο» του υπουργείου Εσωτερικών ­ οι κ.κ. Αλ. Παπαδόπουλος και Λ. Παπαδήμας ­ έχει πολύ ισχυρό λόγο σε αυτές τις εκλογές. Οι δύο υπουργοί έχουν πλήρη γνώση της εκλογικής γεωγραφίας, αλλά και ενημέρωση για τις τοπικές αντιθέσεις ­ πράγμα που σημαίνει ότι η γνώμη τους θα είναι βαρύνουσα κατά την στιγμή των αποφάσεων για τα πρόσωπα.

Συντονιστής της «ομάδας των εκλογών» είναι ο γραμματέας του κόμματος κ. Κ. Σκανδαλίδης ­ ο οποίος όμως, λόγω της θέσης του, δεν ασχολείται με τα συγκεκριμένα προβλήματα κάθε δήμου και κάθε νομαρχίας. Τη δουλειά αυτή έχει αναλάβει το «δίδυμο» των «στρατηγών» του ΠΑΣΟΚ, οι κ.κ. Θ. Τσουκάτος (του Εκτελεστικού Γραφείου) και Μιχ. Νεονάκης, που είναι ο γραμματέας Οργανωτικής Πολιτικής του κόμματος.

Ήδη οι δύο «στρατηγοί» έχουν διατρέξει την Ελλάδα ­ έχουν έλθει σε επαφή με τα στελέχη του κόμματος σε σχεδόν όλους τους νομούς ­ έχουν καταγράψει τα προβλήματα, αλλά και έχουν δώσει (άτυπα) λύσεις σε αρκετά ζητήματα που είχαν αρχίσει να «βγαίνουν στην επιφάνεια», καθώς οι φιλοδοξίες είναι πάντοτε περισσότερες από τις θέσεις. Παράλληλα δραστηριοποιείται και ο γραμματέας του Τομέα Αυτοδιοίκησης του κόμματος κ. Θ. Τσούρας ­ παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν είχε «χρεωθεί» στη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση ­ και συνεργάζεται χωρίς προβλήματα με τα στελέχη της πλειοψηφίας. Μικρότερη είναι η εμπλοκή του κ. Α. Τσοχατζόπουλου ­ ο οποίος, ωστόσο, έχει σημαντική επιρροή σε δημάρχους και νομάρχες σε όλη την Ελλάδα και θα παρέμβει σε περίπτωση που θεωρήσει ότι γίνονται επιλογές οι οποίες θίγουν «δικούς του ανθρώπους».

Θ. Αναγνωστόπουλος
ΑΠΟΛΥΤΟΣ κυρίαρχος στο παιχνίδι των υποψηφιοτήτων στη Ρηγίλλης είναι ο επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κ. Θ. Αναγνωστόπουλος. Με απόφαση του κ. Κ. Καραμανλή έχει αναλάβει εν λευκώ, το τελευταίο δεκαήμερο, τις διαπραγματεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα ­ προς το παρόν έχει προσεγγίσει μεσαία και χαμηλόβαθμα στελέχη κομμάτων της παραδοσιακής αριστεράς, με τα οποία διατηρεί τις καλύτερες των σχέσεων σε προσωπικό επίπεδο από την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών.

«Το ‘χουμε ξαναδεί το έργο», σχολίασε χθες ο κ. Δ. Ρέππας, αν και υπογράμμισε ότι το κάθε κόμμα κάνει τις επιλογές του.

Βέβαια, εφόσον οι διαπραγματεύσεις προχωρήσουν, ειδικά για δήμους μεγάλων πόλεων, θα είναι ο κ. Κ. Καραμανλής που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

«Βοηθοί» του κ. Θ. Αναγνωστόπουλου είναι δύο ­ επίσης ­ πρώην βουλευτές. Οι κ.κ. Ι. Γιαννέλης – Θεοδοσιάδης και Μ. Γαλενιανός έχουν αναλάβει το «εσωκομματικό ξεκαθάρισμα» σε τοπικό επίπεδο, αφήνοντας ελεύθερο πεδίο για τον κ. Θ. Αναγνωστόπουλο «να δράσει πολιτικά».Κατά σύμπτωση οι «3» της Ν.Δ. δεν ήταν μεταξύ εκείνων που στήριξαν τον κ. Κ. Καραμανλή στο συνέδριο ­ μάλιστα ο κ. Θ. Αναγνωστόπουλος διατηρεί πάντοτε προνομιακές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη.

Έτσι, τόσο ο κ. Κων. Μητσοτάκης όσο και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη δεν έχουν προς το παρόν «ανακατευθεί» με την προεργασία που γίνεται στο κόμμα, εν όψει των επιλογών προσώπων για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκφράζουν δε παντού τη βεβαιότητα ότι ο κ. Αναγνωστόπουλος δεν πρόκειται να λειτουργήσει με «λογικές αποκλεισμού».

Διακριτική στάση ­ προκειμένου να μη θεωρηθεί ότι επιχειρεί το «καπέλωμα» του κ. Αναγνωστόπουλου ­ τηρεί και ο κ. Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος ως «τομεάρχης» της Δημόσιας Διοίκησης προΐσταται τυπικά της ΚΕΤΑ. Το ίδιο και οι κ.κ. Στ. Δήμας και Δ. Σιούφας, οι οποίοι πάντως διαθέτουν μεγάλη πείρα στα εσωκομματικά και δεν αποκλείεται να κληθούν σε περιπτώσεις σοβαρών αντιθέσεων.

Πρός το παρόν στη Ρηγίλλης πολλοί έχουν την προσοχή τους στραμμένη σε δύο πρόσωπα, όχι και τόσο γνωστά αλλά με «ειδικό» ρόλο. Οι κ.κ. Πάσχος και Μπέκας γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα και έχουν απευθείας επαφή με τον κ. Αναγνωστόπουλο.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “