Μητσοτάκης περί... κόλουρου κώνου

Τετ-α-τετ συνάντηση επί μία ώρα είχαν χθες το πρωί ο κ. Κ. Καραμανλής και ο κ. Κ. Μητσοτάκης στο σπίτι του πρώην πρωθυπουργού στην οδό Ρηγίλλης. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να κρατήσουν μυστική τη συνάντησή τους η οποία όμως έγινε γνωστή αργά χθες το βράδυ.

Την ώρα που ο νυν και επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. συνομιλούσαν για την πορεία του κόμματος και τις δημοτικές εκλογές, έντονες αντιδράσεις και σχόλια υπουργών και βουλευτών της Ν.Δ. είχαν προκαλέσει οι θέσεις που διατύπωσε ο κ. Κ. Μητσοτάκης για την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης «Εθνικός Κήρυκας» εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να εναρμονισθεί η διαφορά που υπάρχει μεταξύ του εναέριου χώρου και των χωρικών μας υδάτων: «Ασφαλώς ο κόλουρος κώνος (η διαφορά μεταξύ των 6 μιλίων των χωρικών υδάτων και των 10 μιλίων του εναέριου χώρου) νομικά δεν είναι η ισχυρότερη δυνατή θέση. Η Ελλάς όμως μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα είτε μειώνοντας τον εναέριο χώρο είτε αυξάνοντας τα χωρικά μας ύδατα μέσα στο όριο των 12 μιλίων. Απόφαση που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά της από το Διεθνές Δίκαιο».

Η θέση αυτή του κ. Κ. Μητσοτάκη προκάλεσε την αντίδραση υπουργών και βουλευτών του κόμματός του. Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Κρανιδιώτης δήλωσε με τρόπο κατηγορηματικό ότι «δεν υπάρχει θέμα διαπραγμάτευσης για τις θέσεις της Ελλάδος που φορούν τα 10 μίλια και τα 6 μίλια», ενώ ο κ. Ευ. Γιαννόπουλος είπε με ειρωνική διάθεση: «Ο κ. Μητσοτάκης είπε κάποτε να μοιράσουμε το Αιγαίο με τους Τούρκους. Σήμερα δεν ξέρω αν επιμένει σ’ αυτή τη θέση». Περισσότερο επικριτικός όμως προς τον πρώην πρωθυπουργό ήταν ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Γιακουμάτος, ο οποίος τόνισε ότι «όποιος σπέπτεται συνειδητά ή ασυνείδητα και εκφράζεται για τα 6 μίλια είναι τουλάχιστον προδότης».

Ο κ. Κ. Μητσοτάκης, όταν πληροφορήθηκε τις αντιδράσεις αυτές, δήλωσε ότι «έχω την εντύπωση ότι κανείς δεν διάβασε τι είπα». Αρχικά η ηγεσία της Ν.Δ. απέφυγε να σχολιάσει τα όσα είπε ο κ. Κ. Μητσοτάκης. Αργά το απόγευμα όμως και ενώ είχε πληροφορηθεί η Ρηγίλλης την ενόχληση κορυφαίων στελεχών και βουλευτών για τη «σιωπή» του κόμματος, ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος προέβη σε δηλώσεις. Απέφυγε ωστόσο να σχολιάσει τα όσα είπε ο κ. Κ. Μητσοτάκης και περιορίστηκε να επαναλάβει τη θέση του κόμματος η οποία είναι: «Αναφαίρετο δικαίωμά μας, το οποίο απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης, η δυνατότητα επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια. Δικαίωμα το οποίο εμείς θα κρίνουμε πότε πρέπει να το ασκήσουμε».

Όσο για την πρωινή συνάντηση των κ.κ. Κ. Καραμανλή και Κ. Μητσοτάκη τροφοδότησε πολλά σενάρια. Το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού διέψευδε μέχρι αργά το βράδυ το γεγονός. Αντίθετα, οι συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. το επιβεβαίωναν. Δευκρίνιζαν όμως ότι δεν αφορούσε τη συνέντευξη του κ. Κ. Μητσοτάκη αλλά ήταν μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση. Στελέχη της Ρηγίλλης άφηναν μάλιστα να εννοηθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός είπε στο κ. Κ. Καραμανλή τις απόψεις για τα πρόσωπα που πρέπει να υποστηρίξει το κόμμα στους μεγάλους δήμους στις δημοτικές εκλογές.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “