Στόχος τώρα οι δύο πρώην

Μόλις μια εβδομάδα μετά την οριστική διαγραφή των κ.κ. Σουφλιά, Μάνου και Κοντογιαννόπουλου και την απομάκρυνση για ένα έτος τριών βουλευτών, ο κ. Κ. Καραμανλης άνοιξε νέο μέτωπο: Απειλεί τώρα με πειθαρχικά μέτρα τον πρώην Πρωθυπουργό και επίτιμο πρόεδρο κ. Κ. Μητσοτάκη και τον προκάτοχό του και παλιό φίλο του, κ. Μ. Έβερτ.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ώρα η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για πρώτη φορά μετά τις διαγραφές και επετέθη στους κ.κ. Γ. Βαρβιτσιώτη, Γ. Κεφαλογιάννη και Αχ. Καραμανλή χωρίς να τους κατονομάσει, αποκαλώντας τους «Ηρακλείς στου στέμματος». Όσο για τον κ. Μ. Έβερτ, προχώρησε στην πρώτη κίνηση αντιπερισπασμού. Πηγε στον Έβρο να επισκεφθεί τους πλημμυροπαθείς και άφησε αιχμές για την αντιπολιτευτική τακτική του κ. Κ. Καραμανλή.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέλεξε την Αχαΐα για να κάνει επίδειξη πυγμής και να στείλει τελεσίγραφο σε όσους σκοπεύουν στο μέλλον να αμφισβητήσουν τις επιλογές του. Έφθασε το απόγευμα του Σαββάτου στο Αίγιο όπου τον υποδέχθηκαν περίπου 300 οπαδοί της Ν.Δ. φωνάζοντας «Καραμανλής-Καραμανλής» και «πρόεδρε πάρ’ τους τα κεφάλια», ενώ ένας θερμόαιμος τον πλησίασε και του είπε: «Πρόεδρε, κόψ’ τους το καρύδι»

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ

Χθες, μιλώντας σε εκδήλωση των πολυτέκνων, κατέστησε σαφές ότι με πρώτη αφορμή θα προχωρήσει σε νέες διαγραφές: «Ήρθε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων. Δεν έχω το δικαίωμα να σιωπήσω και να προδώσω τις προσδοκίες της παράταξης. Δεν έχω το δικαίωμα να συμβιβάζομαι με τέτοια φαινόμενα. Η εντολή του συνεδρίου ήταν σαφής. Γυρίστε σελίδα. Προχωρήστε μπροστά, μην φανείτε κατώτεροι των περιστάσεων. Μην μας πονέσετε και πάλι. Και αυτή την εντολή ασυμβίβαστα θα τη φέρω σε πέρας με τη δικη σας βοήθεια. Εγώ δεν μπορώ να είμαι ο διαιτητής του χθες και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να φυλακίζει το αύριο». Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ν.Δ. με έντονο ύφος και χτυπώντας το χέρι του στο αναλόγιο κατηγόρησε τους διαγραφέντες και τους διαφωνούντες ότι υπονομεύουν το έργο του: «Είναι δύο φορές αδιανόητο και απαράδεκτο να παρουσιάζονται φαινόμενα εσωστρέφειας, νοσηρότητας, αλληλοϋποβλέψεις προσωπικών στρατηγικών, πισώπλατων καρφωμάτων».

Οι νέες απειλές του προέδρου της Ν.Δ. προκάλεσαν συζητήσεις και σχόλια στην Αχαΐα και στην Αθήνα. Βουλευτές φίλοι του κ. Κ. Καραμανλή, ερμηνεύοντας τα όσα είπε ο πρόεδρος του κόμματος, έλεγαν ότι αποδέκτες της αυστηρής προειδοποίησης είναι σαφέστατα και οι κ.κ. Κ. Μητσοτάκης και Μ. Έβερτ. Συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή πρόσθεταν ότι η προειδοποίηση αφορά όλους όσο ψηλά και εάν βρίσκονται, έσπευδαν πάντως να διευκρινίσουν ότι αυτή την ώρα δεν υπάρχει θέμα άλλων διαγραφών.

Τις προσεχείς ημέρες ο κ. Καραμανλής σκοπεύει να μη δώσει συνέχεια στο θέμα. Με την πρώτη όμως δημόσια διαφωνία δεν θα διστάσει ­ όπως λένε τα στελέχη του ­ να συγκαλέσει και πάλι το Πειθαρχικό.

Οι διαφωνούντες της Ν.Δ. στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους κάνουν λόγο για κλίμα τρομοκρατίας που θα οδηγήσει τους βουλευτές στην αδράνεια και το κόμμα στη συρρίκνωση, ενώ οι φίλοι του κ. Κ. Καραμανλή τους απαντούν ότι «ο φόβος φυλάει τα έρημα».

«ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ»

Η Ντόρα Μπακογιάννη αποφάσισε ότι η ομιλία της το βράδυ του Σαββάτου στην ΟΝΝΕΔ Χαλκιδικής ήταν η κατάλληλη ευκαιρία να σπάσει τη σιωπή και να πάρει θέση στις εξελίξεις στη Ν.Δ. Πρώτον, ήθελε να γνωστοποιήσει στη Ρηγίλλης τη θέση της για τις διαγραφές και να επισημάνει τον κίνδυνο της συρρίκνωσης του κόμματος και δεύτερον, να απαντήσει στους διαφωνούντες που την επέκριναν ότι στη δύσκολη στιγμή δεν πήρε θέση και τους εγκατέλειψε στην τύχη τους. Οι συνεργάτες της κ. Ντ. Μπακογιάννη επισημαίνουν ότι με την εμφάνισή της στη Χαλκιδική ουσιαστικά ανέλαβε ενωτική πρωτοβουλία για αποκατάσταση της γαλήνης στο κόμμα.

Η πρώην υπουργός ­ όπως μεταδίδει το γραφείο των «ΝΕΩΝ» Βορείου Ελλάδος ­ μίλησε για «ομοσπονδία κομματαρχών» που πλήγωσαν αναίτια την ενότητα του κόμματος. Προέβλεψε τον κατακερματισμό των μεγάλων κομμάτων αν η Ν.Δ. δεν κερδίσει τις εκλογές και τόνισε με έμφαση: «Γνωρίζω ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών σας πίκραναν. Με πίκραναν και εμένα πολύ και μας απογοήτευσαν. Σας υπόσχομαι ότι θα αλλάξουμε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση. Προσφέρουν κακές υπηρεσίες κατά τη γνώμη μου όταν επιδιώκουν μερικοί τον άτυπο ρόλο Ηρακλέων του στέμματος».

Επιτελείς της Ρηγίλλης, σχολιάζοντας τα όσα είπε η κ. Ντ. Μπακογιάννη, τόνιζαν ότι είναι άδικο διαρκώς να δέχονται επιθέσεις οι κ.κ. Βαρβιτσιώτης, Κεφαλογιάννης και Αχ. Καραμανλής και προσθέτουν με νόημα: «Η απόφαση για παραπομπή στο Πειθαρχικό ήταν του προέδρου και όποιος θέλει στο εξής να επικρίνει κάποιον, ας επικρίνει τον ίδιο».

ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Το πρωί του Σαββάτου ο κ. Μ. Έβερτ αιφνιδίασε τη Ρηγίλλης όταν ανακοίνωσε την απόφασή του να επισκεφθεί τους πλημμυροπαθείς στον Έβρο, δηλώνοντας ότι χρέος του πολιτικού είναι βρίσκεται δίπλα στον πολίτη που πάσχει. Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. επισκέφθηκε τις περιοχές που έχουν πληγεί, μίλησε με τους κατοίκους της περιοχής και είπε για τα μέτρα που πρέπει να λάβει αμέσως η κυβέρνηση. Αναφέρθηκε επίσης στην πορεία των εθνικών θεμάτων και στην ανεργία που μαστίζει την Ευρώπη και όταν ρωτήθηκε για τις εξελίξεις στη Ν.Δ., απάντησε με αιχμές για τον κ. Κ. Καραμανλή: «Το πρόβλημα δεν είναι τα εσωκομματικά των κομμάτων, αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός».

Στελέχη της Ρηγίλλης επεσήμαιναν χθες το βράδυ ότι βουλευτές ενοχλούνται με την υπερκινητικότητα του κ. Μ. Έβερτ, πρόσθεταν πάντως ότι δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στο κόμμα αυτή την ώρα.

Ο Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Στις εσωκομματικές εξελίξεις της Ν.Δ. παρενέβη για πρώτη φορά και ο δήμαρχος Αθηναίων. Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, από τη Ρουμανία όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό της χώρας, δήλωσε: «Η κρίση σ’ ένα μεγάλο κόμμα αποτελεί μέρος της γενικότερης κρίσης, που διέρχεται το πολιτικό μας σύστημα».

Και ενώ ο κ. Κ. Καραμανλής απειλεί με τη λήψη νέων πειθαρχικών μέτρων, οι διαγραφέντες κλιμακώνουν καθημερινά την αντεπίθεσή τους και αφήνουν να πλανάται το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος.

Ο κ. Γ. Σουφλιάς, σε συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ», είπε ότι είναι πρόωρο να γίνονται συζητήσεις για νέο κόμμα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό. Αλλά και κ. Β. Κοντογιαννόπουλος, μιλώντας στην Ηλεία, είπε ότι πριν από τις εκλογές θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό. Περισσότερο επικριτικός ήταν ο κ. Ν. Κάκκαλος. Μιλώντας στην Κατερίνη χαρακτήρισε ανδρείκελα τα μέλη του Πειθαρχικού και είπε ότι του ζήτησαν τέσσερις φορές να δηλώσει ότι απουσίαζε από την ψηφοφορία γιατί ήταν άρρωστος ενώ αναφερόμενος στον κ. Κ. Καραμανλή είπε απευθυνόμενος στο ακροατήριό του: «Όσοι έχετε παιδιά, αφήστε το Γιαννάκη και το Θανασάκη. Να τα λέτε Θανάση και Γιάννη. Και ιδιαίτερα να το αποφεύγετε, όταν το παιδάκι το λένε Κωστάκη. Υπάρχει κίνδυνος να βγει συμπλεγματικό».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “