Αποκεφάλισε Σουφλιά, Μάνο, Κοντογιαννόπουλο

Ξεκαθάρισε τους λογαριασμούς του χθες ο κ. Κ. Καραμανλής με τα κορυφαία στελέχη του κόμματός του. Με συνοπτικές διαδικασίες διέγραψε οριστικά τον κύριο αντίπαλό του στο συνέδριο κ. Γιώργο Σουφλιά, τον κορυφαίο του κόμματος και τομεάρχη κ. Στέφανο Μάνο, τον πρώην υπουργό κ. Βασίλη Κοντογιαννόπουλο, ενώ έθεσε ουσιαστικά εκτός κόμματος και τον κ. Κ. Μητσοτάκη.

Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ των τριών ιστορικών στελεχών της παράταξης από την Ν.Δ. ­ οι οποίοι αρνήθηκαν να προσέλθουν στο Πειθαρχικό ­ ήταν μία εντυπωσιακή κίνηση του κ. Καραμανλή στην προσπάθειά του να επιβληθεί στο κόμμα και να βάλει οριστικά φρένο στις ανταρσίες. Ωστόσο, ανοίγει ένα νέο μέτωπο όχι μόνο στην κορυφή αλλά και στην βάση του κόμματος, η οποία ζητά επίμονα ενότητα όλων των στελεχών. Τώρα το ενδεχόμενο της διάσπασης στην Ν.Δ. είναι περισσότερο ορατό από ποτέ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόμη και εάν αποφευχθεί η συγκρότηση νέου πολιτικού σχηματισμού, δημιουργείται εκ των πραγμάτων μια άτυπη κίνηση επώνυμων στελεχών της παράταξης, τα οποία καθημερινά θα διακηρύσσουν τις πολιτικές τους θέσεις εντός και εκτός Βουλής και επικρίνοντας την Ν.Δ. για «λαϊκισμό», «παλαιοκομματισμό» και «έλλειψη τόλμης στην διαμόρφωση πολιτικών θέσεων».

«Ακόμη, διεγράφησαν για ένα χρόνο με ομόφωνη απόφαση του Πειθαρχικού τρεις βουλευτές που απουσίαζαν αδικαιολόγητα από την ψηφοφορία (προσήλθαν όμως και απολογήθηκαν στο Πειθαρχικό), οι κ.κ. Ν. Κάκκαλος, Π. Τατούλης, Α. Παπαληγούρας, ενώ διεσώθη ο κ. Γ. Παναγιωτόπουλος, αφού έπεισε τα μέλη του Πειθαρχικού ότι ήταν άρρωστος.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΒΕΡΤ

Ο κ. Μ. Έβερτ, όταν πληροφορήθηκε την απόφαση του κ. Κ. Καραμανλή να συγκαλέσει εκτάκτως το πειθαρχικό για να προχωρήσει στην οριστική διαγραφή κορυφαίων στελεχών, τού έστειλε αμέσως επιστολή με τον στενό του συνεργάτη κ. Ν. Μπάλιο, στην οποία ανέφερε ότι πρέπει να επιδειχθεί ψυχραιμία και ζήτησε την αναβολή της συνεδρίασης του Πειθαρχικού, ώστε να υπάρξει εκτόνωση της έντασης και μην μπει το κόμμα σε περιπέτειες. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν εισάκουσε όμως την έκκλησή του.

Ο κ. Κ. Καραμανλής πήρε το πράσινο φως να προχωρήσει στην οριστική ρήξη με τους διαφωνούντες και από τον ιδρυτή της παράταξης, τον οποίον ενημέρωσε λεπτομερώς χθες το πρωί για τις εξελίξεις ο αδελφός του κ. Αχιλλέας Καραμανλής, αλλά και ο κ. Π. Μολυβιάτης, οι οποίοι μετείχαν στις πολύωρες νυχτερινές συσκέψεις στη Ρηγίλλης.

Οι κ. κ. Γ. Σουφλιάς, Σ. Μάνος και Β. Κοντογιαννόπουλος δεν προσήλθαν στη Ρηγίλλης για να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον των μελών του Πειθαρχικού. Μάλιστα, την ώρα που συνεδρίαζε το όργανο οι κ.κ. Γ. Σουφλιάς και Σ. Μάνος έκαναν δηλώσεις σε εθνικό δίκτυο, με τις οποίες επέκριναν με δριμύτητα την ηγεσία. Ο Θεσσαλός πολιτικός εμφανίστηκε ως ο άλλος πόλος στο κόμμα και οι δηλώσεις του ερμηνεύτηκαν ως προαναγγελία για δημιουργία κίνησης στη Ν.Δ. «Ο δρόμος που ακολουθεί η ηγεσία της Ν.Δ. είναι η οδός της συρρίκνωσης του κόμματος και της αξιοπιστίας της πολιτικής του πρότασης. Ο κόσμος της Ν.Δ. κρίνει και έχει εξαγάγει ήδη τα πικρά συμπεράσματά του», είπε με έμφαση και πρόσθεσε: «Ο δρόμος που προτείνω εγώ είναι ο δρόμος της αλήθειας, των γενναίων λύσεων και της καθαρής θέσης. Της μόνης ωφέλιμης για τον λαό αλλά και της μόνης που μπορεί να οδηγήσει την παράταξη σε νίκη». Ξεκαθάρισε επίσης ο κ. Γ. Σουφλιάς ότι ακόμη και εάν είχε νόμιμη σύνθεση το Πειθαρχικό, εκείνος δεν θα πήγαινε να απολογηθεί. «Για να μην νομιμοποιήσω προειλημμένες αποφάσεις, που μπορεί να σημαδοτούν την αρχή του τέλους του κόμματος, όχι όμως και της παράταξης».

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ

Ο κ. Σ. Μάνος δήλωσε ότι έχει τη συνείδησή του ήσυχη, δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω στις αρχές και στις θέσεις που πιστεύει και τόνισε: «Τις αρχές αυτές άλλοτε τις συκοφάντησαν, τώρα τις διαγράφουν. Αλλά ό,τι και να κάνουν, αυτές είναι οι μόνες λύσεις για την Ελλάδα».

Ο κ. Β. Κοντογιαννόπουλος έστειλε επιστολή στον κ. Κ. Καραμανλή, με την οποία εξήγησε τους λόγους της διαφοροποίησής του από την επίσημη κομματική γραμμή, τονίζοντας ότι «η στάση του δεν δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα. Αντίθετα, έδωσαν εξηγήσεις στο Πειθαρχικό οι κ.κ. Π. Τατούλης, Γ. Παναγιωτόπουλος, Α. Παπαληγούρας και Ν. Κάκκαλος ο οποίος σε μια αποστροφή του λόγου είπε στα μέλη του οργάνου: «Μια που βγάλατε τα μαχαίρια, ματώστε τα πάνω μου. Μην τα ματώσετε στον Γιώργο Σουφλιά. Δεν έχουμε άλλο στέλεχος που μπορεί να εμβολίσει το ΠΑΣΟΚ αυτές τις κρίσιμες ώρες».

Αργά χθες τη νύχτα στη Ρηγίλλης βουλευτές φίλοι του κ. Κ. Καραμανλή δεν έκρυβαν την μεγάλη ικανοποίησή τους.

ΜΕ ΔΥΟ κινήσεις και κρατώντας τα προσχήματα ο κ. Κ. Καραμανλής απομάκρυνε από τη Ν.Δ. τον κ. Κ. Μητσοτάκη, ενώ έφερε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την κ. Ντ. Μπακογιάννη, η οποία καλείται σύντομα να διαλέξει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει.

Ο κ. Καραμανλής εξαίρεσε τον κ. Μητσοτάκη από την παραπομπή στο Πειθαρχικό ­ μολονότι απουσίαζε από την ψηφοφορία βαφτίζοντάς τον ουσιαστικά υπερκομματικό στέλεχος. Στη συνέχεια πρακτικώς τον «καθαίρεσε» από πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου με το επιχείρημα ότι ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός έχει εκδηλώσει την επιθυμία να μη συμμετέχει στα κομματικά όργανα. Έτσι τοποθέτησε πρόεδρο του Πειθαρχικού τον κ. Γ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος ήταν ένθερμος υποστηρικτής της διαγραφής όλων των διαφωνούντων. Όταν ο κ. Κ. Μητσοτάκης πληροφορήθηκε την απόφαση του κ. Κ. Καραμανλή δεν πίστευε στα αυτιά του. Οι συνεργάτες του λένε ότι ήταν μία από τις ελάχιστες φορές που τον είδαν να χάνει την ψυχραιμία του. Περισσότερο από όλα όμως σε προσωπικό επίπεδο τον ενόχλησε το ότι η ανακοίνωση της καθαίρεσής του από το Πειθαρχικό έγινε από τον εκπρόσωπο του κόμματος, τον κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο. Στις 6 το απόγευμα κάλεσε τους δημοσιογράφους και για πρώτη φορά μίλησε για το ενδεχόμενο διάσπασης στο κόμμα. «Δεν δήλωσα ότι έχω κάποιο κώλυμα. Άλλωστε γνωρίζετε ότι πάντοτε προήδρευσα στο Πειθαρχικό. Η γνώμη μου είναι το Συμβούλιο αν συνεδριάσει χωρίς εμένα και χωρίς να έχω δηλώσει κώλυμα, συνεδριάζει κατά παράβαση του καταστατικού και του κανονισμού της Κοινοβουλευτικης Ομάδας». Ο πρώην πρωθυπουργός επετέθη ευθέως στον κ. Κ. Καραμανλή: «Είναι προφανές ότι κακοί σύμβουλοι σπρώχνουν το κόμμα σε διάσπαση». Φανερά εκνευρισμένος ο κ. Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «είναι αδιανόητο να παραπέμπονται στο Πειθαρχικό στελέχη επειδή ενήργησαν σύμφωνα με τη συνείδησή τους» και ζήτησε τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και «μετά ο πρόεδρος του κόμματος να βάλει το χέρι του στην καρδιά και να αποφασίσει».

Η παρέμβαση του κ. Κ. Μητσοτάκη με την οποία χαρακτήρισε αντικαταστατική τη λειτουργία του πειθαρχικού οργάνου χωρίς την παρουσία του, έδωσε την ευκαιρία στον κ. Στ. Μάνο να μην προσέλθει για να απολογηθεί. Ο κ. Στ. Μάνος έστειλε επιστολή στον κ. Κ. Καραμανλή στην οποία ανέφερε ότι «επειδή η πειθαρχική διαδικασία είναι σοβαρή υπόθεση, ζητώ η σύγκληση του Πειθαρχικού Συμβουλίου να γίνει με την καταστατική νόμιμη σύνθεση».

Όσο για την κ. Ντ. Μπακογιάννη, η οποία έπειτα από διαβουλεύσεις πολύωρες τελικά καταψήφισε την κυβερνητική τροπολογία, βρίσκεται τώρα σε πολύ δύσκολη θέση. Οι απόψεις και οι ιδέες της είναι πιο κοντά σε εκείνους που ο κ. Κ. Καραμανλής διέγραψε, ενώ η ίδια παραμένει στην ηγετική ομάδα του κόμματος κρατώντας τη θέση της αρμοδίας του Τομέα Ανάπτυξης. Χθες απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις της όμως δεν έκρυβε τον μεγάλο προβληματισμό της για το τι μέλλει γενέσθαι. Συνεργάτες τόνιζαν ότι η «κ. Ντ. Μπακογιάννη αντιλαμβάνεται τις μεγάλες ευθύνες που επωμίζεται τώρα στο κόμμα και θα μιλήσει όταν έρθει η ώρα». Ωστόσο φίλοι της βουλευτές επεσήμαιναν ότι σύντομα θα βρεθεί σε αδιέξοδο αφού εάν παραμείνει στην ηγετική ομάδα θα αναγκασθεί να υπερασπίζεται θέσεις που δεν τις πιστεύει και να βρίσκεται αντιμέτωπη με τα στελέχη που έχουν διαγραφεί αλλά και να αποκηρύσσει απόψεις που με πολύ μεγαλύτερη ευκολία θα διατυπώνει πλέον εντός και εκτός Βουλής ο κ. κ. Μητσοτάκης.

Γιώργος Σουφλιάς
Ο εκσυγχρονιστής με παλαιοκαραμανλικές καταβολές.

Είναι ο χαμένος του συνεδρίου του κόμματος (Ιούλιος 1997), που δεν «χώνεψε» ποτέ τη νίκη τού αντιπάλου του με το βαρύ ονοματεπώνυμο. Ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Παιδείας, ο οποίος είχε διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος και απέναντι στον Μ. Έβερτ (Σεπτέμβριος 1996), εκλέγεται συνεχώς βουλευτής Λάρισας από το 1974.

Γεννήθηκε το 1941 στην Αγία Τριάδα Φαρσάλων, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στη Θεσσαλονίκη και έχει δύο κόρες.Με τις χθεσινές του δηλώσεις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος.

Στέφανος Μάνος
Ο νεοφιλελεύθερος της Ν.Δ. Έθεσε υποψηφιότητα για την αρχηγία του κόμματος μετά την παραίτηση του Μ. Έβερτ, αλλά αποσύρθηκε υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα Σουφλιά. Γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα. Σπούδασε μηχανολόγος και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ενώ υπήρξε για χρόνια επιχειρηματίας. Έχει τρεις γιους και δύο κόρες.

Εκλέγεται από το 1977 (με μόνη εξαίρεση τον Νοέμβριο 1989) βουλευτής στην Α’ Αθηνών. Έχει διατελέσει υφυπουργός Δημοσίων Έργων, υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Έχει συνδέσει το όνομά του με την ανάγκη μείωσης του κράτους και της ιδιωτικοποίησης των δημοσίων επιχειρήσεων, αλλά και με την επιβολή φόρου 50 δραχμών. Άφησε και αυτός ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεργαστεί στη δημιουργία νέου κόμματος.

Βασίλης Κοντογιαννόπουλος
Κεντρώο στέλεχος της καραμανλικής πτέρυγας της Ν.Δ., που εν συνεχεία υπήρξε στενός συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη.

Γεννήθηκε το 1942 στην Αμαλιάδα. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Εμπορικό Δίκαιο και έκανε ευρωπαϊκές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Παρισίων. Έχει μία κόρη.

Εκλεγόταν βουλευτής Ηλείας από το 1974 έως το 1993. Επανήλθε στη Βουλή το 1996.

«Θύμα» της κυβερνητικής πολιτικής στην Παιδεία, παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 1991 μετά τις καταλήψεις στα σχολεία.

Διετέλεσε υφυπουργός Παιδείας την περίοδο ’76-81. Υπουργός Παιδείας τον Ιούλιο του 1989 (αναπληρωτής τον Νοέμβριο του 1989) και επί Οικουμενικής και υπουργός Βιομηχανίας το 1992-’93.

Νίκος Κάκκαλος
Γεννήθηκε το 1952 στο Λιτόχωρο Πιερίας. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει μία κόρη.

Μέλος της Ν.Δ. απότο 1974, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Πιερίας τον Ιούνιο του 1989 και από τότε εκλέγεται συνεχώς. Θεωρείται άνθρωπος του περιβάλλοντος του Κ. Μητσοτάκη.

Αναστάσης Παπαληγούρας
Με… εμπειρία στις πειθαρχικές διαδικασίες του κόμματος (είχε διαγραφεί το 1987) είναι ο κ. Παπαληγούρας. Την πρώτη φορά είχε παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό από τον Κ. Μητσοτάκη, ενώ τώρα παραπέμφθηκε υποστηρίζοντας τις απόψεις Μητσοτάκη (και Μάνου).

Γιος του στενού συνεργάτη τού Κωνσταντίνου Καραμανλή και υπουργού Παναγή Παπαληγούρα, σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπρουνέλ της Αγγλίας. Έχει μία κόρη.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Κορινθίας στις εκλογές του 1981 και επανεξελέγη το 1985. Επανήλθε στη Ν.Δ. και εξελέγη βουλευτής το 1993 και το 1996.

Πέτρος Τατούλης
Τυπικός εκπρόσωπος του νεοφιλελεύθερου ρεύματος του κόμματος, με αριστερίστικες όμως καταβολές. Θεωρείται άνθρωπος του ευρύτερου μητσοτακικού περιβάλλοντος, με αιρετικές απόψεις σε διάφορα θέματα.

Ο 46χρονος βουλευτής του Νομού Αρκαδίας είναι ο νεώτερος της ομάδας. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι χειρουργός. Έχει έναν γιο και τρεις κόρες.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές του 1990 και έκτοτε επανεκλέγεται συνεχώς.

Γιώργος Παναγιωτόπουλος
Ο παλιός. Υφυπουργός Εμπορίου την περίοδο ’74-’77, υπουργός Εμπορίου την περίοδο ’77-’80 και υπουργός Συγκοινωνιών από το 1980-’81, γιος του παλιού βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος, γιατρού Νίκου Παναγιωτόπουλου, είναι από τους βετεράνους του κόμματος. Γεννήθηκε το 1930 στην Καβάλα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και σταδιοδρόμησε με μεγάλη επιτυχία στη δικηγορία. Έχει έναν γιο και μία κόρη. Υποψήφιος της ΕΡΕ στις εκλογές που ματαιώθηκαν λόγω του πραξικοπήματος του 1967, κράτησε σθεναρή στάση αγωνιζόμενος για την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Καβάλας το 1974. Εθεωρείτο άνθρωπος του Γ. Ράλλη, ενώ είναι υποστηρικτής και στενός συνεργάτης του Μ. Έβερτ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “