Ημίχρονο με... Μητσοτάκη

Επισήμως η νέα εσωκομματική πρωτοβουλία που θα αναλάβει ο κ. Κ. Καραμανλής θα ονομάζεται «αξιοποίηση νέων στελεχών όλων των τάσεων». Όλοι όμως εντός της Ρηγίλλης γνωρίζουν ότι θα είναι μια προσπάθεια αποψίλωσης του μηχανισμού του κ. Κ. Μητσοτάκη στο κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Ν.Δ. μολονότι εμφανίζεται απόλυτα σίγουρος για την απόφασή του να συγκρουστεί με τον κ. Κ. Μητσοτάκη, δείχνει να συμμερίζεται την άποψη των συνεργατών του που του λένε: «Είναι ώρα να βάλουμε μια τελεία γιατί το παρακάναμε». Πράγματι ο κ. Κ. Καραμανλής επιθυμεί τώρα να βάλει την τελεία στη σύγκρουση με τον επίτιμο πρόεδρο χωρίς όμως να δώσει την εντύπωση ότι υποχρεώθηκε σε άτακτη υποχώρηση κάτω από τον φόβο της ενδεχόμενης ίδρυσης νέου κόμματος.

ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η πρώτη ενέργειά του θα είναι να σταματήσει τις δηλώσεις και να χαμηλώσει τους τόνους στις ομιλίες του. Δεν θα επαναλαμβάνει δηλαδή με κάθε ευκαιρία την αγαπημένη του φράση: «Κανείς και τίποτα δεν θα σταματήσει την πορεία του κόμματος γιατί στο συνέδριο πήρα εντολή να γυρίσω σελίδα».

Η δεύτερη θα είναι να προσεγγίσει όλα τα προβεβλημένα νέα στελέχη που ανήκουν στην πτέρυγα του κ. Κ. Μητσοτάκη ή που μέχρι τώρα τηρούν ουδέτερη στάση στη σύγκρουση. Η αρχή θα γίνει με τους κ.κ. Γ. Βουλγαράκη και Μ. Κεφαλογιάννη ενώ θα δοθούν ακόμη περισσότερες ευκαιρίες στον κ. Ευ. Μεϊμαράκη ο οποίος είναι ήδη τομεάχης. Και για να θολώσει τα νερά θα αναθέσει ρόλους και σε νέα στελέχη της δικής του πτέρυγας.

ΟΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ

Η τρίτη κίνηση του κ. Κ. Καραμανλή θα είναι να πάρει αποστάσεις από τους ακροδεξιούς. Ήδη τους έχει διαμηνύσει με τους κ.κ. Σ. Δήμα και Δ. Σιούφα να σταματήσουν τις εμπρηστικές δηλώσεις τους γιατί δεν θα διστάσει να διαγράψει και κάποιον από τη δική τους τάση. «Πρέπει σε σύντομο χρόνο να σταματήσει η εντύπωση που υπάρχει σήμερα ότι το κόμμα ρέπει προς τα δεξιά και να πείσουμε την κοινωνία ότι καλύπτουμε τον μεσαίο χώρο», επισημαίνουν οι στενοί συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή.

ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. σύντομα θα αρχίσει τις εξορμήσεις του στην επαρχία. Θέλει να διαπιστώσει ο ίδιος το κλίμα που επικρατεί στη βάση μετά τις διαγραφές και παράλληλα να δώσει το σύνθημα ότι οι εσωκομματικές συγκρούσεις έχουν τελειώσει και αρχίζει η εξόρμηση για τις δημοτικές εκλογές.

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Ο κ. Κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του αποφεύγει συστηματικά πάντως να γνωστοποιήσει τις επόμενες κινήσεις του.

Οι φίλοι του βουλευτές προβλέπουν ότι δεν πρόκειται να προβεί σε κάποια βιαστική ενέργεια.

Θα περιμένει να δει πρώτα εάν θα υπάρξει αντίδραση της βάσης. Καθημερινά γίνεται δέκτης έντονων παραπόνων από βουλευτές και τοπικά στελέχη που διαφωνούν με τους χειρισμούς της ηγεσίας.

Αυτό όμως δεν αρκεί για να αναλάβει πρωτοβουλία και να προχωρήσει στην ίδρυση νέας πολιτικής κίνησης. «Χρειάζεται να υπάρξουν οργανωμένες ενέργειες όπως αυτή που συνέβη στο Ηράκλειο της Κρήτης με τις ομαδικές παραιτήσεις ώστε να φανεί η δυσαρέσκεια της βάσης» τονίζουν οι διαφωνούντες βουλευτές.

Όσο για τους διαγραφέντες τηρούν και αυτοί στάση αναμονής. Μιλούν για κάτι καινούργιο που έρχεται, κανείς όμως δεν μπορεί να το προσδιορίσει. Οι ηγετικές φιλοδοξίες είναι πολλές και οι δυσκολίες για την επίτευξη συμφωνίας στο πρόσωπο που θα ηγηθεί ενός νέου κόμματος ακόμη μεγαλύτερες.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “