Να μη δουλεύουν οι βουλευτές

Να παραιτούνται από τη βουλευτική τους ιδιότητα τα μέλη του Κοινοβουλίου που καταλαμβάνουν υπουργικές θέσεις και να απαγορευτεί στους βουλευτές να ασκούν οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα.

ΑΥΤΟ προτείνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Γ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος έδωσε χθες στη δημοσιότητα τις θέσεις του για την αναθεώρηση του Συντάγματος, διευκρινίζοντας ότι αυτές δεν δεσμεύουν το κόμμα του αλλά τις θέτει προς συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών. Ο πρώην αντιπρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος είναι επικεφαλής της επιτροπής του κόμματός του για την συνταγματική αναθεώρηση, επισημαίνει την ανάγκη για άμεση συμμετοχή τού λαού στη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Και για να επιτευχθεί αυτό προτείνει:

Πρώτον, 100.000 εκλογείς να υποχρεώνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμπει ψηφισμένο νόμο στη Βουλή. Δεύτερον, 200.000 εκλογείς και με την συναίνεση 120 βουλευτών να μπορούν να προκαλούν δημοψηφίσματα για κρίσιμα εθνικά θέματα ή για σοβαρά κοινωνικά ζητήματα. Τρίτον, 50.000 εκλογείς να μπορούν να υποβάλουν στη Βουλή πρόταση νόμου.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Μία ακόμη σημαντική πρόταση του κ. Γ. Βαρβιτσιώτη είναι η σύσταση του Συμβουλίου της Δημοκρατίας. Ενός οργάνου εκλεγμένου από τον λαό με ειδικά καθορισμένες αρμοδιότητες. Το Σώμα αυτό ­ το οποίο ο κ. Γ. Βαρβιτσιώτης προτείνει να αποτελείται από 50 μέλη ­ δεν θα μετέχει στην νομοθετική λειτουργία ούτε θα ελέγχει την κυβέρνηση στο έργο της. Δεν θα εκπροσωπεί περιφερειακά συμφέροντα ούτε θα εμπλέκεται στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Κύρια αποστολή του θα είναι η διασφάλιση της δημοκρατικής ομαλότητας. Το Συμβούλιο της Δημοκρατίας θα έχει αυστηρά τις εξής αρμοδιότητες: θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του για την διάλυση της Βουλής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και για την προκήρυξη δημοψηφισμάτων. Θα γνωμοδοτεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου αυτός να απευθύνει διάγγελμα. Θα επιλύει τα προβλήματα που ανακύπτουν κατά την λειτουργία της Βουλής από την ερμηνεία των διατάξεων. Θα παραπέμπει τους υπουργούς στο Ειδικό Δικαστήριο και θα επιλέγει, ύστερα από πρόταση της κυβέρνησης, τα πρόσωπα των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών.

Η ΕΞΟΥΣΙΑ

Ο κ. Γ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «επιδίωξή μου είναι οι προτάσεις μου να γίνουν ευρύτερα αποδεκτές. Προτίμησα, λοιπόν, να προηγηθεί η αναγκαία και απαραίτητη ζύμωση πριν τις εκθέσω στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.

Από αίσθημα σεβασμού προς αυτήν». Πρόσθεσε επίσης πως η «κυβερνητική πλειοψηφία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία αποτελεί κανόνα. Η πολιτική ιστορία διδάσκει ότι όσα κόμματα κινήθηκαν με την λογική της χρησιμοποίησης των θεσμών για την εξασφάλιση της κομματικής υπεροχής ήταν εκείνα που ζημιώθηκαν περισσότερο».

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ χθες, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η πρόταση για άρση ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ Ευάγγελου Μπούτα. Ψήφισαν κατά της άρσης 37 βουλευτές, υπέρ 5 και υπήρξε και 1 λευκό.

Την άρση ασυλίας είχε ζητήσει η εισαγγελική αρχή ύστερα από τις καταλήψεις δρόμων από τρακτέρ, στις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις.

Η ίδια επιτροπή απόρριψε, επίσης, την άρση ασυλίας και για άλλους βουλευτές, μεταξύ των οποίων και του υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγελου Γιαννόπουλου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “