Καψώνι στον Μητσοτάκη

Δεν χρειάστηκε να συγκαλέσει το Πειθαρχικό Συμβούλιο ο κ. Κ. Καραμανλής για να θέσει εκτός κομματικών οργάνων τον κ. Κ. Μητσοτάκη. Με μία νέα κίνηση επίδειξης ισχύος καθόρισε τα όρια της χαλαρής πλέον σχέσης του πρώην πρωθυπουργού με τη Ν.Δ., ενώ απειλεί να μην τον συμπεριλάβει στις εκλογικές λίστες.

Ο κ. Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεν κρύβει την οργή του, χαρακτήρισε «καμώματα» τη νέα πρόκληση του κ. Κ. Καραμανλή. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν σταμάτησε όμως στον κ. Κ. Μητσοτάκη. Άνοιξε μέτωπο και με τον κ. Μ. Έβερτ, τον οποίον προειδοποίησε ότι θα κριθεί από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. στην περίπτωση που δεν στηρίξει αυτήν την ώρα με όλες του τις δυνάμεις το κόμμα. Η δήλωση αυτή προκάλεσε την πρώτη δημόσια επίθεση του πρώην προέδρου στον κ. Κ. Καραμανλή. «Εγώ ­ απάντησε ­ δεν είμαι απρόσκλητος συμβουλάτορας». Πάντως, οι απειλές του προέδρου της Ν.Δ. προς τους διαφωνούντες και αυτήν τη φορά δεν αφορούσαν την ακροδεξιά τάση του κόμματος. Ο κ. Κ. Καραμανλής κάλυψε πλήρως τους βουλευτές, οι οποίοι με κάθε ευκαιρία υμνούν τη μοναρχία και απευθύνουν εκκλήσεις για συνεργασία σε εθνικιστικές οργανώσεις. Η στάση του κ. Κ. Καραμανλή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της κ. Ντ. Μπακογιάννη, η οποία δήλωσε ότι «αντί να πάμε μπροστά, πάμε πίσω».

«ΚΑΜΩΜΑΤΑ»

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. παραχώρησε χθες ­ σε εκδήλωση της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών ­ την πρώτη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του μετά τις διαγραφές.

Όπως ήταν φυσικό, τα περισσότερα ερωτήματα που δέχθηκε ήταν για τα εσωκομματικά της Ν.Δ. και εκείνος ­ όπως έλεγαν κορυφαία στελέχη του κόμματος ­ έπεσε στην παγίδα και έχασε την ευκαιρία να στρέψει τη συζήτηση στα εσωτερικά της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ.

Δύο ώρες πριν αρχίσει η συνέντευξη, ο κ. Κ. Μητσοτάκης είχε κατηγορήσει ανοικτά τον κ. Κ. Καραμανλή για την απόφαση του να τον αποκλείσει από τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. «Αναρωτιέμαι τι επιδιώκουν μ’ αυτά τα καμώματα», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος πληροφορήθηκε από τις εφημερίδες ότι η ηγεσία της Ν.Δ. δεν θα τον προσκαλέσει στη συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. για πρώτη φορά ξεκαθάρισε με σαφή και απόλυτο τρόπο τη σχέση τού κ. Κ. Μητσοτάκη με τη Ν.Δ. «Πρέπει να υπάρξει ­ είπε ­ μια οριοθέτηση της σχέσης για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Δεν διανοούμαι εγώ, ως πρόεδρος του κόμματος, να υπαγορεύσω στον κ. Κ. Μητσοτάκη τι πρέπει να κάνει στο ένα ή το άλλο θέμα. Αυτή η ιδιαιτερότητα επιβάλλει μια οριοθέτηση της σχέσης. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα συμμετέχει στη διαδικαστική ροή της κομματικής ζωής και των κομματικών οργάνων, παρά μόνο θα καλείται όταν υπάρχουν μείζονα εθνικού περιεχομένου ζητήματα».

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΘΕΣΗ

Ο κ. Κ. Καραμανλής διευκρίνισε ότι μετά την οριοθέτηση της σχέσης, ο κ. Κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να παραπεμφθεί στο πειθαρχικό για διαγραφή. Απέφυγε όμως να απαντήσει στο ερώτημα εάν στις προσεχείς εκλογές ο πρώην πρωθυπουργός θα είναι υποψήφιος. Περιορίστηκε μόνο να πει: «Ποιος δεν θέλει να αξιοποιήσει τα κεφαλαία που διαθέτει στην παράταξή του;». Επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης, ερμηνεύοντας τις προθέσεις του κ. Κ. Καραμανλή, έλεγαν ότι είναι πολύ πιθανό να τεθεί εκτός λίστας ο κ. Κ. Μητσοτάκης και ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ίσως σε τιμητική θέση εάν το κόμμα κερδίσει τις εκλογές ή ακόμη να προταθεί για πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Φανερά ενοχλημένη είναι και η κ. Ντ. Μπακογιάννη, η οποία άφησε και πάλι αιχμές εναντίον του κ. Κ. Καραμανλή για τις διαγραφές, λέγοντας ότι «οι διαγραφές προκάλεσαν σοκ στη Ν.Δ.» και πως «ένα κόμμα που στοχεύει στην εξουσία δεν πρέπει να χάνει στελέχη, αλλά να αθροίζει δυνάμεις».

Ο κ. Κ. Καραμανλής για πρώτη φορά επίσης γύρισε σελίδα στις σχέσεις του και με τον κ. Μ. Έβερτ. Αφού μίλησε για «τον στενό προσωπικό τους σύνδεσμο» και είπε ότι περιμένει τη στήριξή του τον απείλησε ότι εάν συνεχίσει να διαφοροποιείται, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη βάση του κόμματος, όπως άλλωστε και ο κ. Κ. Μητσοτάκης. «Αυτό περιμένουν (την στήριξη) εκατομμύρια άνθρωποι που τους ανέδειξαν και τους τίμησαν». Ως προς τον κ. Μ. Έβερτ τα επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης τόνιζαν, πάντως, ότι δεν τίθεται θέμα για τη συμμετοχή του στις λίστες και εκείνος θα αποφασει εάν θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ή στη λίστα της Α’ Αθηνών.

Η αντίδραση του πρώην προέδρου ήταν άμεση. Συνεργάτες σχολίαζαν: «Ο κ. Μ. Έβερτ δεν είναι απρόσκλητος συμβουλάτορας. Όταν του ζητηθεί βοήθεια θα τη δώσει. Και μέχρι σημέρα δεν του έχει ζητηθεί ούτε η βοήθεια ούτε η γνώμη».

ΣΤΗΡΙΞΗ

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η ανοιχτή στήριξη του κ. Καραμανλή στους ακροδεξιούς και βασιλόφρονες βουλευτές του κόμματος. Τρία ερωτήματα δέχθηκεόσον για το πώς θα αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα και εάν θα πάρει μέτρα εναντίον τους και η απάντηση ήταν η ίδια. Είπε ότι «μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε σχέση με το παρελθόν, αλλά η εντολή του συνεδρίου είναι το κόμμα να προχωρήσει μπροστά».

Η κ. Μπακογιάννη στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής χθες το βράδυ με αφορμή τη συζήτηση για τους ακροδεξιούς, βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στον κ. Κ. Καραμανλή: «Πήγα σήμερα στη Νομική και για πρώτη φορά άκουσα τόσους πολλούς φοιτητές να με ρωτούν για τις σχέσεις μας με την ακροδεξιά και τη “Χρυσή Αυγή”. Είναι ανάγκη να ξεκαθαρίσουμε την ιδεολογική φυσιογνωμία του κόμματος. Μετά τις διαγραφές, δίνουμε την εντύπωση ότι αντί να πηγαίνουμε μπροστά, γυρίζουμε προς τα πίσω. Σε επόμενη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής είναι ανάγκη να συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα».

Αποκαλυπτικός ήταν ο κ. Καραμανλής και για την ανανέωση των ψηφοδελτίων που προτίθεται να κάνει στις εκλογές, λέγοντας ότι η Ν.Δ. έχει πολλά και αξιόλογα στελέχη, άφθαρτα, σε όλη την Ελλάδα, τα οποία πρέπει να δοκιμασθούν.

ΜΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ

Χθες το βράδυ στην Εκτελεστική Επιτροπή στην οποία ήταν παρών και ο κ. Μ. Έβερτ αποφασίστηκε η Ν.Δ. στους δήμους και τις κοινότητες να μην κατεβάσει κομματικούς υποψήφιους.

Ο κ. Κ. Καραμανλής εισηγήθηκε, και η εισήγησή του έγινε αποδεκτή, να συγκροτηθούν σε όλες τις πόλεις επιτροπές, τις οποίες θα αποτελούν εκλεγμένοι εκπρόσωποι μαζικών φορέων και εκείνοι θα αποφασίσουν για τους υποψήφιους. Εξαιρούνται, βέβαια, οι δήμοι και οι κοινότητες όπου υπάρχουν δήμαρχοι και πρόεδροι της Ν.Δ. Ο κ. Μ. ΈΒερτ χαρακτήρισε κρίσιμη τη συνεδρίαση όχι μόνο για τις δημοτικές εκλογές, αλλά και για τις πολιτικές εξελίξεις και ζήτησε να είναι δεσμευτική η απόφαση που θα ληφθεί.

Ο κ. Β. Μιχαλολιάκος πρότεινε να γίνουν τοπικά δημοψήφισμα, στα οποία θα μπορεί να ψηφίζει όποιος πολίτης θέλει και έτσι να αναδειχθούν οι υποψήφιοι. Με την πρότασή του συμφώνησε η κ. Ντ. Μπακογιάννη, όμως διαφώνησαν τα περισσότερα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “