Είμαστε ομάδα

Ο Γιώργος Σουφλιάς προανήγγειλε ουσιαστικά χθες τη συγκρότηση άτυπης κοινοβουλευτικής κίνησης των διαγραφέντων της Ν.Δ.

Πήγε στη Βουλή για πρώτη φορά μετά τη διαγραφή του και κατευθύνθηκε στο γραφείο τού κ. Α. Κακλαμάνη στον οποίο έθεσε δύο αιτήματα: το πρώτο ήταν να δοθεί γραφείο στους διαγραφέντες και το δεύτερο, ο κάθε ένας από τους «6» να συμμετέχει ως ανεξάρτητος σε χωριστή επιτροπή της Βουλής.

Αμέσως μετά ο κ. Γ. Σουφλιάς πήγε στην αίθουσα της Γερουσίας όπου συνεδρίαζε η επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Μια συνεδρίαση στην οποία κυριάρχησαν τα εσωκομματικά της Ν.Δ. Ο κ. Ε. Γιαννόπουλος είχε μια έντονη αντιπαράθεση με τον κ. Π. Παυλόπουλο: «Θα έχετε διαλυθεί μέχρι τις εκλογές, ιδιαίτερα εάν κάνετε κάνα δυο διαγραφές ακόμη», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Π. Παυλόπουλου και του κ. Γ. Βαρβιτσιώτη. Ο κ. Ε. Γιαννόπουλος έδωσε συνέχεια και μετά τη συνεδρίαση, δηλώνοντας ότι «θα υπάρξουν και άλλα, εκτός των υπαρχόντων, κόμματα». Οι βουλευτές όλων των κομμάτων υποδέχθηκαν τον κ. Γ. Σουφλιά στην αίθουσα της Γερουσίας με εγκαρδιότητα. Εκείνος ανέβηκε πρώτα στο προεδρείο, χαιρέτησε τον προεδρεύοντα κ. Π. Κρητικο και τον υπουργό Δικαιοσύνης. Μετά αντήλλαξε θερμή χειραψία με τον κ. Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος του είπε χαμογελώντας: «Γιώργο, τώρα που είσαι ανεξάρτητος βουλευτής, πού θα κάθεσαι;».

Κάποια στιγμή στήθηκε το πηγαδάκι με την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Νώντα Ζαφειρόπουλο, τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο και τον στενό φίλο τού κ. Κ. Μητσοτάκη Χρήστο Μαρκογιαννάκη. Τα αστεία έδιναν και έπαιρναν. «Σήμερα βρίσκονται εδώ οι δήμιοι, οι σφαγιασθέντες και οι υπό σφαγήν», είπε ο κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης απευθυνόμενος στους κ.κ. Κ. Μητσοτάκη, Ντόρα Μπακογιάννη και Γιώργο Σουφλιά και ρίχνοντας λοξές ματιές στους κ.κ. Γ. Βαρβιτσιώτη και Αχ. Καραμανλή.

Ο τελευταίος εκείνη την ώρα καθόταν μόνος του στην αίθουσα, ενώ ο κ. Ε. Βενιζέλος συνέχισε τα πειράγματα προς τον κ. Γ. Παναγιωτόπουλο λέγοντάς του: «Συγχαρητήρια επί τη διασώσει».

Την ίδια ώρα στη Ν.Δ. εξακολουθούσε να προκαλεί ένταση η προειδοποίηση του κ. Κ. Καραμανλή για νέες διαγραφές, η οποία είχε αποδέκτες και τους κ.κ. Κ. Μητσοτάκη και Μ. Έβερτ. Ο πρώην πρόεδρος όταν ρωτήθηκε χθες άφησε αιχμές για την αντιπολιτευτική τακτική του κ. Κ. Καραμανλή, καλώντας τους δημοσιογράφους να ασχολούνται με τους ανέργους και με εκείνους που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Πάντως οι συνεργάτες του κ. Γ. Σουφλιά διευκρινίζουν ότι η συνεργασία στη Βουλή των διαγραφέντων στα θέματα με τα οποία συμφωνούν δεν σημαίνει ότι αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα για την ίδρυση κόμματος. Επίσης, δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των διαγραφέντων να είναι κάποιος από τους «6» επικεφαλής της άτυπης κίνησης στη Βουλή.

Στην επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος δεν έλειψαν και τα εσωκομματικά «καρφώματα» μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Όταν έγινε αναφορά στον «νόμο Πεπονή», ο κ. Α. Πεπονής είπε: «Δεν θέλω να αφήσω νόμο με το όνομά μου. Αρκεί η υπογραφή μου».

«Ο κ. Πεπονής δεν δημιούργησε τον νόμο για να φέρει το όνομά του. Πιστεύει στην αξιοκρατία», αντέτεινε ο κ. Σηφουνάκης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Γραφείο Βόρειας Ελλάδας

ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ στις επανεγγραφές δείχνει η κομματική βάση της Ν.Δ. στη Βόρεια Ελλάδα όπου ο αριθμός των μελών που θα συμμετάσχουν στις εκλογές του Σαββατοκύριακου για την ανάδειξη νέων τοπικών οργανώσεων είναι μειωμένος κατά 15% περίπου σε σχέση με το 1996.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν χθες στη Θεσσαλονίκη κομματικά στελέχη της Ν.Δ., στη Μακεδονία και τη Θράκη από 100.011 ενεργά μέλη που ήταν εγγεγραμμένα στην παράταξη το 1996, πριν από έξι μήνες είχαν μειωθεί σε 85.665, ενώ οι τοπικές οργανώσεις από 896 έγιναν 691.

Πάντως, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Ν.Δ. Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Βουδούρης υποστήριξε ότι η μείωση των μελών οφείλεται στο «ξεσκαρτάρισμα» οπαδών με ελάχιστες έως μηδαμινές δραστηριότητες όλα αυτά τα χρόνια.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “