Ονομαστικός έλεγχος στη Ν.Δ.

Με το φόβητρο της κομματικής πειθαρχίας απειλεί τώρα ο Κ. Καραμανλής τους διαφωνούντες στην ονομαστική ψηφοφορία που θα γίνει για τις ΔΕΚΟ τη Δευτέρα στη Βουλή, σε μια προσπάθεια να εμφανισθεί το κόμμα του ενωμένο. Κορυφαία στελέχη όμως τού διαμηνύουν να αποφύγει την αναμέτρηση αυτή την ώρα, γιατί ενδεχομένως να βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Μόλις ο κ. Κ. Καραμανλής αποκάλυψε, με τρεις ημέρες καθυστέρηση, τις θέσεις για τις ΔΕΚΟ μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, οι συνεργάτες του και οι φίλοι του βουλευτές βγήκαν στους διαδρόμους και το καφενείο της Βουλής για να δουν τις αντιδράσεις.

Ο «πρόεδρος έκανε την υπέρβαση», έλεγαν με έμφαση στους διαφωνούντες της Ν.Δ. και τους δημοσιογράφους, σε μια προσπάθεια να αλλάξουν το αρνητικό κλίμα που υπήρχε για την αδυναμία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταλήξει σε μια απόφαση.

«Πού την είδατε την υπέρβαση;» ρώτησε ειρωνικά ένας βουλευτής που δεν βρίσκεται πλέον κοντά στον κ. Κ. Καραμανλή, για να λάβει την απάντηση από έναν στενό φίλο τού προέδρου: «Στάθηκε πάνω από τις διαφωνίες των στελεχών και κατέθεσε την δική του πρόταση, η οποία πρέπει να ικανοποιήσει τους πάντες».

Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πάντως, την αισιοδοξία των συνεργατών τού κ. Κ. Καραμανλή δεν συμμερίζονται τα περισσότερα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. Όσοι ζήτησαν το κόμμα να υπερψηφίσει την τροπολογία της κυβέρνησης εμμένουν στις απόψεις τους και δεν κρύβουν την μεγάλη ενόχλησή τους για τους χειρισμούς τού κ. Κ. Καραμανλή. Περισσότερο δυσαρεστημένος με την κίνηση του προέδρου της Ν.Δ. είναι ο κ. Κ. Μητσοτάκης, επειδή επιχείρησε να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα και δεν πήρε ξεκάθαρη θέση Είναι η πρώτη φορά από την ημέρα που ανέλαβε την ηγεσία ο κ. Κ. Καραμανλής, που ο κ. Κ. Μητσοτάκης διαφωνεί με τους χειρισμούς του. Αρκετοί βουλευτές δεν αποκλείουν ο πρώην πρωθυπουργός ακόμη και να ψηφίσει την τροπολογία της κυβέρνησης, γεγονός που θα σηματοδοτήσει μία νέα περίοδο μεγάλης αναταραχής στο κόμμα.

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Στην σύσκεψη που είχε χθες το πρωί ο κ. Κ. Καραμανλής με τους συνεργάτες του, αποφάσισαν να ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία κατά την ψήφιση της τροπολογίας την Δευτέρα, γιατί με αυτό τον τρόπο εμμέσως θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας και «όλοι οι βουλευτές θα βρεθούν προ των ευθυνών τους».

Αργότερα έγινε γνωστό όμως ότι η ονομαστική ψηφοφορία θα γίνει ούτως ή άλλως, αφού την ζήτησαν 16 βουλευτές των μικρών κομμάτων για να φέρουν σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ και την Ν.Δ. Πάντως, χθες το βράδυ οι συνεργάτες τού κ. Κ. Καραμανλή τόνιζαν ότι προς το παρόν δεν σχεδιάζει ο πρόεδρος να δηλώσει ευθέως ότι θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας κατά την ψηφοφορία. Πρόσθεταν όμως, ότι αυτό ενδεχομένως θεωρείται αυτονόητο αφού θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία. Έτσι το ενδιαφέρον τώρα εντοπίζεται στη στάση που θα τηρήσουν ο κ. Κ. Μητσοτάκης, ο κ. Γ. Σουφλιάς, ο κ. Στ. Μάνος, η κ. Ντ. Μπακογιάννη, ο κ. Β. Κοντογιαννόπουλος και οι άλλοι βουλευτές που ζητούσαν το κόμμα τους να υπερψηφίσει την τροπολογία.

ΑΙΧΜΗΡΟΣ

Περισσότερο αιχμηρός ήταν χθες ο κ. Β. Κοντογιαννόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος με τη στάση που τήρησε η Ν.Δ. Ο κ. Στ. Μάνος όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει στην ονομαστική ψηφοφορία, απέφυγε να απαντήσει. Επανέλαβε όμως ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η εξυγίανση των ΔΕΚΟ. Αντίθετα, ο κ. Μ. Έβερτ δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος με την θέση τού κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος ζήτησε να αποσυρθεί η τροπολογία.

Πάντως, βουλευτές που συμμερίζονται τις απόψεις τόσο της κ. Ντ. Μπακογιάννη όσο και του κ. Στ. Μάνου, επισημαίνουν ότι το θέμα δεν είναι εάν οι βουλευτές θα πειθαρχήσουν ή όχι την Δευτέρα στην ψηφοφορία, αλλά ποια είναι η θέση τού κόμματος στα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα. «Η εξυγίανση των ΔΕΚΟ ­ προσθέτουν ­ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας. Και δυστυχώς στο θέμα αυτό άλλη θέση έχει ο κ. Έβερτ και άλλοι εμείς. Πρέπει ο κ. Καραμανλής να διαλέξει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει».

«ΑΒΟΥΛΟΣ»

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Κ. Καραμανλής στη Βουλή για τις ΔΕΚΟ πυροδότησαν χθες την έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης και Ν.Δ. Ο κ. Δ. Ρέππας χαρακτήρισε τον κ. Κ. Καραμανλή «άβουλο και ανίκανο να πάρει αποφάσεις» και ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος τού απάντησε ότι «δεν θα τον παρακολουθήσει στον ολισθηρό δρόμο που ακολουθεί η κυβέρνηση».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “