Οι ΔΕΚΟ αγκάθι στη Ν.Δ.

«Χορεύουν στο ταψί» τον κ. Κ. Καραμανλή οι Μητσοτάκης, Σουφλιάς, Μάνος, Μπακογιάννη και Κοντογιαννόπουλος. Τον προειδοποιούν να αποφύγει να αναμετρηθεί μαζί τους τη Δευτέρα και να εγκαταλείψει τις σκέψεις για κομματική πειθαρχία κατά την ψήφιση της τροπολογίας για τις ΔΕΚΟ.

ΕΠΙ 10 μήνες που βρίσκεται στην ηγεσία ο κ. Κ. Καραμανλής δεν αντιμετώπισε κανένα σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα. Οι συνθήκες υπαγόρευαν να υπάρχει ενότητα στην κορυφή ώστε να μην κατηγορηθεί κανείς από τη βάση ότι υπονομεύει τον νέο πρόεδρο. Τώρα οι χειρισμοί του στην υπόθεση των ΔΕΚΟ τον οδηγούν σε μετωπική σύγκρουση με τα κορυφαία στελέχη τα οποία δημοσίως είχαν ταχθεί υπέρ των ρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση, με το επιχείρημα ότι «η εξυγίανση των δημόσιων επιχειρήσεων αποτελούσε και αποτελεί σημαία της πολιτικής τους».

Επιτελείς της Ρηγίλλης φοβούνται ότι η ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή θα είναι η αρχή μια νέας μεγάλης εσωτερικής αναταραχής στη Ν.Δ. με απρόβλεπτες συνέπειες, εκτός και εάν ο κ. Κ. Καραμανλής ρίξει νερό στο κρασί του.

Ο πρώην πρωθυπουργός καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται, ύστερα από 50 χρόνια ενεργού παρουσίας στην πολιτική, σε ένα κρίσιμο για το μέλλον της χώρας θέμα, όπως είναι η εξυγίανση των ΔΕΚΟ, να μείνει σιωπηλός. «Ήμουνα ο πρώτος ­ λέει στους συνομιλητές του ­ που έθεσα με μαχητικότητα το πρόβλημα πριν από χρόνια και συνάντησα μεγάλες αντιδράσεις. Τώρα δεν γίνεται να μην πω τα πράγματα με το όνομά τους».

Ο κ. Κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να λάβει τον λόγο και, αφού επιτεθεί με δριμύτητα στο ΠΑΣΟΚ για την πολιτική που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις του, στη συνέχεια να στρέψει τα βέλη του και εναντίον όσων στο κόμμα του εμποδίζουν την εξυγίανση των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών. Ως προς τη στάση που θα κρατήσει στην ψηφοφορία, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Το βέβαιο είναι πάντως ότι δεν πρόκειται να καταψηφίσει την τροπολογία της κυβέρνησης.

Αποφασισμένος να μην υπακούσει στις κομματικές εντολές είναι και ο κ. Γ. Σουφλιάς, ο οποίος σε κάθε περίπτωση δεν θα καταψηφίσει την κυβερνητική τροπολογία. Το ένα ενδεχόμενο είναι να την υπερψηφίσει, το άλλο να δηλώσει «παρών» και το τρίτο να απουσιάζει από την ψηφοφορία. Η στάση του ­ όπως λένε οι συνεργάτες του ­ θα καθοριστεί από τον τρόπο που θα χειριστεί το θέμα ο κ. Κ. Καραμανλής. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιλέξει την αναμέτρηση με τους διαφωνούντες, εκείνος θα απαντήσει ψηφίζοντας την κυβερνητική τροπολογία. Θεωρείται βέβαιο ότι την ίδια στάση θα τηρήσει και ο στενός συνεργάτης του κ. Γ. Σουφλιά, ο κ. Β. Κοντογιαννόπουλος. Ο κ. Στ. Μάνος κρατά τα χαρτιά του κλειστά για τη στάση που θα τηρήσει στην ψηφοφορία, το πιθανότερο όμως είναι να μην υπακούσει στην κομματική γραμμή.

Ιδιαίτερα προβληματισμένη είναι και η κ. Ντ. Μπακογιάννη, η οποία από τη μια δεν επιθυμεί αυτή την ώρα να συγκρουσθεί με τον κ. Κ. Καραμανλή, από την άλλη όμως δεν μπορεί να μη συνταχθεί με τη θέση εκείνων που ζητούν την άμεση εξυγίανση των ΔΕΚΟ.

Μπροστά στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ο κ. Κ. Καραμανλής έχει περιορισμένα περιθώρια ελιγμών. Ορισμένοι συνεργάτες του εισηγούνται να κρατήσει σκληρή γραμμή και να μη φοβηθεί τους διαφωνούντες. Οι περισσότεροι όμως συνιστούν ψυχραιμία. Αυτοί χωρίζονται σε δύο ομάδες: Η πρώτη τού ζητά να καλέσει τους βουλευτές να αποχωρήσουν από τη Βουλή την ώρα της ψηφοφορίας. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο όμως, ο κ. Κ. Καραμανλής φοβάται ότι θα κατηγορηθεί για δειλία. Επιπλέον θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον κ. Μ. Έβερτ, ο οποίος διαμηνύει ότι εάν δεν ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία ο κ. Κ. Καραμανλής, θα το κάνει ο ίδιος μέσω των βουλευτών που ελέγχει. Η δεύτερη ομάδα τού προτείνει να «αφήσει χαλαρά τα πράγματα» ώστε να δώσει τη δυνατότητα στους διαφωνούντες να απουσιάσουν. Και για να μην καταγραφεί η απουσία τους ως υπερψήφιση της κυβερνητικής τροπολογίας, κάποιοι ρίχνουν στο τραπέζι την ιδέα να απουσιάσουν και μερικοί φίλοι του κ. Κ. Καραμανλή για να θολώσουν τα νερά.

Καμία από τις προτάσεις αυτές πάντως δεν είναι η ιδανική. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμούν στελέχη της Ν.Δ., ο κ. Κ. Καραμανλής θα αντιμετωπίσει πρόβλημα και θα ασκηθεί κριτική για τους χειρισμούς του. Στο μόνο που συμφωνούν όλοι στην Ρηγίλλης είναι ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον 42χρονο πρόεδρο της Ν.Δ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “