Κώστας καλεί Ανδρέα

Πριν από μερικές ημέρες χτύπησε στην Αγγλία το κινητό τηλέφωνο του Ανδρέα Ανδριανόπουλου. «Έλα Ανδρέα, ο Κώστας Καραμανλής είμαι. Πώς τα πας; Η Ράνα με την εγκυμοσύνη καλά;». Ο απλός πολίτης Ανδριανόπουλος δεν αιφνιδιάστηκε. Εξάλλου, δεν ήταν η πρώτη φορά που μιλούσε στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο της Ν.Δ. από την ημέρα που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος. «Είμαστε καλά Κώστα, εσύ πώς τα πας;». Ο κ. Κ. Καραμανλής τον ρώτησε ποτέ θα είναι το επόμενο ταξίδι του στην Ελλαδα και η απάντηση ήταν «το Πάσχα».

ΓΙΑ ΑΛΛΗ μια φορά δεν συζήτησαν, όπως διαβεβαιώνει ο κ. Α. Ανδριανόπουλος, το ενδεχόμενο επιστροφής του στην Ν.Δ. «Αυτό δεν έχει συζητηθεί ευθέως ούτε μία φορά από τον περασμένο Μάρτιο», λέει ο πρώην υπουργός. Όλοι όμως πιστεύουν στην Ρηγίλλης ότι η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή τού κ. Α. Ανδριανόπουλου στην ενεργό πολιτική έχει αρχίσει. Η διάθεση υπάρχει και από τις δύο πλευρές και εκείνο που μένει ακόμη να ξεκαθαρίσει είναι το ποτέ και το πώς. Ο κ. Κ. Καραμανλής θα επιθυμούσε η επιστροφή Ανδριανόπουλου να συνδεθεί με ένα σημαντικό γεγονός. Για παράδειγμα μία εκλογική αναμέτρηση. Η αρχική του σκέψη ήταν να τον προτείνει για ανεξάρτητο υποψήφιο στον Δήμο Πειραιά. Η απάντηση όμως ήταν αρνητική. «Κάτι τέτοιο θα ήταν ξαναζεσταμένο φαγητό, λέει. Εγώ όταν χρειάστηκε να δώσω αυτήν τη μάχη, την έδωσα. Αυτός ο κύκλος έχει κλείσει. Δεν θα ήταν σοβαρό ύστερα από 12 χρόνια να κάνω τα ίδια πράγματα».

Μετά την ματαίωση των σχεδίων του προέδρου της Ν.Δ. για τον Δήμο Πειραιά, στην Ρηγίλλης τώρα επεξεργάζονται δύο σενάρια για την επιστροφή τού κ. Α. Ανδριανόπουλου. Το πρώτο συνδέεται με τον τρόπο που θα δώσει η Ν.Δ. τη μάχη των ευρωεκλογών. Στελέχη της Ν.Δ. εισηγούνται στον κ. Κ. Καραμανλή να τοποθετήσει τον κ. Α. Ανδριανόπουλο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου. Αυτή είναι μία ιδέα που δεν δείχνει να την απορρίπτει ο πρώην υπουργός. «Δεν μου έχει προταθεί ­ λέει ­ τίποτα απολύτως. Σας διαβεβαιώνω ότι με τον κ. Καραμανλή είμαστε παλιοί φίλοι, αλλά δεν έχουμε συζητήσει τέτοια θέματα.

Έχω καταστήσει σαφές, πάντως, ότι είμαι στη διάθεση του προέδρου της Ν.Δ. Και είμαι έτοιμος να προσφέρω όποια βοήθεια μού ζητήσει. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι προτίθεται εκείνος να μπει μπροστά και να δώσει μάχη εναντίον της διαφθοράς χωρίς να λογαριάσει το πολιτικό κόστος».

Το δεύτερο σενάριο των επιτελών της Ρηγίλλης είναι η τοποθέτησή του με τρόπο πανηγυρικό στη θέση του υπεύθυνου πολιτικού σχεδιασμού. Μια θέση που κατέχει σήμερα ο κ. Μ. Λιάπης. Αυτό όμως εάν συμβεί, λένε στελέχη της Ν.Δ., θα πρέπει να σηματοδοτήσει ένα άνοιγμα του κόμματος προς όλα τα στελέχη που έχουν διαγράφει ή απομακρυνθεί τα τελευταία χρόνια από το κόμμα. Ο κ. Α. Ανδριανόπουλος δεν είναι αρνητικός με μια τέτοια προοπτική. Διευκρινίζει όμως ότι «δεν μπορώ να επιστρέψω σε ένα κόμμα που εξακολουθεί η ιδεολογία του να προσδιορίζεται αρνητικά». Αναφέρεται στα όσα συνέβησαν στο Συνέδριο της Χαλκιδικής. Εκεί ο κ. Μ. Έβερτ, διά στόματος του σημερινού προέδρου, προσδιόρισε την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος ξεκαθαρίζοντας ότι το «κόμμα δεν είναι νεοφιλεύθερο».

Και όταν έθεσε σε ψηφοφορία την πρότασή του διαφώνησαν μόνον οι κ.κ. Α. Ανδριανόπουλος, Σ. Μάνος και πέντε έξι φίλοι τους. Τώρα ο πρώην υπουργός θεωρεί προϋπόθεση για την επιστροφή του την αλλαγή του ιδεολογικού μανιφέστου της Ν.Δ.

Πάντως, ο κ. Α. Ανδριανόπουλος δηλώνει ότι δεν καίγεται να επιστρέψει σώνει και καλά στην πολιτική. «Απέδειξα αυτά τα χρόνια ότι έχω και άλλες διεξόδους. Εγώ μπορώ να ζω και να δημιουργώ και εκτός πολιτικής. Δεν μπήκα στην πολιτική για να λύσω το θέμα της καριέρας μου».

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ Ανδριανόπουλος σε ένα μήνα γίνεται πατέρας. Παντρεύτηκε το περασμένο καλοκαίρι με την αρχιτέκτονα Ράνα Δερματά, η οποία πρόκειται να γεννήσει τον γιο τους στο τέλος Φεβρουαρίου. «Αυτή είναι μια όμορφη και μοναδική στιγμή στη ζωή μου. Γίνομαι πατέρας και θέλω να το απολαύσω. Μου αρέσει που θα γίνω πατέρας, μου αρέσει ο τρόπος που ζω».

Το ζεύγος Ανδριανοπούλου ζει σε μια παλιά μονοκατοικία στο Σάσεξ της Αγγλίας. Το σπίτι είναι στην έξοχη. Εκεί περνάει ο πρώην υπουργός τις περισσότερες ώρες του, γράφοντας και διαβάζοντας. «Πάντα διάβαζα πολύ, αλλά το τι έχω διαβάσει εδώ πέρα δεν λέγεται», λέει με μεγάλη ικανοποίηση. Παράλληλα γράφει το νέο του βιβλίο, το οποίο θα εκδοθεί τον Απρίλιο στην Ελλάδα, με τίτλο «Το Ισλάμ» και υπότιτλο «Από τις στέπες της Κεντρικής Ασίας στις πολεμικές φυλές του Πακιστάν και του Αφγανιστάν».

Όταν βαρεθεί το γράψιμο και το διάβασμα, πηγαίνει μια βόλτα στο Λονδίνο. Συναντάται με παλιούς συμφοιτητές του, οι περισσότεροι από τους οποίους, άμεσα ή έμμεσα, ασχολούνται με την πολιτική. Βλεπει επίσης φίλους του δημοσιογράφους και επικοινωνιολόγους. Η πολιτική επικοινωνία είναι ένα από τα αγαπημένα του θέματα με το οποίο θα ασχολείται ακόμη και εάν δεν επιστρέψει στην ενεργό πολιτική.

Όταν ερωτάται εάν βρίσκει βαρετό μερικές φορές το νέο τρόπο ζωής του και εάν του έχουν λείψει οι πολιτικές μάχες και οι αντιπαραθέσεις, η έκφρασή του αλλάζει «Μου αρέσουν οι αγώνες, μου αρέσουν οι μάχες. Σας θυμίζω ότι έπαιξα κορώνα γράμματα την καριέρα μου όταν κατέβηκα υποψήφιος στον Δήμο Πειραιά. Δεν δίστασα σε μια άλλη εποχή ­ τώρα τα πράγματα ίσως είναι πιο εύκολα ­ να συγκρουσθώ μέσα και έξω από το κόμμα μου για να κάνω ως υπουργός Βιομηχανίας τις μοναδικές ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν στην Ελλαδα. Τελικά πλήρωσα. Και στο τέλος έμεινα μόνος. Η προηγούμενη ηγεσία της Ν.Δ. επιχείρησε να σπιλώσει το όνομά μου με τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση της ΑΓΕΤ. Και να σας θυμίσω ότι όταν παραιτήθηκα, εγκατέλειψα την βουλευτική ασυλία για να υπερασπισθώ τον εαυτό μου. Ξέρετε πολλούς που το έχουν κάνει αυτό;».

Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος μπορεί να είναι απλώς πολίτης, αλλά ­ όπως λέει ο ίδιος ­ είναι «καλά ενημερωμένος πολίτης». Παρακολουθεί λεπτομερώς τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τους χειρισμούς της κυβέρνησης και του κ. Κ. Σημίτη στα εθνικά θέματα και την οικονομία. Συμφωνεί με τους χαμηλούς τόνους που κρατάει ο Πρωθυπουργός στην εξωτερική πολιτική και χαρακτηρίζει «μεγαλοστομίες» τις φωνές που ακούγονται για σκληρή στάση απέναντι στην Άγκυρα. Όσο για την πολιτική που ακολουθεί ο κ. Σημίτης στα εσωτερικά θέματα, λέει ότι συμφωνεί με τις διακηρύξεις του και τις βρίσκει ειλικρινείς, αλλά όταν έρχεται η ώρα των αποφάσεων «διστάζει να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο και να συγκρουστεί με τις συντεχνίες και τους κρατικοδίαιτους».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “