Μητσοτάκης καλεί βάση

«Τα κόμματα χρειάζονται ψηφοφόρους. Επομένως η βάση είναι αυτή που θα δείξει εάν χρειάζονται νέοι πολιτικοί φορείς». Αυτό λέει ο κ. Κ. Μητσοτάκης στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του όταν ερωτάται εάν θα αναλάβει την πρωτοβουλία για την ίδρυση κόμματος, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

ΚΑΙ ενώ οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραπέμπουν στην προσυνεδριακή περίοδο του κόμματος, ο κ. Κ. Καραμανλής για πρώτη φορά μετά τις διαγραφές εμφανίζεται αμήχανος και επιχειρεί να βάλει νερό στο κρασί του. Μάλιστα για να χρυσώσει το χάπι τού κ. Κ. Μητσοτάκη, είπε ότι είναι πιθανό να τον προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το μεσημέρι, μετά τη συνεδρίαση της Βουλης για τα εθνικά θέματα, μιλώντας με δημοσιογράφους ήταν μάλλον απολογητικός. «Κάνετε λάθος στις ερμηνείες σας ­ είπε. Τον κ. Μητσοτάκη τον εκτιμώ. Οριοθέτησα ακριβώς τις σχέσεις μας και αυτό διευκολύνει και τον ίδιο. Θα το καταλάβει και εκείνος». Οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν: «Μήπως διευκολύνει και εσάς να μην τον βάλετε στην εκλογική λίστα;». Ο κ. Κ. Καραμανλής απάντησε: «Μα είναι δυνατόν να έχεις έναν πρώην πρωθυπουργό και να μην τον βάζεις στη λίστα; Μα τι είπα εγώ. Είπα ότι είναι ένα μεγάλο εθνικό κεφάλαιο. Μπορεί να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας».

Οι δηλώσεις του κ. Κ. Καραμανλή, οι οποίες έγιναν δήθεν τυχαία, ερμηνεύτηκαν από βουλευτές φίλους του κ. Κ. Μητσοτάκη ως υποχώρηση του προέδρου της Ν.Δ μετά την αναταραχή που ξέσπασε στο κόμμα. Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού σχολίαζαν ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τη λίστα. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η πορεία του κόμματος».

Πάντως η εικόνα που εμφανίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. χθες ήταν η χειρότερη των τελευταίων ετών. Ουδείς ασχολήθηκε με το εάν ο κ. Καραμανλής ήταν καλός ή όχι στην ομιλία του, όπως γίνεται συνήθως στις συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών. Μόλις τελείωσε η ομιλία του προέδρου, βγήκαν στους διαδρόμους και άρχισαν τη ζύμωση. Οι μεν φίλοι του κ. Κ. Καραμανλή έλεγαν ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχει χώρος όχι για νέο κόμμα, αλλά ούτε για νέο περίπτερο», για να εισπράττουν την απάντηση από τους διαφωνούντες: «Δεν ξέρουμε εάν θα γίνει νέο κόμμα, αλλά εμείς είμαστε κάθε πέρυσι και καλύτερα».

ΣΕΝΑΡΙΑ

Πρωταγωνιστής στις συζητήσεις των σεναρίων ήταν ­ όπως είναι φυσικό ­ ο κ. Κ. Μητσοτάκης. Όλες οι πλευρές προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν τις επόμενες κινήσεις του. Εκείνος πάντως, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, θολώνει τα νερά και αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά: «Το ΠΑΣΟΚ, λέει, είναι στην ουσία δύο κόμματα και είναι ενωμένο. Εμείς δεν έχουμε σοβαρές ιδεολογικές διαφορές και είμαστε σ’ αυτήν την κατάσταση».

Οι συνεργάτες του εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι ο κ. Κ. Καραμανλής είχε προσχεδιάσει τόσο τις διαγραφές όσο και τον παραγκωνισμό του κ. Κ. Μητσοτάκη. Και εξηγούν: «Ο κ. Μητσοτάκης τον στήριξε ειλικρινά και αυτό το γνώριζε, δεν είχε λόγο να συμπεριφερθεί έτσι. Δεν τον προκάλεσε κανείς».

Όσο για τη βάση του κόμματος, στην οποία αναφέρεται στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, οι φίλοι του βουλευτές λένε ότι «στην κορυφή το κάθε κόμμα μπορεί ανά πάσα στιγμή να διασπασθεί, κανείς όμως δεν ξέρει ποια στάση θα κρατήσει η βάση. Αυτή πρέπει να δείξει το δρόμο».

Πάντως οι επιτελείς του κ. Καραμανλή λένε ότι οι βουλευτές που ενδεχομένως θα ακολουθήσουν τον κ. Μητσοτάκη εάν αναλάβει την πρωτοβουλία, σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπεράσουν τους 8. Αντίθετα, οι φίλοι του πρώην πρωθυπουργού λένε ότι είναι περισσότεροι από 18.

Ο Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ

Τα σενάρια για την ίδρυση νέου κόμματος τροφοδότησε και η δήλωση του κ. Γ. Σουφλιά, ο οποίος τόνισε ότι «οι διαμάχες για την ιδιοκτησία του κόμματος ήταν το κυρίαρχο πρόβλημα που έφθειρε το κόμμα επί χρόνια. Στην ουσία το κόμμα όπως λειτουργεί, όπως έμεινε ή θα απομείνει από το αμόκ της ιδιοκτησίας, είναι ένα άλλο κόμμα που δεν αντιστοιχεί στην πολιτική, το εύρος και την προοπτική της παράταξης». Η απάντηση ήρθε λίγο αργότερα από τον κ. Γ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος είπε ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για ίδρυση νέου κόμματος».

Στις εξελίξεις στη Ν.Δ. παρενέβη και ο κ. Γ. Ράλλης ο οποίος, μιλώντας στο Mega, επανέλαβε τη διαφωνία του με τις διαγραφές και είπε ότι η ηγεσία της Ν.Δ. δεν έχει ζητήσει τη γνώμη του.

Την ίδια ώρα την αντίδραση βουλευτών προκαλούν οι επικρίσεις ότι ο κ. Κ. Καραμανλής καλύπτει την ακροδεξιά πτέρυγα. Ο κ. Γ. Γιακουμάτος άφησε αιχμές εναντίον του κ. Κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι στο κόμμα δεν έχουν θέση όσοι δεν συμμετέχουν στο αντισημιτικό μέτωπο.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “