Οικογενειακά διλήμματα

Η ρήση της κ. Μαρίκας Μητσοτάκη για τον σύζυγό της, ότι αν τον κόψεις σε κομματάκια μπορείς να τον πουλήσεις για βάλιουμ, δεν ίσχυε χθες. Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. είναι τα δύο τελευταία 24ωρα περισσότερο εκνευρισμένος από ποτέ.

ΟΧΙ μόνο γιατί η μεγάλη του πολιτική εμπειρία δεν τον βοήθησε να προβλέψει το αιφνιδιαστικό «ξεκαθάρισμα κορυφής» του Κ. Καραμανλή. Αλλά και διότι είναι αναγκασμένος από δω και πέρα να τηρεί διαφορετική στάση απέναντι στον πρόεδρο του κόμματος από αυτήν που θα πρέπει να ακολουθήσει η κόρη του, κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Η πρώην υπουργός βρίσκεται στο μεγαλύτερο αδιέξοδο από την ημέρα που ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα. Πρέπει σύντομα να διαλέξει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Και μέχρι τότε είναι υποχρεωμένη να βρίσκεται σε ένα κόμμα που «έχει διαγράψει τις ιδέες της», όπως λένε οι φίλοι της βουλευτές και προσθέτουν ότι «ο κ. Καραμανλής δεν θα έχει πλέον λόγο να τηρήσει ισορροπίες. Εκείνος θα ακολουθήσει τη σκληρή εβερτική γραμμή και εκείνη θα είναι υποχρεωμένη να υποστηρίζει απόψεις τις οποίες ποτέ δεν πίστεψε».

Από την άλλη όμως, αυτή την ώρα η κ. Ντ. Μπακογιάννη δεν έχει άλλη επιλογή. Η ταύτισή της με τους διαγραφέντες ενδεχομένως να παγίδευε το πολιτικό της μέλλον. Χθες όλη την ημέρα είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με φίλους της βουλευτές και στελέχη που συμφωνούν με τις θέσεις της, οι οποίοι δεν έκρυβαν την αγωνία τους. Εκείνη συνιστούσε σε όλους υπομονή και ψυχραιμία και τόνιζε σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εγκαταλείψουν το κόμμα. Αλλά και εκείνοι της απαντούσαν: «Και εσύ να μείνεις μέσα στο κόμμα και να δώσεις τη μάχη για την επικράτηση των απόψεών σου».

Στα πολιτικά προβλήματα της κ. Ντ. Μπακογιάννη όμως, προστίθεται ακόμη ένα προσωπικό που της προκαλεί συναισθηματική φόρτιση και δυσκολεύει τη συνεργασία της με τον κ. Καραμανλή: Είναι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στον κ. Κ. Μητσοτάκη. «Είναι αδιανόητο ­ λένε οι φίλοι της ­ να συμπεριφερθεί τόσο άκομψα στον άνθρωπο που έδωσε τη νίκη του 47% στο κόμμα και τον στήριξε με λόγια και με πράξεις στους 10 μήνες που βρίσκεται στην ηγεσία της Ν.Δ.». Πάντως, εκείνοι που γνωρίζουν καλά τον πρώην πρωθυπουργό, εκτιμούν ότι σύντομα θα βρει τη «φόρμα» του και τότε, όπως λένε, «θα καταλάβει ο κ. Κ. Καραμανλής τι σημαίνει να έχεις απέναντί σου τον κ. Κ. Μητσοτάκη».

Η απόφασή του είναι από σήμερα να σταματήσει τις δηλώσεις και τις επιθέσεις εναντίον της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ. Θα προσέρχεται καθημερινά στη Βουλή και εκεί θα δίνει τη μάχη. Θα παίρνει τον λόγο σε όλα τα κρίσιμα θέματα και θα συμφωνεί ή θα διαφωνεί με την κυβέρνηση και τη Ν.Δ. όταν το κρίνει απαραίτητο.

Το βέβαιο είναι ότι την περίοδο που ακολουθεί, ο κ. Κ. Μητσοτάκης και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ακόμη και εάν αυτό γίνεται «για τα μάτια του κόσμου», θα κινούνται σε διαφορετικό μήκος κύματος.

ΣΤΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗ του έργου της εμμένει η κυβέρνηση «αδιαφορώντας για ό,τι λέγεται δεξιά και αριστερά της».

Με αυτό το σχόλιο αντιμετώπισε κυβερνητικό στέλεχος και εκ των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού τις εξελίξεις στη Ν.Δ., διαβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο ότι δεν πρόκειται να επιδιωχθεί οποιαδήποτε σχέση με τους διαγραφέντες.

Την ίδια στιγμή τα κόμματα της Αριστεράς ­ ΚΚΕ και ΣΥΝ ­ εκτιμούν ότι οι εξελίξεις στη Ν.Δ. ίσως προκαλέσουν ευρύτερες ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ψύχραιμα και ως «δύναμη ευθύνης», όπως λένε στελέχη της, τις εξελίξεις στη Ν.Δ. Κι αυτό καθώς δεν θέλει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι επιχαίρει, πράγμα που κατά τα στελέχη της θα λειτουργούσε ενδεχομένως συσπειρωτικά στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Εμείς δεν πρόκειται να αναλάβουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία, να στείλουμε οποιοδήποτε μήνυμα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση σκέφτεται να καλέσει για καλύτερη συνεργασία τους 6 διαγραμμένους της Ν.Δ. Και συμπλήρωσε ότι οι όποιες δυνάμεις έχουν δικαίωμα να διατυπώνουν τις απόψεις τους.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο «ιταλοποίησης» της πολιτικής ζωής μέσα από μια ανάλογη κατάσταση και στο ΠΑΣΟΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το απέκλεισε, όπως και την ύπαρξη «οριζόντιων γραμμών» διασύνδεσης μεταξύ των δύο κομμάτων.

Η κυβέρνηση, όπως τονίζουν στελέχη της, δεν θέλει με κανέναν τρόπο να «επενδύσει» στις εξελίξεις στη Ν.Δ. παρ’ όλο που εκ των πραγμάτων αυτές αμβλύνουν τις εντυπώσεις από τις τριβές που υπάρχουν στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης. «Δεν νομίζω ότι κανένας μπορεί να επιχαίρει για εξελίξεις που σηματοδοτούν διαφωνίες, διαιρέσεις και συγκρούσεις», δήλωσε από τα Δωδεκάνησα ο κ. Α. Τσοχατζόπουλος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος, όπως είπε, διατυπώνει προσωπικές απόψεις, τόνισε ότι όσα συμβαίνουν στη Ν.Δ. «είναι μία “χωροφυλακοειδής” ενέργεια» που έγινε από μη νομίμου συνθέσεως όργανο. Και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «προς το παρόν η πλειοψηφούσα στη Ν.Δ. πτέρυγα των φιλοβασιλικών και των δικτατορικών κυριάρχησε».

ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ εξελίξεων και ευρύτερων ανακατατάξεων στο πολιτικό σκηνικό της χώρας βρίσκεται στο επίκεντρο του προβληματισμού των κομμάτων της Αριστεράς ­ του ΚΚΕ και του ΣΥΝ.

Η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι «οι διαγραφές στη Ν.Δ. και η κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ έχει απελευθερώσει συζητήσεις και προβληματισμούς για το ποιο θα είναι το άμεσο μέλλον του σημερινού πολιτικού σκηνικού της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια στο καθημερινό λεξιλόγιο χλωμιάζει ο όρος δικομματισμός, που σωστά χρησιμοποιούνταν προηγούμενα με την έννοια της ανώδυνης εναλλαγής των δύο μεγάλων κομμάτων στη διακυβέρνηση».

Ο ΣΥΝ, με χθεσινή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του, τονίζει ότι «η κρίση στη Νέα Δημοκρατία εντείνει την πολιτική ρευστότητα και προοιωνίζεται ευρύτερες ανακατατάξεις στην πολιτική ζωή της χώρας». Σημειώνει ακόμη πως «το μοντέλο των δύο μεγάλων αρχηγικών κομμάτων με την προκρούστεια λογική του, δεν μπορεί να εκφράσει τις διεργασίες και αναζητήσεις που συντελούνται σήμερα στην κοινωνία και την πολιτική ζωή».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “