Μητσοτάκης: «Τώρα λύθηκαν τα χέρια μου»

«Κραυγές και ψίθυροι» των έξι διαγραφέντων αλλά και βουλευτών της Ν.Δ. διαμορφώνουν κλίμα για την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα με επικεφαλής τον κ. Κ. Μητσοτάκη.

«ΤΩΡΑ είναι τα χέρια μου λυμένα και μπορώ να κινηθώ ελεύθερα», είπε ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. σ’ έναν από τους βουλευτές, οι οποίοι έσπευσαν αμέσως να τον ρωτήσουν τι πρόκειται να κάνει μετά τη νέα πρόκληση που δέχθηκε από τον κ. Κ. Καραμανλή. Δεν ήταν όμως μόνον οι βουλευτές που περιμένουν από τον πρώην πρωθυπουργό να δώσει το «πράσινο φως» για να περάσουν στην αντεπίθεση, αλλά και πολλά στελέχη όπως λένε οι φίλοι τού κ. Κ. Μητσοτάκη ­ από όλη την Ελλάδα που τηλεφωνούν στην Αραβαντινού, ζητώντας να πληροφορηθούν τις επόμενες κινήσεις του.

Τα σενάρια περί ίδρυσης νέου κόμματος επανήλθαν χθες στο προσκήνιο με περισσότερη έμφαση από κάθε άλλη φορά. Η απόφαση του κ. Κ. Καραμανλή να απομακρύνει οριστικά από τα κομματικά όργανα τον κ. Κ. Μητσοτάκη οδήγησε πολλά στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να μιλούν πλέον ανοιχτά για νέο φορέα.

ΝΕΑ ΤΑΚΤΙΚΗ

Ο πρώην πρωθυπουργός σε αντίθεση με την τακτική που ακολούθησε την επομένη τον διαγραφών ­ τότε συνιστούσε ψυχραιμία ­ αποφεύγει να βάλει φρένο σε όσους ζητούν επίμονα την ίδρυση νέου φορέα. Η δήλωσή του χθες το πρωί ήταν ενδεικτική της νέας τακτικής που εγκαινιάζει. Όταν το πρωί ρωτήθηκε εάν το κόμμα πάει πίσω, απάντησε: «Πάντως, προς τα εμπρός δεν πάει». Μερικές ώρες νωρίτερα η κ. Ντ. Μπακογιάννη είχε πει στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής ότι «το κόμμα αντί να πάει μπροστά, πάει πίσω». Το βράδυ στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τιμήν των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Κ. Μητσοτάκης έστρεψε και πάλι τα πυρά του κατά του κ. Κ. Καραμανλή. Όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι εάν θα έρθει ο κ. Καραμανλής στη δεξίωση και εάν επικοινώνησε μαζί του, απάντησε: «Εμένα ρωτάτε; Δέκα μήνες είναι αρχηγός και δεν έχει επικοινωνήσει μαζί μου μία φορά για να ζητήσει τη γνώμη μου για ένα θέμα. Εγώ δεν έχω λόγο να του τηλεφωνώ». Σε άλλο πηγαδάκι, οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν: Να περιμένουμε κάποια κίνησή σας τις επόμενες ημέρες κ. πρόεδρε;. Και εκείνος είπε με νόημα: «Θα δούμε, θα δούμε». Με φανερή ενόχληση για τον κ. Κ. Καραμανλή αντέδρασε όταν ο πολιτικός συντάκτης των «ΝΕΩΝ», Λουκάς Δημάκας, του ζήτησε να σχολιάσει τους υπαινιγμούς του προέδρου της Ν.Δ., ότι ενδεχομένως δεν θα τον συμπεριλάβει στις εκλογικές λίστες. «Ρωτήστε τον…», είπε.

Βουλευτές, φίλοι του κ. Κ. Μητσοτάκη, λένε ότι «εάν τολμήσει να μην τον συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο, το πολιτικό χαστούκι που θα εισπράξει θα είναι ηχηρό». Και πρόσθεταν: «Θα κατεβεί ανεξάρτητος βουλευτής στα Χανιά και θα εκλεγεί πανηγυρικά».

Στη δεξίωση, στο Προεδρικό Μέγαρο, το θέμα που κυριαρχούσε ήταν οι εξελίξεις στη Ν.Δ. Η απουσία τού κ. Κ. Καραμανλή και η παρουσία τού κ. Δ. Αβραμόπουλου πυροδότησαν ακόμη περισσότερο τις συζητήσεις για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος. Αλλά και όλη την ημέρα χθες στη Βουλή γινόταν η ίδια συζήτηση. Μάλιστα, κάποιοι διαφωνούντες βουλευτές της Ν.Δ. έσπευδαν να πουν ότι η «διάσπαση στη Ν.Δ. είναι περισσότερο πιθανή από ποτέ».

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να δημιουργηθεί αρχικά κοινοβουλευτική κίνηση με επικεφαλής τον κ. Κ. Μητσοτάκη, στην οποία θα συμμετέχουν και οι έξι διαγραφέντες, η κ. Ντ. Μπακογιάννη, καθώς και αρκετοί βουλευτές που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό. Οι εμπνευστές του σχεδίου λένε ότι μόνο κάτω από την ομπρέλα του κ. Κ. Μητσοτάκη μπορούν να ενταχθούν όλοι οι διαφωνούντες και να ξεπεράσουν τις διαφορές τους. Αποκαλυπτικός ήταν ο στενός συνεργάτης τού κ. Γ. Σουφλιά, κ. Γ. Χατζηγάκης, ο οποίος δήλωσε στον ΑΝΤ1: «Η Ν.Δ. οδηγείται στην πολυδιάσπαση».

Το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος απασχόλησε και τα επιτελικά στελέχη του κ. Κ. Καραμανλή, τα οποία σχολίαζαν ότι σε μία τέτοια περίπτωση ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα βρει περισσότερους από 8 βουλευτές να τον ακολουθήσουν, ενώ θα δώσει την ευκαιρία στον κ. Κ. Καραμανλή να μιλάει για «νέα αποστασία». Ενδεικτική αυτού του κλίματος ήταν η δήλωση του τομεάρχη κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου, ο οποίος τόνισε: «Περιθώρια διάσπασης δεν υπάρχουν, δεν το αντέχει το πολιτικό σύστημα και δεν θα το ανεχθεί ο ελληνικός λαός».

Πάντως, ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του αποφεύγει να κάνει λόγο για ίδρυση νέου πολιτικού φορέα. Δεν το αποκλείει όμως κιόλας. Οι φίλοι του κ. Μητσοτάκη λένε ότι θα εντείνει τις παρεμβάσεις τους, εντός και εκτός Βουλής, σε όλα τα κρίσιμα θέματα και με τον τρόπο αυτό θα καταδεικνύει καθημερινά την ανεπάρκεια της ηγεσίας της Ν.Δ.

Σε πολύ δύσκολη περίοδο έχουν εισέλθει και οι σχέσεις του κ. Κ. Καραμανλή με τον κ. Μ. Έβερτ. Ο πρώην πρόεδρος δεν κρύβει τη μεγάλη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο κινείται ο κ. Καραμανλής, «την ώρα ­ όπως λέει ­ η χώρα αντιμετωπίζει πολύ μεγάλα προβλήματα, η Ν.Δ. περί άλλα τυρβάζει».

ΟΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ

Προς το παρόν, όμως, αρμονικές σχέσεις φαίνεται να διατηρεί ο κ. Κ. Καραμανλής με την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του.

Μετά την πλήρη κάλυψη, την οποία παρείχε στους βουλευτές και τα στελέχη που εκπροσωπούν αυτόν τον χώρο, χθες, ο κ. Γ. Καρατζαφέρης φανερά ικανοποιημένος δήλωσε: «Έχουμε φθάσει στο σημείο κανείς να μην ασχολείται με το ότι οι μαοϊκοί κυβερνούν τη χώρα, όπως ο κ. Τσουκάτος, και ρωτάτε εάν κάποιος που κινείται δεξιά μπορεί να συμμετέχει στο πολιτικό παιχνίδι».

Αργότερα, ο βουλευτής πήγε στην κοπή της πίττας της Ένωσης Αξιωματικών της Αστυνομίας και όταν άκουσε τον ιερέα να ψέλνει «νίκας τις ευσεβέσι…», εκείνος επανέλαβε τρεις φορές δυνατά «νίκας τις βασιλεύσι».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “