Η... τριλογία της Ν.Δ.

Τρεις μέρες προσπαθούσε ο Κ. Καραμανλής να αποφασίσει ποια στάση θα τηρήσει το κόμμα στην κρίσιμη τροπολογία για τις ΔΕΚΟ και τελικά απόφαση δεν έλαβε.

Κ. Καραμανλής. Τρεις μέρες σκεφτόταν ποια στάση θα τηρήσει στη Βουλή για την τροπολογία και απόφαση δεν έλαβε
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΗΤΑΝ η Ν.Δ. να οδηγηθεί στη Βουλή χθες το βράδυ μοιρασμένη στα τρία: με τον Μ. Έβερτ να χαρακτηρίζει τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση «μασκαραλίκια πριν αρχίσει το Τριώδιο» τον Στ. Μάνο να ζητά την άμεση λήψη μέτρων για τις ΔΕΚΟ χωρίς «διάλογο και κουραφέξαλα» και τον Κ. Καραμανλή σε ρόλο ταχυδακτυλουργού να επιχειρεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα.

Μπροστά στο αδιέξοδο που προκάλεσε από τη Δευτέρα η σύγκρουση των δύο ομάδων στο κόμμα του, ο Κ. Καραμανλής επέλεξε την τακτική του στρουθοκαμηλισμού. Η μια ομάδα των κ.κ. Έβερτ, Δήμα, Παυλόπουλου, Αλογοσκούφη, Λιάπη και Μιχαλολιάκου επέμενε από την πρώτη στιγμή το κόμμα να ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας. Η δεύτερη ομάδα των κ.κ. Σιουφλιά, Μάνου, Σιούφα, Κοντογιαννόπουλου και Ντόρας Μπακογιάννη ζητούσε η Ν.Δ. να ψηφίσει την τροπολογία, πρώτον, διότι βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και, δεύτερον, επειδή με μια τέτοια κίνηση θα προκληθεί μεγάλο εσωκομματικό πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ.

ΚΑΙ Η ΠΙΤΑ ΣΩΣΤΗ…

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έπειτα από πολλή σκέψη και πολύωρες συσκέψεις με τα επιτελικά στελέχη του κατέληξε να κρατήσει «και την πίτα σωστή και το σκύλο χορτάτο». Σκέφτηκε: τι ζητάει η πρώτη ομάδα; Την απόσυρση της τροπολογίας. Τι ζητάει η δεύτερη; Να υπερψηφισθεί η τροπολογία από τη Ν.Δ. γιατί είναι στη σωστή κατεύθυνση «αν και πρόκειται για μια μεσοβέζικη αντιμετώπιση, αφού η κυβέρνηση δεν τολμά να εξυγιάνει τις ΔΕΚΟ, καθώς είναι δέσμια των συντεχνιών».

Έτσι ο Κ. Καραμανλής πήγε στη Βουλή «πατώντας σε δυο βάρκες». Ζήτησε πρώτα την απόσυρση της τροπολογίας όπως ζητούσε η μια ομάδα και αμέσως μετά χρησιμοποίησε επιχειρήματα της άλλης ομάδας. Ειπε ότι με τέτοιες ελλιπείς ρυθμίσεις και ημίμετρα δεν επιτυγχάνεται ούτε η εξυγίανση ούτε ο εκσυγχρονισμός των ΔΕΚΟ. Κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία και να φέρει μια άλλη ολοκληρωμένη πάνω στην οποία να γίνει ουσιαστική συζήτηση για την λειτουργία του ευρύτερου δημόσιου τομέα. «Η Ν.Δ., είπε, καλεί λοιπόν την κυβέρνηση να τολμήσει να αποσύρει την επίμαχη διάταξη να φέρει ολοκληρωμένη πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ. Εμείς όμως επειδή αμφιβάλλουμε για το κατά πόσον έχετε την απαιτούμενη τόλμη να το πράξετε, καταθέτουμε σήμερα εδώ μπροστά στην Εθνική Αντιπροσωπεία τη δική μας πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ και δεσμευόμαστε ότι θα την καταθέσουμε με την μορφή πρότασης νόμου».

ΑΤΟΛΜΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μιλτιάδης Έβερτ. Χαρακτήρισε μασκαραλίκια το άρθρο που εξουσιοδοτεί τον υπουργό να φέρει νόμο ύστερα από έξι μήνες
Λίγο νωρίτερα απαντώντας ουσιαστικά στα στελέχη του κόμματός του που ζητούσαν την υπερψήφιση της τροπολογίας της κυβέρνησης με το επιχείρημα ότι «δεν πρέπει να κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση» είπε επί λέξει: «Η Ν.Δ. δεν διστάζει να επικροτήσει κυβερνητικές επιλογές που είναι ορθές και και αποτελεσματικές. Περιμέναμε να δούμε την τελική τροπολογία για να τοποθετηθούμε. Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση αποτελεί μνημείο αναχρονισμού και φαυλότητας». Και πρόσθεσε με έμφαση: «Εαν η κυβέρνηση εγκαταλείψει την παρελκυστική και άτολμη πολιτική της και προχωρήσει τολμηρά και με ειλικρίνεια επί της βάσης των αρχών αυτών, τότε εξίσου ειλικρινά και αποφασιστικά θα στηρίξουμε τις επιλογές της».

Ο Κ. Καραμανλής στο θέμα των ΔΕΚΟ βρέθηκε μεταξύ σφύρας και άκμονος ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή παρέμβαση του Μ. Έβερτ. Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. κάλεσε στο γραφείο του το προεδρείο της ΓΣΕΕ και, αφού άκουσε τις απόψεις των συνδικαλιστών, ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας και επετέθη με δριμύτητα στην κυβέρνηση: «Η αναξιόπιστη κυβέρνηση ζητά εξουσιοδότηση εν λευκώ. Ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει ποια θα είναι η χρήση της εξουσιοδότησης. Πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοτυπία, μια κυβέρνηση να ζητά άδεια για να αρχίσει διάλογο, πράγμα που είναι υποχρέωσή της. Το κόστος καλείται και πάλι να πληρώσει ο ελληνικός λαός, με τις απεργιακές κινητοποιήσεις και την ταλαιπωρία που προκαλείται». Και πρόσθεσε με έμφαση: «Είναι πρωτοφανές το φαινόμενο να ζητείται η ψήφιση άρθρου στη Βουλή που να εξουσιοδοτεί τον υπουργό να φέρει νόμο μετά από έξι μήνες. Μασκαραλίκια πριν αρχίσει το Τριώδιο…».

«ΝΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΟΥΜΕ»

Σουφλιάς, Μάνος, Ντόρα. Ζητούσαν να ψηφίσει η Ν.Δ. την τροπολογία διότι βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά και επειδή θα προκληθεί εσωκομματικό πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ

Την ώρα που ο Μ. Έβερτ συζητούσε με την ηγεσία της ΓΣΕΕ, ο Στ. Μάνος και ο Γ. Σουφλιάς έδιναν την ική τους μάχη μέσω των ερτζιανών, για να πείσουν την ηγεσία τους να προσεγγίσει τις θέσεις τους και να ψηφίσει την τροπολογία, μολονότι την χαρακτήριζαν μεσοβέζικη. Ο Στ. Μάνος έστειλε το μήνυμά του από το ραδιόφωνο του Antenna: «Εδώ και τρία χρόνια προσπαθούμε να συνεννοηθούμε. Τώρα είναι ανάγκη να συνεννοηθούμε. Δεν θέλω να δώσω στην κυβέρνηση άλλοθι, δηλαδή να πει ότι εγώ πήγα να κάνω κάτι και με εμπόδισε η Ν.Δ. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα χωρίς πολλές συζητήσεις χωρίς διάλογους και κουραφέξαλα, τα οποία χρησιμοποιούν για να αναβάλουν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης». Ο Γ. Σουφλιάς ανέπτυξε τις απόψεις του στον Πλάνετ: «Πρέπει να ψηφίσουμε ­ είπε ­ την τροπολογία, ώστε η κυβέρνηση να μην έχει καμιά δικαιολογία να καθυστερήσει την εξυγίανση των ΔΕΚΟ».

Είχε προηγηθεί το βράδυ της Τρίτης η απόφαση της Ομάδας Κοινοβουλευτικής Εργασίας, που είχε συνεδριάσει εκτάκτως υπό την προεδρία του πολιτικού φίλου τού Μ. Έβερτ Γερ. Γιακουμάτου και ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας πριν ο πρόεδρος του κόμματος ανοίξει τα χαρτιά του.

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. εξέφραζαν χθες το βράδυ στη Βουλή τη μεγάλη τους απογοήτευση για την εικόνα που εμφάνισε το τελευταίο τριήμερο το κόμμα. Τόνιζαν ότι τα όσα συνέβησαν κατέδειξαν για άλλη μια φορά τα χάσμα που υπάρχει μεταξύ των κορυφαίων για την επίλυση των κρίσιμων προβλημάτων της χώρας και πρόσθεταν με έμφαση: «Το χειρότερο όμως είναι ότι την ώρα που η κυβέρνηση βρέθηκε στην πιο κρίσιμη θέση από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία, η Ν.Δ. εμφανίστηκε διχασμένη, με τα στελέχη να διαφωνούν δημοσίως για το πώς θα αντιπολιτευθούν τον Σημίτη». Τα ίδια στελέχη εκτιμούσαν ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κακή εικόνα της Ν.Δ. φέρει ο Κ. Καραμανλής λόγω της αδυναμίας του να λάβει μια απόφαση: «Εάν ­ έλεγαν ­ από τη Δευτέρα στη συνεδρίαση των τομεαρχών είχε καταστήσει σαφή τη θέση του, όποια και αν ήταν αυτή, τα στελέχη θα ήταν αναγκασμένα να υπακούσουν, αφού το κόμμα θα έδινε μάχη με την κυβέρνηση. Τώρα μια σημαντική μάχη χάθηκε και το κόμμα επέστρεψε στις παλιές καλές του μέρες…».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “