Προς οριστική ρήξη

Ένα βήμα πριν από την τελική ρήξη βρέθηκαν χθες οι κ.κ. Κ. Μητσοτάκης και Κ. Καραμανλής. Ο πρώην πρωθυπουργός, με μια αιφνιδιαστική κίνηση, σήκωσε το γάντι που του είχε πετάξει ο πρόεδρος της Ν.Δ., όταν τον απομάκρυνε από τα κομματικά όργανα και τον βάφτισε υπερκομματικό στέλεχος.

ΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΣΑΦΕΣ ότι ακολουθεί πλέον ξεχωριστό δρόμο από την σημερινή ηγεσία, ότι δεν θα δώσει μαζί της τη μάχη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και κάλεσε εμμέσως τους οπαδούς του να καταψηφίσουν τον κ. Κ. Καραμανλή και τα στελέχη που στηρίζουν τις επιλογές του.

«ΑΝΤΑΡΤΟΠΟΛΕΜΟΣ»

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν δείχνει διατεθειμένος όμως να προχωρήσει στην οριστική αναμέτρηση τώρα. Αντίθετα, προτιμά τον «ανταρτοπόλεμο». Γι’ αυτό και διαμηνύει πως εάν τελικά προσέλθει τη Δευτέρα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν σκοπεύει να συγκρουστεί, αλλά θα μιλήσει για το μέλλον της παράταξης. Μια κίνηση που ερμηνεύεται από τη Ρηγίλλης ως προσπάθεια υποχώρησης μετά την απροθυμία ­ όπως λένε οι συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή ­ που έδειξαν οι φίλοι του βουλευτές να τον στηρίξουν δημόσια.

«Ν’ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΤΟΥΝ»

Ο πρώην πρωθυπουργός πέρασε στην αντεπίθεση σε μια στιγμή που ο κ. Κ. Καραμανλής σχεδίαζε να χαμηλώσει τους τόνους και να αποκαταστήσει σταδιακά στο μέτρο του δυνατού τις σχέσεις του με τον κ. Κ. Μητσοτάκη. Με μια δήλωσή του στην εφημερίδα «Ημερησία» δρομολόγησε απρόβλεπτες εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Να αποδοκιμαστούν ­ είπε ­ εκλογικά όσοι επιχειρούν να μετατρέψουν τα κόμματα από κυψέλες πολιτικής δημιουργίας σε κομματικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα οποία επιδιώκουν να παγιδεύσουν πολιτικά στελέχη και ψηφοφόρους και να τα χρησιμοποιήσουν ως όργανα τα οποία θα τους μεταφέρουν στην εξουσία».

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ

Ο κ. Κ. Καραμανλής δεν έκρυψε χθες το πρωί τον αιφνιδιασμό του. Αρχικά συνέστησε στους συνεργάτες του να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να αποφύγουν την αντιπαράθεση. Την απάντηση θα την δώσει ο ίδιος ­ εάν προκληθεί ­ την Δευτέρα στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την οποία και οι δυο πλευρές χαρακτηρίζουν ως την πιο κρίσιμη των τελευταίων ετών. Μάλιστα την συγκρίνουν με την θυελλώδη συνεδρίαση του 1992 για το θέμα των Σκοπίων μετά το τέλος της οποίας παραιτήθηκε ο κ. Α. Σαμαράς. Επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης περιορίστηκαν μόνο να σχολιάσουν ειρωνικά τα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός επισημαίνοντας: «Σίγουρα παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του κ. Κ. Μητσοτάκη. Γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι καλεί τους ψηφοφόρους να καταψηφίσουν την παράταξη που τον ανέδειξε».

ΑΛΛΑΓΗ

Ο κ. Κ. Μητσοτάκης, ενώ αρχικά είχε πει ότι θα παραστεί στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Δευτέρα, τώρα ενδεχομένως να αλλάξει τους σχεδιασμούς του. Συνεργάτες του έλεγαν χθες ότι θα προσέλθει μόνο εάν ο κ. Κ. Καραμανλής είναι διατεθειμένος να συζητήσει την πορεία του κόμματος μετά τις διαγραφές. Και πρόσθεταν: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να πάει για να συζητήσει μικρά θέματα, αλλά το μέλλον του κόμματος. Και αυτό όχι με πρόθεση να γκρινιάξει, αλλά ήρεμα και πολιτισμένα να πει τις απόψεις του». Οι συνεργάτες του υπενθύμιζαν την δήλωση που είχε κάνει μόλις ανακοινώθηκε η παραπομπή των έξι στελεχών στο Πειθαρχικό. Τότε είχε απευθύνει έκκληση στην ηγεσία να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα και «κεκλεισμένων των θυρών να γίνουν οι εξηγήσεις προτού συμβεί το ανεπανόρθωτο». Παρόμοια έκκληση είχε απευθύνει και ο κ. Μ. Έβερτ με επιστολή του προς τον κ. Κ. Καραμανλή, αλλά και εκείνος δεν είχε εισακουσθεί.

ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΗ;

Οι επιτελείς της Ρηγίλλης εκτιμούν πάντως ότι ο κ. Κ. Μητσοτάκης αναζητεί τώρα δρόμο υπαναχώρησης, αφού ­ όπως λένε ­ διαπίστωσε πως οι βουλευτές του δεν τον ακολουθούν στην τελική ρήξη και πολύ περισσότερο δεν θα είναι στο πλευρό του στην ίδρυση νέου κόμματος. «Οι βουλευτές πάνω από όλα θέλουν να επανεκλεγούν και όχι να πειραματισθούν με νέα σχήματα» τονίζουν χαρακτηριστικά στη Ρηγίλλης.

Οι φίλοι του κ. Κ. Καραμανλή, για να δείξουν ότι οι βουλευτές δεν συμφωνούν με τις απόψεις του κ. Κ. Μητσοτάκη, επικαλούνται την δήλωση της κ. Έλσας Παπαδημητρίου, η οποία τόνισε ότι η πρόθεση του κ. Κ. Καραμανλή είναι το κόμμα να λειτουργήσει δημοκρατικά, αλλά και του κ. Αν. Φούσσα, ο οποίος είπε ότι δεν αισθάνεται ότι βρίσκεται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Στο ίδιο κλίμα ήταν και η δήλωση του κ. Π. Σκανδαλάκη.

Κορυφαία στελέχη του κόμματος τα οποία αποφεύγουν να πάρουν θέση στην αντιπαράθεση Καραμανλή – Μητσοτάκη εκτιμούν ότι τώρα είναι αργά να αποκασταθούν οι σχέσεις των δύο ανδρών. Το «γυαλί έχει ραγίσει ­ λένε ­ και το κόμμα οδηγείται διασπασμένο στις δημοτικές εκλογές. Είτε δημιουργηθεί νέος πολιτικός φορέας είτε όχι η Ν.Δ. δεν θα αναμετρηθεί με το ΠΑΣΟΚ με το σύνολο των δυνάμεων της, γεγονός που καθιστά την ήττα της περισσότερο πιθανή».

Η δήλωση του κ. Κ. Μητσοτάκη στην «Ημερησία» ήταν απάντηση στο ερώτημα εάν χρειάζεται συνταγματική κατοχύρωση της εσωκομματικής δημοκρατίας εν όψει της αναθεώρησης του Συντάγματος. Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε γενικά για τα κόμματα, φρόντισε όμως να προσδιορίσει ότι κυρίως αναφέρεται στην Ν.Δ. Ενώ δεν αναφέρει πουθενά στη δήλωση του το ΠΑΣΟΚ, σε κάποιο σημείο λέει ότι το πολιτικό μας σύστημα «εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά υπανάπτυκτο από πλευράς εσωκομματικών λειτουργιών. Γι’ αυτό έχουμε πολλά παραδείγματα, με πιο πρόσφατο αυτά που συνέβησαν στην Ν.Δ.».

ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ

Τώρα η προσοχή όλων στην Ρηγίλλης είναι στραμμένη στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Στην περίπτωση που προσέλθει ο κ. Κ. Μητσοτάκης και μιλήσει για τις διαγραφές, θα λάβει αυστηρή απάντηση από τον πρόεδρο του κόμματος. Με ενδιαφέρον επίσης αναμένεται η τοποθέτηση της κ. Ντ. Μπακογιάννη, αλλά και του κ. Μ. Έβερτ ο οποίος επιθυμεί να γίνει συζήτηση για την πορεία της Ν.Δ. Σε κάθε περίπτωση οι ασκοί του Αιόλου στη Ρηγίλλης έχουν ανοίξει και αυτή την ώρα κανείς στην Ν.Δ. δεν είναι σε θέση να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις. Η κάθε πλευρά περιμένει την άλλη να ανοίξει τα χαρτιά της και στη συνέχεια να σχεδιάσει την αντεπίθεσή της.

ΠΡΟΣ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ

Ορισμένοι διαγραφέντες αλλά και φίλοι του κ. Κ. Μητσοτάκη σπεύδουν να προβλέψουν ότι χθες άνοιξε ο δρόμος για την δημιουργία νέου κόμματος. Η αλήθεια είναι ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αλλά ακόμη δεν έχει ριφθεί ο κύβος για τη νέα κίνηση. Ο έμπειρος κ. Κ. Μητσοτάκης ­ όπως λένε παλιά κοινοβουλευτικά στελέχη ­ θα δοκιμάσει πρώτα τα όρια αντοχής του κ. Καραμανλή και τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ανατροπή του. Στην περίπτωση ­ προσθέτουν ­ που θα είναι σίγουρος ότι η αντικατάσταση του αρχηγού είναι δύσκολη ακόμη και έπειτα από μια εκλογική ήττα, τότε είναι πιθανό να αναλάβει ο ίδιος την πρωτοβουλία για νέο κόμμα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “