«Απόφαση μονόδρομος» λένε οι συνεργάτες του

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο Κώστας Καραμανλής βγήκε από την αίθουσα του Κοινοβουλίου φανερά εκνευρισμένος. Περισσότερο από όλα τον είχε ενοχλήσει η στάση τού κ. Β. Κοντογιαννόπουλου, ο οποίος όταν ήρθε η ώρα του να ψηφίσει για την τροπολογία για τις ΔΕΚΟ, δήλωσε: «Ψηφίζω παρών για λόγους κομματικής πειθαρχίας». Ο κ. Καραμανλής όταν τον άκουσε δεν μπορούσε να κρύψει την ενόχλησή του, όπως και ο κ. Μ. Έβερτ, ο οποίος καθόταν δίπλα του, δεν μπορούσε να κρύψει το ειρωνικό χαμόγελό του.

ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΥΛΙΟ της Βουλής ο πρόεδρος της Ν.Δ. έπεσε πάνω στον κ. Γ. Σουφλιά «γεια σου Γιώργη» τού είπε και τον χτύπησε στον ωμό. «Γεια σου Κώστα», του απάντησε ψυχρά ο Θεσσαλός πολιτικός. Κανείς μέχρι εκείνη την ώρα δεν γνώριζε τις προθέσεις του προέδρου. Στα πηγαδάκια, που είχαν σχηματισθεί στο περιστύλιο, οι απόψεις ήταν διχασμένες. «Εντάξει, πιστεύω ότι το θέμα έκλεισε τώρα, δεν θα γίνει τίποτε», έλεγε ο κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκης. Αντίθετη ήταν η γνώμη τού κ. Δ. Σιούφα. «Εγώ πιστεύω ότι αυτό δεν θα περάσει έτσι, θα ληφθούν μέτρα».

Είχαν προηγηθεί, πάντως, δύο κινήσεις τού κ. Κ. Καραμανλή που προμήνυαν την απόφαση να τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στους διαφωνούντες, αλλά τα περισσότερα στελέχη της Ν.Δ. δεν τις αξιολόγησαν σωστά. Μισή ώρα πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, ο κ. Γ. Βουλγαράκης είχε πληροφορηθεί ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα διαγράψει τον κ. Β. Κοντογιαννόπουλο στην περίπτωση που ψηφίσει την κυβερνητική τροπολογία. «Βασίλη ­ του είπε ­ η γνώμη μου είναι να πας να δεις τον κ. Κ. Καραμανλή να μιλήσεις μαζί του. Μαθαίνω ότι θα σε διαγράψει».

Πράγματι, ο βουλευτής πήγε στο γραφείο του προέδρου και του εξήγησε τους λόγους για τους οποίους επιθυμεί να πει «Ναι» στην τροπολογία Παπαντωνίου. «Κώστα, σκοπεύω να κάνω αυτό εκτός και εάν θέσεις θέμα κομματικής πειθαρχίας». Ο κ. Κ. Καραμανλής τού απάντησε: «Κοίταξε Βασίλη, όταν ζητάμε ονομαστική ψηφοφορία εμμέσως τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας».

Λίγο νωρίτερα οι «προξενητές» κ.κ. Ευάγγ. Μεϊμαρακης και Μ. Λιάπης μπαινόβγαιναν στα γραφεία τού κ. Κ. Καραμανλή και της κ. Ντόρας Μπακογιάννη. Ο κ. Κ. Καραμανλής διεμήνυσε στην τομεάρχη ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στη λήψη πειθαρχικών μέτρων. «Δεν θα ήθελα ­ φέρεται να είπε ­ να είναι από την άλλη πλευρά η Ντόρα, γιατί το πρόβλημα θα είναι μεγάλο». Τελικά επήλθε ο συμβιβασμός. Ο κ. Κ. Καραμανλής στην ομιλία του ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ, θέση που ικανοποίησε την πρώην υπουργό.

Ο κ. Κ. Καραμανλής, μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα χθες, πήγε στο γραφείο του στην Ρηγίλλης και συγκάλεσε σύσκεψη με την συμμετοχή τών κ.κ. Βαρβιτσιώτη, Αχ. Καραμανλή, Γ. Κεφαλογιάννη, Σ. Δήμα, Δ. Σιούφα, Π. Μολυβιάτη και Αρ. Σπηλιωτόπουλου. Πρώτος πήρε τον λόγο ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης: «Κοίταξε Κώστα, πρέπει να τους διαγράψεις όλους. Στείλε τους σε μένα στο Πειθαρχικό και ξέρω εγώ τι πρέπει να κάνω». Στο ίδιο κλίμα ήταν και ο κ. Αχ. Καραμανλής. «Είσαι ο αρχηγός και δεν μπορείς να υποχωρήσεις. Προχώρα μπροστά», τού είπε. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και ο κ. Γ. Βαρβιτσιώτης, ο κ. Σ. Δήμας και ο κ. Δ. Σιούφας. Η σύσκεψη τελείωσε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα, αλλά απόφαση δεν ελήφθη.

Έτσι πολλοί στην Ρηγίλλης πίστεψαν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θα τολμήσει να προχωρήσει στην διαγραφή επώνυμων στελεχών με πρώτους τούς κ.κ. Κ. Μητσοτάκη και Γ. Σουφλιά, οι οποίοι έσπευσαν με δηλώσεις τους να προδικάσουν ότι δεν θα συμβεί τίποτα. Μάλιστα, ο Θεσσαλός πολιτικός χαρακτήρισε «αστεία πράγματα» τις νυχτερινές συσκέψεις στην Ρηγίλλης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. χθες το πρωί συγκάλεσε νέα σύσκεψη στο πολιτικό του γραφείο, στην οδό Πλουτάρχου, με την συμμετοχή στενών συνεργατών του. Παράληλλα, επικοινώνησε με τον ιδρυτή της παράταξης κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, μέσω του κ. Αχ. Καραμανλή, από τον οποίο πήρε το πράσινο φως να προχωρήσει σε διαγραφές. Έτσι το μεσημέρι κάλεσε τους δημοσιογράφους στην Ρηγίλλης και ανακοίνωσε την απόφασή του λέγοντας: «Είναι απαράδεκτο αυτήν τη στιγμή να προσφέρουν κάποιοι στήριγμα και άλλοθι σε μία κυβέρνηση, η οποία ζημιώνει τον τόπο. Οποιαδήποτε ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα θα μας καθιστούσε κατώτερους των περιστάσεων έναντι της παράταξης, αλλά κυρίως έναντι του τόπου». Και πρόσθεσε: «Χθες το βράδυ στην ψηφοφορία αριθμός βουλευτών διαφοροποιήθηκε από τη συλλογική θέση του κόμματος προσφέροντας στήριγμα και άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική. Με τη στάση τους αυτή επέλεξαν στην ουσία να βρεθούν εκτός κόμματος και παραπέμπονται στα αρμόδια όργανα με το ερώτημα της διαγραφής».

Τον κ. Κ. Μητσοτάκη δεν τον παρέπεμψε στο Πειθαρχικό με το εξής σκεπτικό: «Ως πρώην πρωθυπουργός ο κ. Κ. Μητσοτάκης με μακρά παρουσία και προσφορά στην πολιτική ζωή δικαιούται να διατυπώνει απόψεις που δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις του κόμματος χωρίς να συμμετέχει στα κομματικά όργανα, ευρισκόμενος στην ουσία υπεράνω κομμάτων».

Η απόφαση του κ. Καραμανλή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τα στελέχη που τον στηρίζουν. «Έδειξε ότι έχει θάρρος», «η απόφασή του ήταν μονόδρομος», «τώρα έδειξε ότι είναι αρχηγός», «έπρεπε να ξεκαθαρίσουν κάποτε τα πράγματα». Αυτές ήταν μερικές από τις πρώτες εκτιμήσεις των φίλων τού κ. Κ. Καραμανλή.

Αντίθετα, οι αντιφρονούντες, και κυρίως οι βουλευτές που πρόσκεινται στον κ. Κ. Μητσοτάκη και την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, έσπευδαν να προβλέψουν ότι ο κ. Καραμανλής με την απόφασή του άνοιξε τον δρόμο για την διάσπαση στο κόμμα.

Οι απρόβλεπτες εξελίξεις στην Ν.Δ. ξεκίνησαν πριν από 15 ημέρες, στη συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος. Τότε, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Στ. Μάνος και ο κ. Δ. Σιούφας είχαν ζητήσει η Ν.Δ. να ψηφίσει την τροπολογία της κυβέρνησης για τους εξής λόγους: πρώτον, γιατί η εξυγίανση των Δημόσιων Οργανισμών και Επιχειρήσεων είναι πάγια θέση της Ν.Δ. Δεύτερον, γιατί με μια τέτοια κίνηση η Ν.Δ. θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Κ. Καραμανλής σε εκείνη την συνεδρίαση απέφυγε να πάρει θέση. Γνωστοποίησε τις απόψεις του τρεις ημέρες αργότερα και ενώ εν τω μεταξύ όλα τα στελέχη είχαν τοποθετηθεί δημοσίως με διαφορετικό τρόπο το καθένα. Τώρα, οι διαφωνούντες κατηγορούν τον κ. Κ. Καραμανλή ότι η ατολμία του και η αδυναμία του να λάβει μία απόφαση οδήγησε το κόμμα σε αδιέξοδο.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “