«Ήρθε η ώρα για κάτι νέο»...

Ορισμένοι φίλοι τού κ. Κ. Καραμανλή πιστεύουν ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν χρειαζόταν να διαγράψει και τους 6 βουλευτές. Αρκούσε ­ λένε ­ η διαγραφή του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου για να δοθεί το ίδιο μήνυμα που ήθελε η ηγεσία στα στελέχη και τη βάση του κόμματος.

ΤΗΝ ΩΡΑ της ψηφοφορίας της διαβόητης τροπολογίας για τις ΔΕΚΟ, ο βουλευτής Ηλείας εξόργισε το πρόεδρο του κόμματος όταν είπε με έμφαση «ψηφίζω παρών διά λόγους κομματικής πειθαρχίας».

Τώρα ο κ. Β. Κοντογιαννόπουλος έχει γυρίσει τη σελίδα στις σχέσεις του με τον κ. Κ. Καραμανλή. Αποκλείει να επιστρέψει στο κόμμα όσο βρίσκεται στην ηγεσία του ο σημερινός πρόεδρος. «Σε μια Ν.Δ. που το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της είναι η ιδιοκτησιακή αντίληψη της ηγετικής ομάδας, δεν έχω καμία θέση».

Ο κ. Β. Κοντογιαννόπουλος έχει ανδρωθεί πολιτικά την δεκαετία του ’60. Η γενιά του 1-1-4 και ο Μάης του ’68 υπήρξαν σταθμοί στην διαμόρφωση της πολιτικής του σκέψης. Είναι πολιτικός χαμηλών τόνων, αποφεύγει τις άγονες αντιπαραθέσεις, αλλά υποστηρίζει με εμμονή της απόψεις του. Στο γραφείο του έχει τρεις φωτογραφίες. Η μία είναι της κόρης του, η άλλη του Κωνσταντίνου Καραμανλή και η τρίτη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Και για τους δύο ηγέτες της παράταξης έχει μόνο καλά λόγια να πει.

ΘΕΛΕΙ ΧΡΟΝΟ

Πιστεύει ότι το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος είναι περισσότερο πιθανόν από ποτέ, αλλά τονίζει πως «οι εξελίξεις αυτού του εύρους απαιτούν χρόνο και δεν μπορούν να υπακούουν σε αντιδράσεις συναισθηματικές και παρορμητικές».

Ο κ. Β. Κοντογιαννόπουλος χαρακτηρίζει «τακτική αναδίπλωσης» την έμμεση πρόταση του κ. Κ. Καραμανλή προς τον κ. Κ. Μητσοτάκη, ότι ενδεχομένως θα είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας: «Είναι φανερό, λέει, ότι επιχειρείται μια τακτική αναδίπλωσης μετά το σάλο που ξεσήκωσε και η νέα απρόκλητη επίθεση εναντίον κορυφαίων στελεχών του κόμματος. Σημειώνω απλώς πως αν την αποφασιστικότητα και την ενεργητικότητα που επιδεικνύει τις τελευταίες ημέρες η ηγεσία της Ν.Δ. με στόχο το ξεκαθάρισμα ηγετικών στελεχών, είχαν χρησιμοποιηθεί τους προηγούμενους 11 μήνες για το ξεκαθάρισμα της φυσιογνωμίας και των θέσεων της φιλελεύθερης παράταξης, σίγουρα η Ν.Δ. θα ήταν ήδη σε τροχιά εξουσίας και όχι εκτροχιασμένη και παροπλισμένη, όπως βρίσκεται σήμερα».

ΟΛΑ ΑΝΟΙΧΤΑ

ΕΡ.: Επιταχύνονται οι διαδικασίες ίδρυσης νέου κόμματος;

ΑΠ.: Μετα τις διαγραφές απελευθερώνονται πολιτικές δυνάμεις που μπορεί να οδηγήσουν όχι μόνο στην αναδιάταξη των σημερινών πολιτικών σχημάτων, αλλά και στον επαναπροσδιορισμό σημαντικών παραμέτρων της πολιτικής μας ζωής. Είναι όμως νωρίς να προσδιορίσει κανείς σήμερα την μορφή και το εύρος των επερχόμενων αλλαγών. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Πιστεύω ότι τα σημερινά πολιτικά σχήματα έχουν εξαντλήσει τα όριά τους. Επιβάλλονται ριζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής μας ζωής. Ήρθε η ώρα να ανοίξει ένα καινούργιο κεφάλαιο στην πολιτική ζωή της χώρας.

ΕΡ.: Μιλάτε για ένα κόμμα με συμμετοχή στελεχών της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως του Συνασπισμού;

ΑΠ.: Είναι γεγονός ότι ένα σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης διατυπώνει ένα παρόμοιο αίτημα. Θα έλεγα ότι αποτελεί μια ρομαντική έκφραση του βασικού αιτήματος να προχωρήσει ο τόπος μπροστά χωρίς τις στείρες, επιζήμιες αντιπαραθέσεις του παρελθόντος. Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν προβλήματα ταυτότητας σε όλα τα κόμματα και επιβάλλουν τον εκσυγχρονισμό της ίδιας της πολιτικής. Τα πρόσφατα γεγονότα στο ΠΑΣΟΚ και την Ν.Δ. είναι εκδηλώσεις αυτών των φαινομένων.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

ΕΡ.: Είναι πιθανόν ο κ. Μητσοτάκης να ηγηθεί μιας κοινοβουλευτικής κίνησης, ώστε να αποτελέσει ομπρέλα και για τα στελέχη που έχουν ηγετικές φιλοδοξίες;

ΑΠ.: Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Όταν ο κ. Καραμανλής λέει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο, δεν έχω παρά να υπερθεματίσω. Θα προσθέσω όμως ότι η ανασύνθεση της πολιτικής μας ζωής ή έστω της φιλεύθερης παράταξης δεν μπορεί να χωρέσει σε προσωπικές στρατηγικές. Δεν υπάρχουν σήμερα ηγετικές φυσιογνωμίες, όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Σήμερα απαιτούνται συλλογικές προσπάθεια και επιμερισμός της ευθύνης σε πολλούς.

ΕΡ.: Οι φιλοδοξίες οι δικές σας, του κ. Σουφλιά και του κ. Μάνου, συμπίπτουν ή είστε σε απόσταση;

ΑΠ.: Είμαι ο μόνος από τους τρεις που δεν έχω ηγετικές φιλοδοξίες. Άρα, δεν βρίσκομαι σε σχέση ανταγωνιστική μαζί τους. Οι φιλοδοξίες τους μάς χρειάζονται. Και ο κ. Σουφλιάς και ο κ. Μάνος είναι στελέχη που οι φιλοδοξίες τους αντιστοιχούν σε ικανότητες και σε προσφορά στην φιλελεύθερη παράταξη. Πιστεύω όμως ότι το αίσθημα ευθύνης και η αγωνία για το μέλλον του τόπου και της φιλελεύθερης παράταξης προηγούνται των προσωπικών φιλοδοξιών.

ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΕΣ

Ο κ. Β. Κοντογιαννόπουλος είναι βέβαιος ότι ο κ. Κ. Καραμανλής είχε προσχεδιάσει τις διαγραφές: «Είναι φανερό ότι η σημερινή ηγετική ομάδα της Ν.Δ. έχει επιλέξει την συρρίκνωση της φιλελεύθερης παράταξης στα όρια ενός μικρού κόμματος, χωρίς προοπτική εξουσίας, απόλυτα όμως ελεγχόμενου και προσανατολισμένου στην εξυπηρέτηση προσωπικών επιδιώξεων».

Ο βουλευτής Ηλείας είναι ο μόνος από τους τρεις που διεγράφησαν οριστικά, ο οποίος εκφράζεται θετικά για τον κ. Δ. Αβραμόπουλο. Όταν ερωτάται εάν ο δήμαρχος Αθηναίων μπορεί να αναμορφώσει την φιλελεύθερη παράταξη, απαντά: «Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι ο δήμαρχος της Αθήνας αποτελεί αξιοπρόσεκτο παράγοντα της πολιτικής μας ζωής και του φιλελεύθερου χώρου. Από εκεί και πέρα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το ρόλο κανενός και μάλιστα προτού εκδηλώσει τις πραγματικές του προθέσεις. Ο δήμαρχος Αθήνας δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ούτε τις προθέσεις για τον δήμο. Αυτό που πιστεύω είναι ότι ένας ηγέτης δεν υποδεικνύεται, αλλά αναδεικνύεται από τις πολιτικές του πράξεις».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “