Του πέταξε... ακροδεξιό γάντι

Η προειδοποίηση του κ. Κ. Καραμανλή προς τους ακροδεξιούς και βασιλόφρονες βουλευτές έπεσε στο κενό. Μόλις 24 ώρες μετά τη δήλωσή του ότι η «Ν.Δ. είναι το κόμμα του μεσαίου χώρου», εισέπραξε την πρώτη προκλητική απάντηση από τον κ. Απ. Ανδρεουλάκο, ο οποίος διεκδικεί πάντα ηγετικό ρόλο στην ακροδεξιά πτέρυγα.

 

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ, προσερχόμενος χθες το πρωί στο Κοινοβούλιο, με απόλυτα φυσικό τρόπο είπε ότι «εκείνοι που ψήφισαν υπέρ της βασιλευόμενης δημοκρατίας είναι το πιο δημοκρατικό και το πιο νομιμόφρον τμήμα του ελληνικού λαού». Και όταν ρωτήθηκε εάν αυτό το τμήμα καλύπτεται από τη Ν.Δ., απάντησε ως να μην είχε ακούσει τις δηλώσεις του προέδρου του κόμματος, λέγοντας: «Είπε κανείς ότι δεν καλύπτεται;». Οι δημοσιογράφοι τού υπενθύμισαν τα όσα είπε ο κ. Κ. Καραμανλής περί μεσαίου χώρου και σχολίασε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι στη Ν.Δ. δεν έχουν θέση οι δεξιοί».

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηγεσία της Ν.Δ. απέφυγε να σηκώσει το γάντι που έριξε ο κ. Απ. Ανδρεουλάκος. Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, όταν ρωτήθηκε, δεν έκανε κανένα σχόλιο. Μιλώντας όμως σε εκδήλωση των γυναικών του κόμματός του, επανέλαβε με έμφαση ότι η Ν.Δ. καλύπτει πολιτικά τον μεσαίο χώρο. Οι συνεργάτες τού προέδρου της Ν.Δ. έλεγαν ότι δεν πρόκειται αυτή την ώρα να κινηθούν πειθαρχικά μέτρα εναντίον του βουλευτή ο οποίος εξέφρασε τα φιλοβασιλικά του αισθήματα. Τόνιζαν όμως ότι τίποτε δεν αποκλείεται στο μέλλον.

Αντίθετα με τον κ. Απ. Ανδρεουλάκο, τα τελευταία 24ωρα απέφυγε τις δηλώσεις ο κ. Σ. Καρατζαφέρης. Τα ανοίγματα όμως που είχε απευθύνει στην ακροδεξιά οργάνωση Χρυσή Αυγή προκαλούν αντιδράσεις. Χθες, ο βουλευτής κ. Ελ. Παπαγεωργόπουλος κατέστησε σαφές ότι θα αποχωρήσει από τη Ν.Δ. εάν υπάρξει συνεργασία του κόμματός του με στελέχη αυτής της οργάνωσης.

Πάντως και ο κ. Π. Καμμένος στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του με κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. διευκρινίζει ότι δεν ταυτίζεται με την ακροδεξιά πτέρυγα, απλώς στα εθνικά θέματα εκφράζει «πατριωτικές απόψεις».

ΜΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Οι προκλήσεις των ακροδεξιών αλλά και η πορεία του κόμματος μετά τις διαγραφές αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση τη Δευτέρα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η συνεδρίαση αυτή αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού δήλωσε ότι θα παραστεί και ο κ. Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα ζητήσει τον λόγο. Μάλιστα για τον λόγο αυτό ο πρώην πρωθυπουργός ματαίωσε το προγραμματισμένο του ταξίδι στο Παρίσι και το Λονδίνο. Με την κίνησή του αυτή ο κ. Κ. Μητσοτάκης θέλει να καταστήσει σαφές ότι παραμένει ενεργό στέλεχος του κόμματος και δεν αποδέχεται τον υπερκομματικό ρόλο που έσπευσε να του αναθέσει ο κ. Κ. Καραμανλής.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΑΣΟΚ

Η δράση των ακροδεξιών στη Ν.Δ. προκάλεσε χθες την παρέμβαση κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Κ. Σκανδαλίδης μιλώντας σε μεγάλη εκδήλωση των Νομαρχιακών Συμβουλίων του ΠΑΣΟΚ του νομού Αττικής, επετέθη στον κ. Κ. Καραμανλή λέγοντας «τι σχέση μπορεί να έχει ένας αρχηγός που κινείται παλινδρομικά από την άκρα δεξιά μέχρι την κεντροδεξιά και αδυνατεί να ισορροπήσει γιατί ξεχνά ότι ο πολυσυλλεκτικός ηγέτης απαιτεί ως σπονδυλική στήλη συνέπεια σε αρχές – στόχους – πρόγραμμα».

Αλλά και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γ. Πασχαλίδης είπε ότι «υπάρχουν ενδείξεις ακροδεξιάς στροφής στη Ν.Δ., με περιτύλιγμα μια κεντροδεξιά ρητορεία».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “