Μπλέξαν τις γραμμές

«ΟΠΟΥ ΛΑΛΟΥΝ πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει». Η λαϊκή παροιμία βρήκε εφαρμογή στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Ν.Δ. για τον «Καποδίστρια». Επτά επιτελικά στελέχη του κόμματος ανέβηκαν στο βήμα για να γνωστοποιήσουν τις θέσεις του κόμματος στις συνενώσεις των δήμων. Αποτέλεσμα; Διαφώνησαν δημοσίως ο αρμόδιος για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Θ. Αναγνωστοπουλος με τον εκπρόσωπο τις Ν.Δ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, προκαλώντας αναταραχή στη Ρηγίλλης για την αποτελεσματικότητα της επικοινωνιακής πολιτικής που εφαρμόζει το κόμμα.

Όλα άρχισαν όταν ο κ. Θ. Αναγνωστόπουλος αποκάλυψε ότι έχει συναντηθεί με την κ. Α. Παπαρήγα και τον κ. Ν. Κωνσταντόπουλο και συνομίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Α. Σαμαρά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σ’ αυτές τις επαφές συζήτησαν για συνεργασία στις Δημοτικές. «Δεν υπάρχουν στεγανά» είπε με έμφαση. Ο εκπρόσωπος του κόμματος, ο οποίος πριν από τρεις ημέρες διέψευδε κατηγορηματικά ότι ο κ. Θ. Αναγνωστόπουλος συναντήθηκε με τη γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος, αντέδρασε ενοχλημένος, λέγοντας: «Οι περισσότεροι από τους παρισταμένους το πληροφορούμαστε τώρα». Ο κ. Θ. Αναγνωστόπουλος τον κοίταξε και σχολίασε σκωπτικά: «Ίσως καθυστέρησε να ενημερωθεί ο κ. Άρ. Σπηλιωτόπουλος».

Η αλήθεια είναι ότι ο εκπρόσωπος και ο αρμόδιος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μιλούσαν για διαφορετικά πράγματα. Ο κ. Θ. Αναγνωστόπουλος είχε συναντηθεί με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης ­ όπως διευκρίνισε ­ πριν από καιρό για να συζητήσουν για τον «Καποδίστρια». Ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος είχε διαψεύσει την περασμένη Δευτέρα ότι υπήρξε συνάντηση για τις συνεργασίες στις Δημοτικές. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν γνώριζε ούτε τις συναντήσεις για τις συνενώσεις δήμων. Έτσι η δημόσια διαφωνία τους εξελίχθηκε σε αντιπαράθεση όταν τελείωσε η συνέντευξη. Ο εκπρόσωπος αισθάνθηκε ότι έμεινε εκτεθειμένος στους δημοσιογράφους και ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Θ. Αναγνωστόπουλο, ο οποίος φέρεται να του απάντησε ότι εκείνος είχε λάβει εν λευκώ εξουσιοδότηση από τον πρόεδρο του κόμματος να κάνει επαφές και όταν ολοκληρωθούν θα ενημερώσει τον κ. Κ. Καραμανλή συνολικά για τα αποτελέσματα.

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. και συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για τα όσα συνέβησαν στη χθεσινή συνέντευξη και επεσήμαιναν ότι η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των στελεχών είχε δυο αρνητικά αποτελέσματα: Πρώτον, η δημόσια διαφωνία υπερκάλυψε τις θέσεις του κόμματος για τον «Καποδίστρια». Και, δεύτερον, η αποκάλυψη για τις συναντήσεις του κ. Θ. Αναγνωστόπουλου με τους ηγέτες των κομμάτων της Αριστεράς αποδυναμώνει τις ενδεχόμενες προσεγγίσεις και παρασκηνιακές συμφωνίες για τις Δημοτικές. Τους φόβους της ηγεσίας της Ν.Δ. ενίσχυσαν και οι διαψεύσεις του Συνασπισμού και της Πολιτικής Άνοιξης. Τα δύο κόμματα δήλωσαν με τρόπο κατηγορηματικό ότι στις συναντήσεις που έγιναν ήταν αποκλειστικό θέμα συζήτησης οι συνενώσεις των δήμων.

Η χθεσινή συνέντευξη είχε ακόμη μια εσωκομματική διάσταση. Ο κ. Π. Παυλόπουλος, ο οποίος ανέλυσε τις θέσεις του κόμματος για τον «Καποδίστρια», ρωτήθηκε για τη δήλωση του κ. Στ. Μάνου, ότι η Ν.Δ. χειρίζεται με προχειρότητα και επιπολαιότητα το θέμα των συνενώσεων. Και απάντησε «ο κ. Μάνος είναι μόνος».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “